Bomba plantată de PSD în hotărârea de prelungire a stării de urgență

Victor Ponta și Marcel Ciolacu au stat la aceeași masă în Tulcea. Liderul Pro România a ținut să sublinieze că au băut apă. Sursa foto: arhiva EVZ

Conținutul hotărârii adoptate de Parlament pentru încuviințarea prelungirii stării de urgență, mai precis trei paragrafe propuse în completare de PSD și aliații săi, au fost de natură să-l irite pe președintele Klaus Iohannis și pe liberali.

Așa cum vom arăta mai jos, cel puțin una dintre acestea este de natură să pună enorm de multe probleme Guvernului Orban și PNL în viitoarele campanii de alegeri. De altfel, parlamentarii liberali au încercat să blocheze adăugirile la vot, însă fără succes. Imediat după adoptatea actului normativ, președintele Iohannis a lansat un atac politic la adresa PSD, în tradiționalul, de acum, discurs de la ora 14.00, așa cum nu a mai făcut-o de multă vreme.

Parlamentul, controlat de PSD și aliații săi, a încuviinţat, joi, prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile, condiționând-o, însă, de trei solicitări:

(1) Pe perioada stării de urgență, periodic, la fiecare 7 zile, sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat.

(2) În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet privind măsurile adoptate pe perioada stării de urgență pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, măsurile care au restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale și măsurile cu caracter economic și social, temeiurile care au determinat luarea măsurilor și efectele produse, precum și conformitatea acestora cu exigențele dispozițiilor art. 53 și art. 93 din Constituția României, ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 21 ianuarie 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 453/2004, cu modificările și completările ulterioare.

(3) În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada stării de urgență și va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii și propuneri.

Parlamentarii liberalii s-au opus adoptării hotărârii în forma aceasta, însă în zadar pentru că nu au avut susținători. Cheltuirea banului public este un subiect sensibil, cu atât mai mut în această perioadă și nici un alt partid n-a dorit să-și bage pielea la saramură de dragul lor.

Iritarea din discursul președintelui

Klaus Iohannis

După adoptarea hotărârii, președintele Klaus Iohannis a lansat un atac virulent la adresa PSD, cum nu a mai făcut-o de la începutul crizei.

„(…) Schimbarea va fi însă imposibilă, din păcate, în cazul acelor politicieni care chiar şi în aceste zile dramatice se gândesc doar la beneficiile lor electorale şi, după ce au distrus în ultimii ani bugetul României, fac acum propuneri care nu doar că sunt greşite, dar pur şi simplu împovărează o ţară pe care au lăsat-o şi expusă, şi vulnerabilă. Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate votează astăzi populist măsuri care nu au nicio susţinere economică. Este complet imoral să punem pe umerii generaţiei tinere factura de mâine a unor măsuri aberante promovate de nişte iresponsabili”, a spus şeful statului, în declaraţie de la Cotroceni.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a încercat să acrediteze ideea că hotărârea Parlamentului ar exceed cadrul constitutional, cu alte cuvinte, ar fi ilegală.

„Nu există niciunde prevăzut că Parlamentul poate, printr-o hotărâre, să stabilească reguli contrare decretului prezidenţial. Decretul prezidenţial necesită aprobarea de către Parlament, dar opinia noastră clară este că nu poate să fie supus unor restricţii care să fie incluse într-o hotărâre a Parlamentului. O să încercăm să nu intrăm în conflict cu articole din această hotărâre a Parlamentului, în măsura în care ele nu sunt contrare Decretului prezidenţial”.

Abordarea sa a fost mai conciliantă, cu atât mai mult cu cât completările din Parlament vizează felull în care va gestiona Guvernul PNL bugetul în timpul stării de urgență.

PSD i-a pus Curtea de Conturi în coastă lui Orban

Prin hotărârea adoptată în Parlament, PSD și aliații săi au plantat o bombă care va fi detonată, sub fundul PNL, fix înainte de alegeri. Ba mai mult, pe lângă încărcătura propriu-zisă, pesediștii au mai atașat și câteva capcane menite să amplifice puterea exploziei.

Astfel, atrage atenția, la hotărârea adoptată în Parlament, ultimul paragraf, care spune că în 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate.

LUDOVIC ORBAN, PREMIER, PRIMUL MINISTRU, PARTID, POLITIC, PNL, GUVERN, EXECUTIV

Un control al Curții de Conturi având ca temă achizițiile publice, alocările financiare și, în general cheltuirea banului public, este ceea ce-și dorește cel mai puțin un partid aflat la guvernare într-un an electoral și, mai ales, pe perioada stării de urgență. Iar acest lucru este valabil, nu doar pentru PNL ci și pentru PSD, ALDE, USR, PMP, UDMR sau Pro România.

Un asemenea document care să prezinte neregulile și erorile comise de Guvern, achizițiile la prețuri supraevaluate, rețelele de firme clientelare, contracte plătite și neonorate etc. este o mană cerească în mâna Opoziției. Mai ales că vine la finalul unei crize din care, cu siguranță, cei mai mulți dintre noi vom ieși foarte nemulțumiți. Unde mai pui că documentul va fi prezentat în Parlament, adică va fi public, la îndemâna oricui.

În plus, iar aici apar capcanele despre care vorbeam, acest raport al Curții de Conturi va fi suprapus peste dările de seamă ale Guvernului. Și, Doamne Ferește să fie discrepanțe mari între ele, căci PSD îi va acuza pe liberali, pe tot parcursul campaniilor electorale, nu doar de hoție și incompetență ci și de minciună.

Misiune imposibilă pentru Guvern

Or, pentru a evita dezastrul, Guvernul Orban ar trebui să meargă pe sârmă și să nu facă nici cea mai mică greșeală, în această perioadă, iar acest lucru este imposibil. O înțelege președintele Klaus Iohannis, s-a prins Ludovic Orban, este de natură să-i îngrijoreze pe acei liberali, puțini la număr, are nu sunt orbiți de oportunitatea de îmbogățire rapide care le-o deschide, în față, starea de urgență.

Plasând toate acestea în context electoral, cu alți ochi privim, acum, declarațiile președinelui Klaus Iohannis, ale premierului Ludovic Orban și refuzul parlamentarilor liberali de a accepta completările propuse de PSD, Pro România și ALDE.