Ca părinte sunt afectat emoțional. S-au spus în fața instanței niște aberații, precum că motociclistul trebuie să aibă ștergător la el, că exista la mănușă pe degetul drept un ștergător. Niște aberații totale! Că domnul ministru de Interne este afectat psihic din cauza mediatică. Eu i-am spus: ”Domnule, să nu dea Dumnezeu să vă moară un copil să vedeți cât de afectat emoțional sunteți! Și dânsul e afectat mediatic! Nu se poate așa ceva!”, a spus tatăl polițistului, la Instanța Supremă.

 

Ce a spus avocatul familiei Gigină

 

Avocat: Apărările noastre au fost în sensul practicii interne, respectiv a respectării termenului rezonabil și a unui proces echitabil, în mod special bazându-ne pe condamnările României la CEDO. Trebuie în schimb să subliniez un lucru cu toată fermitatea: a nu se înțelege că acest demers al familiei Gigină tinde să spună ceva la adresa DNA-ului sau la adresa procurorului de caz, așa s-a inoculat. Nu, este o cerere legitimă a familiei – care este într-o situație de un dramatism care nu poate fi echivalat în viața unui om, atunci când îi moare copilul – și atunci cere un termen rezonabil pe care instanța să-l acorde pentru soluționarea acestui dosar. (…) Așadar nu se aduce atingere procurorului de caz, nici instituției DNA. Mai mult, apreciem că până acum lucrările în cauză au fost făcute cu dreptate, adică cei pe care i-am vizat au fost puși sub urmărire penală, însă apreciem că suntem îndreptățiți – din cauza a tot ceea ce înseamnă presiunea spirituală și drama vieții – la soluționarea mai grabnică.

 

Reporter: Avocatul lui Gabriel Oprea s-a opus. Ce s-a întâmplat în sala de judecată?

 

Avocat: În mod evident, pozițiile au fost ușor diferite în sensul că sunt informații care s-au cerut și nu s-au declasificat încă, s-a pus problema unor cereri de probe cum ar fi expertize și martori. (…) Cred cu tărie că ar trebui să fie mai operante instituțiile statului atunci când se pune problema de a judeca viața unui om în raport cu declasificarea unor informații. Am ajuns astăzi să vedem dacă după doi ani și trei luni de zile vom avea sau nu vom avea acces la comunicarea pe care o avea Bogdan Gigină prin cască și cei de la dispecerat.

 

Reporter: Este legislația românească prea permisivă?

 

Avocat: Nu cred că legea este prea permisivă, prea permisivă este atitudinea noastră în raport cu legea. Știți ce se întâmplă…nici nu ne trebue lege atâta timp cât îl vedem pe tatăl unui copil mort care vine și plânge în fața camerelor. Se declasifică imediat, este în interesul cauzei să vedem ce s-a vorbit atunci.

 

Reporter: Ați înaintat și un termen?

 

Avocat: Am înaintat un termen de trei luni. De ce? Pentru că l-ați avut la cadru pe tatăl lui Bogdan Gigină, care – vă mărturisesc – acum doi ani și trei luni când ne-am întâlnit prima oară și am semnat contractul era un bărbat puternic. Astăzi este așa cum îl vedeți. Nu există o dată să vorbesc cu el la telefon și să nu plângă la telefon.

 

Dosarul Gigină

 

După depunerea contestaţiei, DNA a precizat că cercetările în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină s-au prelungit din cauză că s-a aşteptat declasificarea unor documente, dar şi pentru că părţile au cerut audierea unui număr foarte mare de persoane.

În decembrie 2016, DNA anunţa că a dispus efectuarea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă faţă de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, faţă de firma General MPM Impex SRL, faţă de Petre Mazilu, administrator al acesteia, şi faţă de Adrian Corcodel, şeful echipei care efectua lucrări în zona în care s-a produs accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea.

 

Citește și: