Aseară la Antena 3, invitata lui Mihai Gâdea și Mircea Badea a fost premierul interimar Viorica Dăncilă. Aceasta a susținut că PSD ia în calcul suspendarea președintelui Klaus Iohnannis. Propunerea a fost făcută de Mircea Badea și însușită rapid de președintele PSD.
Mihai Gâdea: Bun, şi atunci cum vedeți ieșirea din această situație? E un guvern interimar pe care îl conduceți? E un guvern care vom vedea dacă va avea susținere sau nu. Dar, dacă nu există cvorum, probabil această situație se poate întinde la nesfârșit. Pentru că, dacă nu există cvorum, care este înțelegerea dumneavoastră cu privire la textul constituțional?
Mihai Gâdea: În textul constituțional se spune că noul guvern are la dispoziție sau propunerea de prim-ministru are la dispoziție 10 zile. În condițiile în care după acestă 10 zile nu avem un cvorum pentru a stabili până la urmă dacă guvernul a trecut sau a picat, în conformitate de asemenea cu legea fundamentală, înțelegerea dumneavoastră care este? Că cele 10 zile au expirat și președintele poate face o nouă nominalizare? Sau acest termen de fapt poate să dureze la nesfârșit?
Viorica Dăncilă: Îmi este greu să răspund, pentru că avem un președinte care nu ține cont de legea fundamentală, un președinte care a încălcat Constituția și nu știm care va fi reacția președintelui. Din partea unui preşedinte care nu respectă prevederile CCR ne putem aştepta la orice.
Mircea Badea: Păi tocmai aţi spus că nu respectă prevederile constituţionale. De ce nu-l suspendaţi? De ce nu-l suspendaţi săptămâna viitoare, de exemplu?
Viorica Dăncilă: Să ştiţi că o să luăm în calcul şi acest lucru.
Mircea Badea: Pentru că dacă nu respectă Constituţia, datoria celorlaţi este să reacţioneze, nu? Că nu există o penalizare pentru nerespectarea Constituţiei. Este de datoria celorlalţi, care constată că preşedintele încalcă Constituţia, să facă acest lucru corect, nu, susupendarea preşedintelui dacă o încalcă, pe ea, pe Constituţie.
Viorica Dăncilă: Aşa este! Avem acest instrument, o să discut cu colegii mei. Luăm în calcul şi suspendarea preşedintelui, pentru că atât timp cât ceri fiecărui cetăţean să respecte Constituţia, nu poate ca cel care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalţi să încalce legea fundamentală.
Realizator: Asta este o ştire. Este foarte interesant că aţi spus asta, că luaţi în calcul acest lucru. Dar, în momentul în care guvernul este deja căzut prin moţiune de cenzură, dacă s-ar ajunge şi la o suspendare a preşedintelui, nu cumva am fi într-o situaţie de criză absolută?
Viorica Dăncilă: Deja suntem într-o criză, deja în România avem o criză. Avem o criză din punct de vedere insitituţional, avem o criză din punct de vedere al legilor şi actelor normative pe care trebuie să le adoptăm. Avem o criză din punct de vedere al stabilităţii şi al încrederii pe care alte state trebuie să o aibă în România. Şi avem un preşedinte care lasă toate aceste lucruri şi pleacă într-o vizită. Nu este rău că se duce într-o ţară precum Japonia, o ţară de apreciat, un model pentru multe alte state. Dar în această situaţie preşedintele trebuia să-i cheme pe toţi la masa dialogului şi să găsească o soluţie, pentru că este autorul, este preşedintele de facto al PNL şi este autorul acestei crize. (...)
Viorica Dăncilă: Deci vom lua în calcul aceste două lucruri. Eu sper să rezolvăm într-un mod corect această problemă pe data de 24 noiembrie.
Mircea Badea: Eu aş vrea totuşi să-mi spuneţi şi mie, cetăţean - ca mine sunt mulţi care cred că se gândesc la această întrebare acum: ce mai generator de criză sau de instabilitate, un președinte care încalcă Constituția și nu suportă nicio consecință sau suspendarea unui președinte care încalcă Constituția și trebuie să suporte o consecință pentru că încalcă Constituția?
Viorica Dăncilă: În mod normal, în mod logic, ceea ce a făcut președintele și ceea ce face președintele este de neacceptat și ar merita suspendarea în clipa următoare. Dar pe de altă parte, sunt multe state membre - suntem stat membru al Uniunii Europene - care sunt cu ochii pe noi, și acest lucru cred că ne-ar costa din punct de vedere al imaginii externe.
Mircea Badea: Încălcarea Constituției nu ne costă?
Viorica Dăncilă: Ba da. Ne costă foarte mult. Cel puțin eu am simțit acest lucru din funcția pe care am ocupat-o. Președintele nu e prima oară când a încălcat Constituția, nu e prima dată când...
Mircea Badea: Faptul că pur şi simplu nesocoteşte hotărârea CCR.
Viorica Dăncilă: Exact. Cred că domnul președinte se consideră deasupra tuturor; omul care-și poate permite orice.
Mircea Badea: Asta e treaba dânsului. Eu vă întrebam ce faceţi dvs la treaba asta.
Viorica Dăncilă: Deci eu v-am spus: luăm în calcul, pe de-o parte, suspendarea președintelui. Este înainte de alegerile prezidențiale; vă dați seama că o să spună că facem acest lucru că ne este frică de o confruntare cu domnia asta.