Judecătorii de la Tribunalul București au decis încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Dinu Pescariu și a lui Claudiu Florică, inculpați în dosarul Microsoft 2, din cauza unei nerespectării unei proceduri de către procurorul DNA George Matei.
Procurorul George Matei ar fi făcut cercetări pe teritoriile altor state (Austria şi Elveţia) fără să aibă acordul procurorului general, aşa cum prevede Codul de procedură penală.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus anul trecut „trimiterea în judecată a inculpaților Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, reprezentanți în fapt/drept ai societăților Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor”, informează un comunicat DNA.
„În perioada decembrie 2003 – octombrie 2004, reprezentanții Guvernului României (Nica Dan, în calitate de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Țicău Silvia Adriana, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației și Athanasiu Alexandru, în calitate de ministru al educației și cercetării), au inițiat și susținut după caz, proiectele Hotărârilor de Guvern nr.1473/11.12.2003, nr.470/01.04.2004 și nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a contractului comercial de închiriere de licențe nr. 0115RO/15.04.2004, referitor la produsele Microsoft, respectiv s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft”, se arată în comunicatul citat.
Documentul menționează că „în scopul de a favoriza Fujitsu Siemens Computers prin evitarea organizării unei licitații publice, în cuprinsul Hotărârilor de Guvern menționate s-a invocat, în mod nereal, calitatea acestei firme de unic distribuitor pentru licențele Microsoft”.
Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1778/21.10.2004 „fără a exista un necesar fundamentat”, mai spun oficialii DNA.