Evenimentul Zilei > Social > Bomba cu ceas de la Spitalul Sf. Pantelimon: Jumătate din medicii ATI au COVID-19. Manager: Așteptăm ajutor
Bomba cu ceas de la Spitalul Sf. Pantelimon: Jumătate din medicii ATI au COVID-19. Manager: Așteptăm ajutor

Bomba cu ceas de la Spitalul Sf. Pantelimon: Jumătate din medicii ATI au COVID-19. Manager: Așteptăm ajutor

Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală se confruntă cu o situație dramatică, o parte din medicii ATI fiind deja infectați cu coronavirus. Restul echipei invocă politica pumnului în gură.

Jumătate dintre cei 8 medici ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf Pantelimon” din București, care tratează cazuri grave de COVID-19, sunt infectați cu noul coronavirus, iar un altul este în concediu pentru alte probleme medicale, astfel că au rămas doar 3 să se ocupe de pacienții din cele 33 de paturi de Terapie Intensivă, dintre care 16 sunt alocate COVID-19.

Un medic ATI de la spital a vorbit cu G4Media despre situația disperată din unitatea medicală cauzată de lipsa de personal.

„În momentul ăsta sunt 8 oameni anesteziști, dintre care 4 sunt Covid pozitivi, iar unul este în concediu medical cu sindrom de burnout pentru că nu mai putea. Deci acum sunt 3 anesteziști funcționali în ditamai spitalul care presupune așa: 17 paturi de reanimare non-COVID și încă 16 COVID. Plus toată activitatea anestezică. Iar la noi se operează foarte mult pentru că celelalte spitale din jur au fost închise pentru a trata doar COVID (Malaxa și Ilfov, de exemplu). (…)

Noi în mod normal avem două linii de gardă. Linia 1 de gardă, care este cu medicii din spital și a doua care, atunci când suntem mulți, fac și medicii din spital, dar acum aducem rezidenți de la alte spitale. Am reușit asta cu mare dificultate. Unor rezidenți li se interzice să vină în spitalele COVID ca nu cumva să se îmbolnăvească ei și să transmită mai departe. Situația este absolut dramatică si văd că pe nimeni din conducere nu interesează. Este o presiune fantastică pe noi pentru că ni se va spune „fă garda”, a explicat medicul.

„Ni se pune pumnul în gură: munciti!

Acesta a acuzat presiunea asupra medicilor de a asigura activitatea și a criticat deschiderea secției ATI COVID-19 de la spital, la sfârșitul lunii octombrie, în condițiile în care oricum personalul nu era foarte numeros.

„Nouă ni se pune pumnul în gură: munciti! Nu contează că am mai rămas 2 sau 3. Faptul că s-au îmbolnăvit atăția colegi spune multe. Nu e vorba că nu ne protejăm, că ne protejam. Dar stresul și presiunea sub care lucrăm, din lipsa de personal… Ni se pare că efectiv punem în pericol viața pacienților, deja nu e problema de noi. Nu poți, nu e uman să ai responsabilitatea la 30 și ceva de pacienți critici, de terapie, în doi oameni în gardă, trei dimineața”, a adăugat medicul.

„Medicii muncesc 24 din 24”

Contactat de G4Media.ro, managerul spitalului Sf Pantelimon, Dragoș Davițoiu (foto), a precizat că, într-adevăr, situația este foarte grea. „Muncesc medicii de la ATI 24 din 24, sunt căpiați, dar nu putem să lăsăm pacienții. A mai fost detașat un medic, sperăm ca astăzi să ne mai detașeze. Multă muncă, tensiune mare, așteptăm ajutor”, a spus managerul.

 

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: