Evenimentul Zilei > International > Bombă cu ceas în Taiwan. Americanii au operat, în secret, și au antrenat forțe terestre din această țară, pentru a face față unei invazii a Chinei
Bombă cu ceas în Taiwan. Americanii au operat, în secret, și au antrenat forțe terestre din această țară, pentru a face față unei invazii a Chinei

Bombă cu ceas în Taiwan. Americanii au operat, în secret, și au antrenat forțe terestre din această țară, pentru a face față unei invazii a Chinei

Americanii au trimis trupe în Taiwan, pentru a-i pregăti pe militarii din această țară în perspectiva unei foarte posibile invazii venite din partea Chinei.

O unitate de operațiuni speciale americane și un contingent de pușcași marini au operat în secret în Taiwan pentru a antrena armata de acolo, potrivit unor oficiali americani. Forțele americane au fost desfășurate ca parte a eforturilor de a consolida apărarea insulei, pe măsură ce crește îngrijorarea cu privire la potențiala agresiune a Chinei.

Americanii antrenează, în secret, forțe terestre din Taiwan

Potrivit raportului WSJ, aproximativ două duzini de membri ai trupelor de operațiuni speciale și de sprijin ale Statelor Unite ale Americii (SUA) antrenează mici unități de forțe terestre în Taiwan. Corpul de pușcași marini al Americii colaborează cu forțele maritime locale pentru antrenamente cu bărci mici. Potrivit oficialilor, forțele americane operează în Taiwan de cel puțin un an.

Luni, mai mult de o duzină de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului, ultima dintr-un weekend de provocări în care au fost observate aproape 150 de avioane de război începând de vineri, în timp ce presa de stat a lansat amenințări la adresa Australiei.

Departamentul de Stat al (SUA) a emis o declarație prin care a avertizat China împotriva „activității militare provocatoare”, calificând-o drept „destabilizatoare”, conform insiderpaper.com.

Americanii sunt foarte îngrijorați de activitatea militară provocatoare a Chinei, în apropierea Taiwanului, „care este destabilizatoare, riscă să facă calcule greșite și subminează pacea și stabilitatea regională”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Ministrul taiwanez al apărării a afirmat miercuri că China este capabilă acum, dar va fi mult mai ușor capabilă să lanseze o „invazie la scară largă” până în 2025.

China vrea să anexeze cât mai repede Taiwanul

Desfășurarea forțelor de operațiuni speciale americane în Taiwan reflectă îngrijorarea Pentagonului cu privire la capacitățile tactice ale țării, având în vedere consolidarea militară a Chinei și recentele amenințări și incursiuni împotriva insulei, se arată în raportul WSJ.

Oficialii de la Beijing consideră Taiwanul ca fiind o provincie chineză. Unificarea este o prioritate pentru liderul chinez, Xi Jinping, care nu a exclus o preluare militară a Taiwanului. Beijingul consideră că guvernul ales în mod democratic al Taiwanului este separatist, dar președintele insulei, Tsai Ing-wen, a declarat că Taiwanul este deja o țară suverană și nu este nevoie ca aceasta să își declare independența.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.