Bojdeuca lui Ion Creangă, pe cale de dispariție. În ce stare se află CEA MAI CĂUTATĂ CASĂ din Iași

Căsuța vizitată anual de mii de turști români și străini arată deplorabil și este la un pas de dispariție. Pe fondul căderilor masive de precipitații din ultima vreme, apa a început să se infiltreze în interior, iar acoperișul nu a mai fost refăcut din 2001.

Bojdeuca lui Creangă este primul muzeu memorial literar din România și a fost inaugurat la 15 aprilie 1918, devenind una din cele 12 filiale literare din cadrul Muzeului Literaturii Române Iași. Căsuța l-a găzduit pe Ion Creangă, începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia. Humuleșteanul s-a mutat aici, având-o ca vecina pe Ecaterina Vartic, cea care avea sa-l îngrijeasca pâna la sfârșitul vieții, scrie bzi.ro.

Toate "Poveștile" și "Amintirile din Copilărie" au fost scrise în căsuța botezată de scriitor Bojdeuca. În vara si toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă. Acum, clădirea adapostește expoziția documentară referitoare la viața și opera lui Creangă, biblioteca, precum și un amfiteatru în aer liber. Toate au fost construite în perioada 1984-1989 și inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morții genialului povestitor. Patrimoniul este însă pe cale de dispariție din cauza indolenței autorităților locale, care nu au mai investit în lucrări de refacere.

Anul trecut, Muzeului Literaturii Române a alocat peste jumătate de milion de euro pentru organizarea unui festival internațional de literatură, scriu jurnaliștii de la bzi.ro, însă nimic pentru a salva un patrimoniu de excepție al MLR. Și în cazul caselor memoriale Vasile Alecsandri și Mihail Sadoveanu se observa aceeasi indiferență.