Bombă în politică! Va pierde alegerile? Un partid a scăzut fulgerător în sondaje

Unul dintre partidele din România se află pe un trend de scădere cu puține zile înainte de alegerile locale, a dezvăluit sociologul Mirel Palada la emisiunea lui Alecu Racoviceanu.

După ce Dan Barna, candidatul USR la alegerile prezidențiale de anul trecut, nu a reușit să intre în turul al doilea, luând un scor destul de mic, partidul care l-a susținut nu a mai reușit să-și revină, spune sociologul.

Mirel Palada spune că USR este la nivelul scorului luat anul trecut de Dan Barna, de 15%, și că ratarea turului al doilea al prezidențialelor a produs degringoladă în partid. Mai mult, mai spune sociologul, dacă actuala tendință de scădere va continua, partidul s-ar putea să ia sub 15% la alegerile locale.

Un astfel de scor ar complica însă și calculele pentru parlamentarele care se vor desfășura pe 6 decembrie anul acesta, dar mai ales calculele post-electorale pentru formarea guvernului.

Reamintim că, anul trecut la alegerile prezidențiale, candidatul USR Dan Barna a obținut 1.384.450 voturi, reprezentând 15.2% dintre opțiuni și a ratat, în favoarea candidatului PSD, fostul premier Viorica Dăncilă, intrarea în turul decisiv al alegerilor pentru Cotroceni.

Prestația lui Dan Barna la prezidențiale a prăbușit speranțele susținătorilor săi, în condițiile în care, cu câteva lunimai devreme, la sfârșitul lunii mai 2019, Alianța 2020, formată din USR și PLUS, obținuse un scor record, 2.028.236 de voturi reprezentând 22,36% din opțiunile electoratului.

Performanța a fost cu atât mai mare cu cât Alianța 2020 s-a plasat la distanță extrem de mică de PSD, partid de guvernământ la data aceea, care obținuse un scor zdrobitor la parlamentarele din 2016. În mai anul trecut PSD a obținut doar cu câteva mii de voturi mai mult decât USR și PLUS - 2.040.765, adică 22,5%, cu doar 0,14% mai mult decât urmăritorii lor.

În baza acestui rezultat, pe 10 octombrie 2019, Guvernul PSD-ALDE condus de Viorica Vasilica Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură, cu 238 de voturi pentru. Ulterior, guvernarea a fost preluată de PNL, cu Ludovic Orban ca premier. Dar acest guvern minoritar al PNL a fost instalat, printre aletele, și cu voturile celor de la USR, partid care a evitat să intre la guvernare, probabil pentru a nu se eroda și a avea timp să absoarbă eșecul lui Dan Barna.