Bogdan Aurescu, primul judecător român de la Haga. Depune jurământul pe 6 februarie

Sursa foto: Ministerul de Externe

Bogdan Aurescu a fost revocat din funcția de consilier prezidențial. Fostul ministrul de Externe a fost ales judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Diplomatul român va depune jurământul de credință pe 6 februarie.

Bogdan Aurescu a fost eliberat din funcția de consilier prezidențal. Decretul a fost semnat astăzi, marți 30 ianuarie 2024, de președintele statului, Klaus Iohannis. Adunarea Generală și Consiliul de Securitate al ONU l-au ales pe fostul minstru de Externe în calitate de Judecător al Curții Internaționale de Justiție (CIJ) a Organizațiilor Națiunilor Unite.

Bogdan Aurescu va depune jurământul pentru funcția de judecător  la cea mai importantă instanță ONU pe 6 februarie. CIJ are ca misiune soluționarea conflictelor inter-statale. Trebuie precizat că Bogdan Aurescu a reprezentat România la CIJ, dar din postura de avocat în celebrul caz din 2009 deschis împotriva Ucrainei.

Bogdan Aurescu, ales judecător la cea mai importantă instanță ONU

La vremea respectivă, Aurescu a reușit să demonstreze în fața instanței că Insula Șerpilor aparține României. Astfel, 9.700 de km² de platou continental au reintrat în posesia țării noastre. De asemenea, mai trebuie precizat că Bogdan Aurescu este primul român care îndeplinește această funcție. În ierarhia ONU, poziția de judecător la CIJ echivalează cu cea de secretar general adjunct ONU.

În luna noiembrie a anului trecut fostul ministru de Externe a trecut în dreptul României o victorie importantă împotriva Federației Ruse. Cu alte cuvinte, Bogdan Aurescu și-a depus candidatura pentru funcția de judecător la CIJ reușind să-l învingă categori pe contracandidatul său din Rusia. Diplomatul român a primit 117 voturi în Adunarea Generală ONU față de numai 77 trecute în dreptul candidatului rus.

În Consiliul de Securitate ONU, Bogdan Aurescu a obținut nouă voturi, pe când contracandidatul său a primit doar șase. Oficialul român a fost co-nominalizat de Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonica, Peru, Portugalia, Suedia și Noua Zeelandă.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Diplomatul român votat de statele occidentale

La adunarea ONU de la New York, diplomații din întreaga lunme au comparat lupta din Rusia și România cu cea dintre David și Goliat. Era puțin probabil ca țara noastră, un stat definit în sistemul Relațiilor Internaționale (prin prisma suprafețetei de 238.391 km²) de categoria a II- spre a III-a să se impună în fața colosului rus, cel mai mare stat din lume. Federația Rusă are drept de veto în Consiliul Permantent de Securitate ONU, alături de Franța, China și Marea Britanie.

Bogdan Aurescu a fost votat de statele de pe patru continente și nu doar pentru activiatea diplomatică ci și datorită faptului că se află la al doilea mandat în Comisia de Drept Internațional ONU. Diplomatul de la București este co-președintele Grupului de Studiu privind „Creșterea nivelului mărilor și oceanelor in relatie cu dreptul internațional” – o temă esențială pentru peste două treimi din statele lumii, având în vedere că creșterea nivelului mărilor și oceanelor este o consecință directă a încălzirii globale”.

Tot Aurescu a reprezentat țara noastră la CIJ în procesul intentat Ucrainei privind Insula Șerpilor, proces finalizat la 3 februarie cu victoria României. Astfel, au intrat în posesia țării 9.700 de kilometri pătrați de „platou continental și zonă economică exclusivă.

ONU. Sursa foto: Hai Huy Ton That | Dreamstime.com

Bogdan Aurescu, important mebru în lumea academică

Diplomatul român este membru Comisiei de la Veneția și a Comisiei de Drept Internațional ONU (CDI). Alături de alți patru colegi din CDI, Aurescu a dus în prim-plan subiectul „”Sea-level rise in relation to international law” (Creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul international), un subiect de interes prioritar la nivel global, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, un efect direct al schimbărilor climatice, afectând peste două treimi din statele membre ONU”.

Este membru important în mediul academic. Bogdan Aurescu predă mai multe discipline la Facultatea de Drept a Universității din București. Dintre care amintim: Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale.

Nu în ultimul rând Aurescu a avut un cuvânt de spus și în privința conflictului din Ucraina. La 26 februarie 2022, la doar două zile după începerea ostilităților în Ucraina, Kiev a deschis la CIJ procedurile contra agresorului rus. Pe 18 mai în același an, România, reprezentată de Bogdan Aurescu a a intervenit în favoarea statului vecin. Cererea de intervenție a statului nostru a fost depusă în septembrie 2022.