Evenimentul Zilei > International > Bombă pe scena politică. Premierul a remaniat guvernul
Bombă pe scena politică. Premierul a remaniat guvernul

Bombă pe scena politică. Premierul a remaniat guvernul

LE MONDE (Franţa) - În cădere în sondaje, premierul britanic speră să găsească un al doilea impuls. Din cauza inacțiunii sale în timpul crizei afgane, șeful diplomației a fost demis.

După un an și jumătate dintr-o foarte dureroasă criză Covid-19 pentru Regatul Unit și o plecare mult criticată din Afganistan și pe măsură ce Brexitul perturbă aprovizionarea țării, șeful guvernului caută un al doilea impuls.

După săptămâni de zvonuri, prim-ministrul britanic Boris Johnson a decis să-și schimbe guvernul miercuri, 15 septembrie, pentru a forma o „echipă unită” pentru post-epidemie.

Dintre figurile guvernamentale despre care presa a spus că sunt amenințate, șeful diplomației, Dominic Raab, a fost demis. Liberalul în vârstă de 47 de ani a fost criticat pentru inacțiunea sa în timpul crizei afgane, rămânând în vacanță în Creta, în timp ce Kabulul cădea în mâinile talibanilor la mijlocul lunii august. Apoi a apărut pentru a da vina pe armată pentru anumite erori comise în timpul evacuărilor, efectuate într-o aparentă lipsă de pregătire care a provocat furie în rândurile conservatorilor.

Ministrul Comerțului exterior, Liz Truss (46 de ani), o figură renumită pentru popularitatea sa în baza conservatoare, îl înlocuiește în acest post strategic, întrucât Marea Britanie încearcă să își consolideze locul pe scena internațională după Brexit. Domnul Raab devine ministru al Justiției cu titlul de vicepremier, funcție pe care o ocupase de facto până atunci, conducând guvernul în primăvara anului 2020, când Johnson, bolnav de Covid-19, se afla în spital. Liz Truss va fi înlocuită de Anne-Marie Trevelyan, de la Dezvoltare internațională, al cărei minister a fost înglobat în Afacerile externe.

Boris Johnson își dorește o „echipă puternică”

Ministrul Educației, Gavin Williamson, părăsește guvernul din cauza modului în care a gestionat închiderea școlilor în timpul perioadelor de carantină și din cauza fiasco-ului examenelor care au urmat, alături de ministrul Justiţiei Robert Buckland și al Locuinţelor, Robert Jenrick. În schimb, răsfăţatul presei conservatoare, tânărul și popularul ministru de Finanțe, Rishi Sunak, în vârstă de 41 de ani, a fost confirmat.

Ministrul de Interne, Priti Patel, care era vizat din cauza incapacității sale de a reduce sosirile migranților prin Canal, a fost reconfirmat în funcție, ca şi ministrul Apărării, Ben Wallace.

Jocul scaunelor muzicale se traduce prin promovarea actualului secretar de stat însărcinat cu vaccinarea împotriva Covid-19, Nadhim Zahawi, numit la Educație după succesul campaniei britanice de imunizare. Nadine Dorries ajunge la Cultură, o poziție sensibilă într-un moment în care guvernul vrea să reformeze British Broadcasting Corporation (BBC) și să privatizeze Channel 4.

Downing Street a prezentat remanierea ca pe o modalitate de a „constitui o echipă puternică și unită pentru a reconstrui mai bine după pandemie”, cu „scopul unirii și nivelării întregii țări”. Acest anunț vine într-un moment esențial pentru șeful guvernului în vârstă de 57 de ani, care a ajuns în funcția de prim-ministru în vara anului 2019 și a câștigat în mare parte alegerile legislative din decembrie 2019 cu promisiunea de a realiza Brexit, votat în 2016, dar apoi în impas.

Un sondaj recent realizat de institutul YouGov a arătat o scădere a popularității conservatorilor (la 33%), depășită de Partidul Laburist (35%) pentru prima dată de la începutul anului. Guvernul plătește în special pentru anunțul unei creșteri a contribuțiilor de securitate socială destinate salvării sistemului public de sănătate, doborât de epidemia Covid-19 și reformării sectorului de dependență. Acest lucru aduce nivelul impozitelor la cel mai ridicat nivel de după cel de-al Doilea Război Mondial, în ciuda promisiunii electorale a conservatorilor de a nu crește impozitele.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: