Patronul primei televiziuni româno-italiene vine cu o serie de acuzații incendiare legate de un program de finanțare al Guvernului.
„Subsemnatul, Latagliata Emanuele în calitate de Președinte al Asociației Culturale ROMIT.TV vă aduc la cunoștință următoarele:
În luna martie 2020 în sesiunea de finanțare deschisă de Departamentul Românilor de Pretutindeni am participat cu un proiect intitulat Aproape de românii noștri, care a fost aprobat și finanțat cu suma de 70.000 lei.
În zilele succesive ne-au fost solicitate documentele necesare pentru semnarea contractului.
La data de 15 iunie 2020 responsabila proiectului ne-a comunicat, printr-un e-mail că proiectul se află în faza de finanțare și că va fi semnat contractul.
După 45 de zile de insistențe am fost contactați solicitându-ne din nou aceleași documente, iar în urma plângerilor noastre ni s-a răspuns că puteau chiar să ne anuleze proiectul.
S-au completat și s-au prezentat din nou aceleași documente în original, primind din nou răspunsul că proiectul se află în faza de finanțare.
Au trecut 6 luni, perioadă în care am investit proprii bani în acest proiect deoarece activitățile incluse în proiect trebuie realizate până în luna noiembrie 2020.
Domnul Secretar de Stat, în aceste condiții, emite o a doua sesiune de evaluare, în timp ce prima sesiune nu a fost încă finanțată!
Așteptăm răspunsuri clare din partea Departamentului și în același timp, vă informăm că intenționăm să acționăm pe cale legală pentru apărarea drepturilor noastre afectate de atitudinea dumneavoastră.
Vă comunic că această notă informativă va fi trimisă Ministrului de Externe și DNA pentru o evaluare a situației, pentru a înțelege dacă există neregularități, dacă există proiecte care au fost favorizate și dacă până la această dată au fost deja finanțate”, a anunțat Latagliata Emanuele.
DRP anunță încheierea primei sesiuni de depunere a proiectelor pentru finanțare nerambursabilă 2020
În 16.04. 2020, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunța încheierea primei sesiuni de depunere a proiectelor pentru finanțare, aferente anului 2020. Au fost depuse 259 de proiecte destinate românilor din afara granițelor României.
„În urma prelungirii termenului-limită de depunere, de la 31 martie la 15 aprilie 2020, numărul proiectelor înscrise pentru finanțare a crescut cu peste 150%. Prelungirea a venit în sprijinul celor care au avut nevoie de mai mult timp pentru a-și adapta proiectele la contextul creat de pandemie și de instituirea situației de urgență în multe țări. Ei au răspuns apelului DRP de a ține cont de restricțiile și limitările din statele în care se află și de a gândi activitățile în special pentru mediul online. Totodată, solicitanții au răspuns nevoii de solidaritate între românii din România și cei din diaspora, într-o perioadă care ne pune la încercare pe toți. Cele mai multe dintre proiectele depuse sunt pe domeniile Educație, Cultură, Reintegrare și Mass-media.
Pilonul “Reintegrare” reprezintă o noutate, fiind destinat facilitării inserției și reinserției sociale și pe piața muncii a cetățenilor români cu reședința sau domiciliul în străinătate, restabilirii acestora pe teritoriul României, atragerii oamenilor de afaceri români din diaspora pe piața din România, precum și facilitării inserției în mediul școlar a copiilor români reveniți în țară din diaspora.
Documentele depuse vor fi analizate la nivelul DRP, urmând să se stabilească proiectele eligibile și finanțările acordate”, potrivit DRP.