Preşedintele Traian Băsescu şi-a lansat tirul acuzaţiilor la adresa candidatului PSD la Preşedinţie Victor Ponta şi a fostului şef al SIE, prezidenţiabilul Teodor Meleşcanu pe care îi vede „complici” în eforturile de a ascunde informaţiile legate de trecutul premierului.
Şeful statului a prezentat în sprijinul afirmaţiilor sale o hotărâre de guvern, emisă în 2013, cu scopul de a extinde categoriile de informaţii clasificate şi la foştii ofiţeri ai Serviciului, protejându-l astfel pe Victor Ponta, agent SIE în perioada 1997-2001. Băsescu a precizat că hotărârea a fost iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, iar documentul nu a trecut prin CSAT, aşa cum ar fi trebuit.
Şeful statului a adăugat că actul modifica o hotărâre mai veche a Cabinetului Năstase, cu privire la categoriile de secrete de stat, în care nu erau incluse şi datele despre foşti agenţi SIE. Meleşcanu a spus că nu ştie sigur cine a iniţiat hotărârea şi că ea nu a trecut prin CSAT. „Noi am reactualizat- o la SIE, dar probabil din iniţiativa noastră, gândesc, nu am datele”, a spus el. Întrebat de ce a fost nevoie de HG în 2013 şi nu în alt an, Meleşcanu a spus că actul normativ a fost făcut în 2011, „dar datorită faptului că în 2012 am avut referendum, s-a considerat că nu e bine să se intre cu o temă care ar putea crea dezbateri”.
SIE: Hotărârea nu trebuia să treacă prin CSAT
Într-un comunicat de presă, SIE a susţinut că hotărârea nu avea nevoie de avizul CSAT şi nu prevede o extindere a categoriilor de personal protejate de secretul de stat. Vă prezentăm principalele puncte susţinute de SIE:
● Faţă de situaţia în care este implicat un serviciu de informaţii, respectiv de a fi chestionat cu privire la identitatea ofiţerilor acoperiţi, SIE nu este abilitat să răspundă unor întrebări de asemenea natură, chiar şi în condiţiile în care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legătură cu instituţia.
● La nivelul anului 2002, SIE a întocmit şi supus aprobării Guvernului lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul său de activitate.
● Caracterul militar al HG din 2002 a relevat în timp o serie de vulnerabilităţi în asigurarea protecţiei sediilor, categoriilor de activităţi şi a personalului instituţiei, generate de inopozabilitatea faţă de terţi a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri şi tipuri de activităţi ce se desfăşoară în/de către acestea să fie deconspirate fără ca instituţiile abilitate, în speţă Parchetul, să aibă posibilitatea legală de a întreprinde măsurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE.
● Actualizarea listei cuprinzând categoriile de informaţii clasificate secret de stat a fost inițiată de către serviciu, conform legii.
● Documentul, elaborat la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor instituției, a fost semnat de conducerea SIE şi, ulterior avizării a fost înaintat Guvernului spre aprobare.
● Proiectul a fost dezbătut şi supus aprobării în şedinţa Guvernului din data de 30.04.2014.
● În conformitate cu legislaţia în vigoare, acest tip de act normativ nu este condiţionat de un aviz CSAT.
● HG din 2013 nu prevede o extindere, ci o restrângere a categoriilor de personal protejate la nivel de secret de stat. A fost scos de sub protecţie personalul tehnic-administrativ.
● Menţiunea potrivit căreia datele referitoare la personalul din domeniul activităţii informative sunt secrete chiar şi după încetarea, în orice mod, a raporturilor de muncă sau serviciu a fost inserată în aplicarea prevederilor art.12 alin (2) din HG nr.585/2002, care dispun că pentru informaţiile clasificate secret termenul de clasificare este de 30 ani.