Adevărata poveste a Tatălui Bombei Atomice, Julius Robert Oppenheimer. Lupta cu antisemitismul

Adevărata poveste a Tatălui Bombei Atomice, Julius Robert Oppenheimer. Lupta cu antisemitismul Oppenheimer, afiș film sursa: site oficial

Filmul de succes, "Oppenheimer" explorează mintea "tatălui bombei atomice". Un om singur chinuit de realizările sale, înconjurat și totuși izolat de propria sa comunitate, scrie Times of Israel. Vineri, spectatorii de film merg să umple cinematografele din SUA pentru a vedea filmul lui Christopher Nolan, "Oppenheimer".

Mulți speră că acest film al lui Christopher Nolan va răspunde unei întrebări care a împărțit de mult timp americanii și înțelegerea țării asupra istoriei sale: cine exact a fost Julius Robert Oppenheimer, "tatăl bombei atomice"?

Numele lui Oppenheimer a devenit "o metaforă pentru moartea în masă sub un nor de ciupercă", în cuvintele lui Kai Bird și Martin J. Sherwin, ale căror cartea din 2005 "American Prometheus" a fost adaptată în filmul lui Nolan. Dar pentru a înțelege pe deplin fizicianul, biografii au căutat indicii în sistemul său de credințe - un cod etic bazat pe știință și raționalitate, un simț aprins al dreptății și o ambivalență de-o viață față de propria sa moștenire evreiască.

Times of Israel: Evreul german care nu era "nici german, nici evreu"

Oppenheimer s-a născut în 1904, fiind fiul unor părinți evrei germani care urcau rapid în clasa superioară a Manhattanului. Tatăl său, Julius Oppenheimer, provenea din orașul german Hanau și a sosit în New York ca adolescent - fără bani sau un cuvânt de engleză - pentru a ajuta rudele să conducă o mică afacere de import de textile.

Ne puteți urmări și pe Google News

A ajuns partener, câștigând o reputație de comerciant abil al țesăturilor și s-a îndrăgostit de Ella Friedman, o pictoriță ale cărei rude evreiești germane s-au stabilit în Baltimore în anii 1840. Casa lor seculară adopta obiceiurile din societatea americană. Oppenheimerii nu mergeau niciodată la sinagogă și nu au avut un bar mitzvah pentru fiul lor; în schimb, s-au alăturat unei alte structuri - Societatea Culturii Etice, o ramură a iudaismului reformat care respingea credința religioasă în favoarea umanismului secular și raționalismului. Oppenheimer a fost trimis la Școala pentru Cultura Etică din Upper West Side din New York, unde a dezvoltat un interes pentru principiile morale universale și o distanță fermă de tradițiile evreiești.

Deși părinții săi erau imigranți germani de prima și a doua generație, Oppenheimer a insistat întotdeauna că nu vorbea germană, potrivit lui Ray Monk, autorul cărții "Robert Oppenheimer: O viață în centrul atenției". El a susținut, de asemenea, că "J" din "J. Robert Oppenheimer" nu însemna absolut nimic - chiar dacă certificatul său de naștere avea scris "Julius Robert Oppenheimer", indicând faptul că tatăl său a transmis numele evreiesc.

Antisemitismul epocii, extrem de agresiv

"Pentru lumea exterioară, a fost întotdeauna cunoscut ca un evreu german, deși întotdeauna a insistat că nu era nici german, nici evreu", a declarat Monk pentru Jewish Telegraphic Agency. "Dar a afectat relația sa cu lumea că așa a fost perceput."

Strălucirea academică a lui Oppenheimer a devenit un scut fragil împotriva antisemitismului în care gravita viața sa. A intrat la Harvard în momentul în care universitatea a trecut la un sistem de cote din cauza preocupărilor legate de numărul de evrei admiși. Cu toate acestea, el a continuat să studieze și să rămână retras de controversele din campus, potrivit lui Monk. A încercat chiar să își facă prieteni non-evrei, dar antisemitismul predominant a condamnat în mare parte aceste eforturi și l-a lăsat cu un grup de prieteni în mare parte evrei.

După ce a obținut o licență la Harvard în 1925, a efectuat cercetări la Laboratorul Cavendish al Universității Cambridge și și-a terminat doctoratul la Universitatea Göttingen - în Germania pre-nazistă - sub conducerea lui Max Born, un pionier al mecanicii cuantice.

Oppenheimer s-a întors din Europa pentru a preda fizică la California Institute of Technology și la University of California din Berkeley. În timpul șederii la Berkeley, a încercat să obțină un post pentru colegul său Robert Serber, dar a fost respins de șeful său de departament, Raymond Birge, care a spus: "Un evreu în departament este destul." Nu s-a opus deciziei și, mai târziu, l-a angajat pe Serber să lucreze la Proiectul Manhattan.

Efectul nazist asupra lui Oppenheimer

Până în anii 1930, Oppenheimer era complet indiferent la politică. Deși studia sanscrita alături de științe și citea opere clasice, romane și poezie, nu era interesat de problemele curente. Ulterior, el a explicat acest lucru la faimoasa audiere din 1954 în fața Comisiei pentru Energie Atomică a Statelor Unite ale Americii - care, în vârful erei McCarthy, se va încheia cu pierderea acreditării sale de securitate din cauza asocierii sale anterioare cu comuniștii și a susținerii cauzelor de stânga.

"Am fost aproape total rupt de scena contemporană în această țară", a spus el. "Nu am citit niciodată un ziar sau o revistă curentă precum Time sau Harper's; nu aveam radio, nu aveam telefon; am aflat despre prăbușirea pieței bursiere în toamna anului 1929, doar mult timp după eveniment; prima dată când am votat a fost în alegerile prezidențiale din 1936."

Dar o schimbare profundă a avut loc în Oppenheimer în timpul anilor 1930, pe măsură ce a văzut familia, prietenii și mari minți științifice zdrobite de valurile nazismului din Germania și de colapsul economic de acasă.

Furia față de tratamentul aplicat evreilor în Germania

"Am avut o furie continuă și aprinsă față de tratamentul evreilor din Germania", a spus el în mărturia sa. "Am avut rude acolo și mai târziu am ajutat să-i extragem și să-i aducem în această țară. Am văzut ce făcea criza economică studenților mei ... Și prin ei, am început să înțeleg cât de mult pot afecta evenimentele politice și economice viața oamenilor."

Pe lângă salvarea membrilor familiei, în timp ce preda la Berkeley, el a alocat 3% din salariu pentru a ajuta oameni de știință evrei să scape din Germania nazistă. Până în cel de-Al Doilea Război Mondial, dorința sa de a învinge Germania l-a impulsionat să coordoneze Proiectul Manhattan - dezvoltarea secretă a unei bombe atomice americane - la Laboratorul Los Alamos din New Mexico.

A fost un candidat dificil pentru acest post

FBI-ul îl considerase deja suspect politic pentru simpatiile comuniste. Era un om de știință teoretic, nu un om de știință aplicat cu experiență în conducerea unui laborator. Nu avea încă 40 de ani. Dar locotenent-colonelul Leslie Groves l-a ales pe Oppenheimer ca director al Proiectului Manhattan în 1942 în parte pentru că a arătat un sentiment arzător de reușită.

"Oppenheimer i-a spus lui Groves: "Uite, naziștii vor avea propriul lor proiect de bombă și va fi condus de Heisenberg, care este unul dintre cei mai importanți fizicieni nucleari din lume. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm rapid", a spus Monk.

Alți fizicieni evrei proeminenți s-au simțit obligați să se alăture. Șase dintre cei opt lideri ai proiectului erau evrei, alături de un număr semnificativ de tehnicieni, oameni de știință și soldați evrei de-a lungul ierarhiei, unii dintre ei refugiați din Europa.

Conflictul cu Strauss

Cu toate că două bombe atomice au căzut în cele din urmă asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, nu asupra Germaniei - iar Germania se predase deja atunci - Oppenheimer a fost aclamat ca un erou pentru rolul său în încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dar doar nouă ani mai târziu, a fost umilit în fața Comisiei pentru Energie Atomică și i s-a retras acreditarea de securitate. Lewis Strauss, președintele CEA, a devenit suspicios în privința lui Oppenheimer pentru opoziția față de dezvoltarea unei bombe cu hidrogen. Oppenheimer a pledat pentru controlul internațional al armelor nucleare, crezând că scopul armei atomice era să încheie orice război.

Strauss avea un obiectiv diferit: suprematia SUA asupra Uniunii Sovietice.

Robert Downey Jr. îl interpretează în film pe Lewis Strauss, care s-a confruntat cu Oppenheimer. "Oppenheimer a spus lui Groves că ar fi o nebunie să folosești o armă care este de 1.000 de ori mai puternică decât bomba care a distrus Hiroshima. Așa că argumentul său a fost: Nu putem dezvolta acest lucru"", a spus Monk. "Lewis Strauss era înclinat să creadă că singura persoană care ar pleda pentru ca SUA să nu dezvolte o bombă cu hidrogen era cineva care avea interesul Uniunii Sovietice în inimă."

Strauss a dezvoltat, de asemenea, o ură personală față de Oppenheimer, care putea fi arogant și superior. Ei proveneau din medii evreiești foarte diferite: Strauss era un evreu reformat angajat, cu origini modeste, care lucra ca vânzător ambulant de pantofi în loc să meargă la colegiu. S-a identificat strâns cu credința sa și a fost președintele Temple Emanu-El din New York din 1938 până în 1948.

În film, Strauss este înfățișat ca având un rol secret în căderea lui Oppenheimer în mâinile Comisiei pentru Energie Atomică, colaborând parțial cu fizicianul maghiar evreu Edward Teller, care era de acord cu Strauss în privința necesității bombei cu hidrogen.

Integral articolul poate fi citit pe Times of Israel

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro