Evenimentul Zilei > International > Bombă cu ceas în Grecia. Infracțiunile migranților. Insularii se revoltă
Bombă cu ceas în Grecia. Infracțiunile migranților. Insularii se revoltă

Bombă cu ceas în Grecia. Infracțiunile migranților. Insularii se revoltă

Pe insulele grecești, oamenii și-au văzut proprietățile distruse, oile și caprele omorâte, casele jefuite.

Anunțul făcut de guvernul de la Atena cu privire la construirea de noi tabere pentru migranți, pe cinci insule din Marea Egee, a provocat o reacție de furie în rândul insularilor.

Aceste noi instalații vor fi percepute în Orientul Mijlociu, Africa sau în Asia ca o încurajare în plus de a veni în Europa, via teritoriul Greciei, estimează insularii greci.

Guvernul afirmă că aceste noi tabere, care urmează să devină operaționale până în luna iulie, sunt necesare pentru a reduce suprapopularea altor centre de găzduire a migranților, care au făcut deja obiectul criticilor internaționale.

La mijlocul lunii trecute, peste 500 de locuitori din isula Lesbos i-au împiedicat pe muncitori să aibă acces la șantierul unei noi tabere de migranți, la Karava Mantamadou. Poliția a folosit gaze lacrimogene și grenate asurzitoare pentru a dispersa mulțimea.

Confruntări similare au avut loc și pe insula Chios, aflată la mai puțin de 20 km de Turcia. De pe pământ turcesc, zeci de mii de migranți vor să pună piciorul pe insula Chios și apoi în Europa continentală.

În Lesbos, noul centru de primire pentru migranți va funcționa în regim închis. El va înlocui tabăra actuală Moria, care nu permite controlul sosirilor și plecărilor. Taberele închise au uși care se deschid în timpul zilei, dar se închid noaptea. Scopul este de a controla mișcarea și de a împiedica migranții să fugă pe continent.

Centre similare celui din Lesbos sunt prevăzute pe insulele Chios, Kos, Leros și Samos. Toate aflate în apropierea Turciei.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: