Evenimentul Zilei > EVZ Special > Bombă în UE. Macron vrea să facă Franța gardianul nuclear al Europei
Bombă în UE. Macron vrea să facă Franța gardianul nuclear al Europei

Bombă în UE. Macron vrea să facă Franța gardianul nuclear al Europei

Președintele Republicii, care este și șeful forțelor armate, va ține un discurs, vineri, pe această temă la Școala militară din Paris.

Disuasiunea nucleară va fi în centrul unui discurs al lui Emmanuel Macron. Vineri, președintele Republicii le va propune europenilor „o ofertă de dialog”, astfel încât UE să nu fie „spectatoare” în fața Statelor Unite, Chinei și Rusiei, într-o lume din ce în ce mai instabilă, a anunțat joi palatul Elysée.

Mult așteptat de militari, acest discurs de aproximativ o oră este un exercițiu impus fiecărui președinte francez, care este șeful forțelor armate și decidentul final al unui atac nuclear, scrie AFP.

În fața a 600 de persoane adunate la Ecole Militaire de Paris, șeful statului va continua această tradiție. Vor fi prezenți 300 de ofițeri stagiari din cea de-a 27-a promoție a Ecole de Guerre și auditori de la Centre des Hautes Etudes militaires (CHEM).

De asemenea, sunt invitați atașați militari din multe țări: parteneri istorici sau nu, Rusia va fi prezentă, precum și Pakistanul și Israelul, puteri nucleare cunoscute sau presupuse.

Emmanuel Macron „va prelua moștenirea predecesorilor săi prin adaptarea acesteia la starea lumii de astăzi”, a spus Palatul Elysee.

O lume marcată de „sfârșitul ciclului post Războiul Rece” și de „noile raporturi de forță dintre puterile nucleare” în zone dificile precum Siria, Libia și Marea Chinei.

În același timp, arhitectura de control al armelor în Europa se dezintegrează, odată cu denunțarea tratatului ruso-american privind armele nucleare cu rază intermediară (INF), care interzicea rachetele cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE