Un bolnav de cancer a câștigat în instanță gratuitate pentru un medicament scump, pe care nu și-l putea permite. Instanța a decis că statul român este obligat să îl ofere pacientului fără cost.
Un român cu o formă rară de cancer a reușit să-și câștige în instanță tratamentul în mod gratuit. Este vorba despre medicamentul Alectinib, necesar pentru liposarcom. O singură doză din medicamentul menționat costă aproape 5000 de euro. În România, conform legii în vigoare, tratamentul bolnavilor de cancer se suportă din bugetul de public. În cazul de față, autoritățile au susținut că „medicamentul nu se află pe piața farmaceutică” din România.
Un bolnav de cancer din România și-a câștigat dreptul la tratament gratuit, în instanță. Decizia instanței
Pacientul s-a adresat instanței, prin ordonanță președințială, să i se compenseze tratamentul, având în vedere prețul ridicat al medicamentului menționat mai sus. Astfel, au fost chemați în judecată:Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Guvernul României.
Curtea de Apel Alba Iulia a decis că statul român are obligația să asigure oricărui om dreptul la viață și trebuie să asigure tratamentul gratuit al pacientului oncologic.
„Obligația statului român de a proteja dreptul la viaţă al reclamantului, în calitate de cetăţean, implică şi obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura acestuia medicamentul necesar tratamentului oncologic, în condiţiile în care acesta suferă de liposarcom mixoid. Până se va stabili, pe cale judecătorească sau administrativă, care este calea pe care astfel de asiguraţi o au pentru a avea acces la tratamentul de care depinde sănătatea şi viaţa lor”, se arată în decizia instanței, potrivit ziare.com.
Hotărârea instanței este executorie.
Bolnavii de cancer au avut probleme și în accesarea terapiilor care nu sunt costisitoare
Federația Bolnavilor de Cancer din România(FABC) susține că accesul pacienților la tratamente inovatoare este încă limitat, iar pe tot parcursul anului 2023, spitalele nu au avut fonduri suficiente pentru decontarea radioterapiei, un serviciu medical care nu poate lipsi pacienților oncologici, menționează președintele FABC, Cezar Irimia. „Fondurile programelor naţionale de sănătate s-au epuizat şi au început să se înregistreze sincope în accesarea terapiilor. Spitalele nu au mai avut fonduri pentru tratamente oncologice de bază. De asemenea, s-au sistat şi iniţierile in terapiile costisitoare. S-au înregistrat sincope în rambursarea radioterapiei. De menţionat faptul că, pe tot parcursul anului 2023, au fost probleme în accesarea terapiei”, a subliniat sursa citată, conform Agerpres.
Ministerul Sănătății nu a oferit un punct de vedere cu privire la procesul menționat mai sus, însă, cu prilejul declarațiilor oficiale, ministrul Alexandru Rafila susține că „sunt bani pentru tratamentul bolnavilor de cancer”.