Editura Evenimentul si Capital

INTERVIU EVENIMENT CU MANAGERUL DEMIS AL SPITALULUI COLENTINA. Doctorul Bogdan Andreescu RUPE TĂCEREA: "Un proiect unic, împiedicat de o țeavă a RADET” | EVZ SPRIJINĂ SPITALUL COLENTINA

Autor: | | 4 Comentarii | 2252 Vizualizari

Fostul manager al Spitalului Colentina din Capitală explică, în exclusivitate pentru EVZ, cum s-au derulat lucrurile în ziua în care primarul general l-a demis din funcție. Bogdan Andreescu spune că urma să-și încheie mandatul de manager peste o lună, atunci când îi expira contractul. Ar fi continuat munca începută la Colentina, la un alt nivel, într-un proiect de o uriașă anvergură, care urma să transforme unitatea medicală într-una comparabilă cu faimosul centru universitar AKH de la Viena

EVZ: Ce s-a întâmplat în ziua de luni, 9 ianuarie?

- dr. Bogdan Andreescu: A fost o conjunctură nefastă pentru mine. Cu RADET-ul a fost o neînţelegere. Probleme cu acea magistrală a RADET care trece prin curtea Spitalului Colentina sunt frecvent, deoarece reţeaua este aşa cum ştim cu toţii, veche. De fiecare dată lucrurile s-au rezolvat cu operativitate. În ziua cu pricina, fiind vorba de o vreme extremă, m-am gândit să văd dacă nu cumva lucrurile sunt mai grave decât de obicei. Deşi problemele erau deja rezolvate în spital, am solicitat consilierului pe probleme de sănătate al Primarului General să iau legătură cu cei de la RADET. Am fost sunat chiar de către directorul Regiei, care mi-a zis că totul s-a rezolvat, dar eu trebuie să-mi fac un contract de întreţinere a reţelelor pentru agentul termic din spital! În zadar am încercat să-i explic că nu sunt inconștient și că avem un asemenea contract, însă problema este la magistrala RADET, care străbate curtea spitalului! Dânsul mi-a tot repetat că intervenţia RADET s-a făcut în curtea spitalului şi, prin urmare, problema este a spitalului. Fără să văd o miză în această conversaţie, nu am mai insistat. Apoi am vorbit şi cu consilierul primarului, care mi-a spus că RADET şi-a rezolvat partea sa, iar eu trebuie să-mi rezolv partea mea, adică să închei un contract de mentenanţă! Prin urmare a două zi dimineaţă, această informaţie a ajuns exact aşa la doamna Primar General. Ca primar, atunci când ai de-a face cu ninsori abundente şi când ai fost tot timpul în mijlocul evenimentelor încercând să rezolvi toate problemele şi auzi că cineva pur şi simplu nu şi-a făcut treaba şi nu l-a interest nimic, nu ai cum să nu reacţionezi.


FOTO: Doctorul Bogdan Andreescu a fost manager timp de opt ani la Spitalul ColentinaCum a ajuns manager la Colentina

- Totuși de ce nu le-ați spus asta?

- Dr. Bogdan Andreescu:- În cazul meu, pozna cu RADET-ul ar fi fost o ultima picătură şi am să încerc să explic pornind cu începuturile. Venirea mea la conducerea spitalului s-a făcut pe fondul unei situaţii de criză majoră, furnizorii începuseră acţiunile de blocare a conturilor pentru datorii foarte mari. Nu venisem din neant, fusesem 6 ani director medical într-un mandat bun pentru spital și care se încheiase cu doi ani în urmă. Deşi era unul din spitalele cele mai mari ale Bucureştiului, Ministerul Sănătăţii nu şi-l mai dorea, cedându-l Municipalităţii, pentru că era plin de datorii, oferea nişte servicii medicale care erau depăşite, iar toate clădirile sale trebuiau reabilitate. În acest context le-am spus colegilor că trebuie să ieşim singuri din impas, după care trebuie să devenim cel mai puternic spital din ţară!!??

- Mi-e greu să cred că lucrurile s-au rezolvat așa simplu. Ce s-a întâmplat? Detaliați, pas cu pas…

- Dr. Bogdan Andreescu: - Primul lucru pe care l-am făcut a fost să le cer colegilor mei încredere sub formă unui moratoriu de trei luni în care să nu mă solicite cu nimic, să am timp să mă concentrez pe ce avem de făcut, ca să ieşim din situaţia în care ne aflam. Cu toţii s-au mobilizat şi am reuşit să deblocăm situaţia. Faptul că m-am ţinut de cuvânt şi am reuşit ce am promis, mi-a dat o credibilitate enormă în rândul colegilor. Nu au mai râs când le-am spus că trebuie să devenim un spital puternic şi că totul depinde de noi. Încet, încet, am început să conturez proiecte care îşi propuneau să aducă Spitalul Colentina în zona serviciilor medicale de înaltă performanţă. I-am convins că pentru ca să ajungem sus trebuie să progresăm rapid.

Zece secții noi, în opt ani

- Progresul e o noțiune generală. Particular, în Colentina, ce a însemnat?

- Dr. Bogdan Andreescu: - Progresul înseamna secţii noi de înaltă performanţă! Secţiile tradiţionale trebuiau să se reformeze. Pentru ca să creăm secţii noi în spital, trebuia să le facem loc. Acest lucru a însemnat că secţiile „de tradiţie” din spital trebuiau să se restrângă și să cedeze paturi pentru secţiile noi. Aşa au apărut: terapia intensivă de categoria I, neurochirurgia, urologia, chirurgia spinală, chirurgia plastică, hematologia, cardiologia intervenţională sau pneumologia. Alte secţii s-au transformat pur şi simplu, aşa cum s-a întâmplat în cazul gastroenterologiei, neurologiei sau anatomiei patologice. Alte secţii s-au superspecializat, aşa cum este reumatologia. Au apărut şi cercetarea şi oncologia.

„Am greșit, am neglijat ceva extrem de important”

- Asta a durat ani de zile, bănuiesc.

- Dr. Bogdan Andreescu:- Da, lucrurile au început să se vadă şi, încet-încet, Colentina a început să trateze cazuri foarte complicate şi să fie căutată şi de puternicii zilei în calitate de pacienţi. Treptat spitalul a început să se ajute singur cu aceşti pacienţi. Eu, că să încurajez secţiile noi care erau fragile şi în care lucrau medici foarte tineri şi foarte ambiţioşi, am început să le laud şi să le încurajez, ceea ce era de înţeles. Le-am şi iubit foarte mult pe aceste secţii, pentru că erau ca şi copiii mei. Când ai, însă, de-a face cu copii, trebuie să-i iubeşti pe toţi la fel şi să nu faci diferenţe. Aici am greşit, în calitate de manager, pentru că, intrat în vria asta de a aduce spitalul în poziţia de lider, am neglijat ceea ce era extrem de important, şi anume acea parte din spital care a cedat tot timpul, care a strâns din dinţi tot timpul şi care mi-a fost foarte aproape atunci când am început să fac din Colentina ceea ce este acum.

„Se pierduse o parte din coeziune”

- Vorbiți de partea „tradițională”, cea care a făcut concesii la început?

- Dr. Bogdan Andreescu: - Da. Treptat am pierdut aderenţa în această zonă. Încercând să compensez lucrurile, am făcut o nouă greşeală, mizând pe un credit nelimitat pe care odată l-am avut, dar pe care acum îl pierdusem. Astfel, pe „portavionul Enterpise” se pierduse o parte din acea coeziune de fier şi exista o parte a Spitalului Colentina care era neîmpăcată şi, într-un fel, trădată de mine! Mandatul meu de manager s-ar fi încheiat, oricum, peste o lună şi comunicasem echipei mele şi colegilor din spital că nu doresc să mai continui că manager, pentru că vreau să ajut spitalul dintr-o cu totul altă poziţie. Lucrăm de câţiva ani la proiectul unui spital nou, care ar fi urmat să înlocuiască treptat şi din mers actualul Spital Colentina şi aş fi vrut să ajut spitalul din poziţia de coordonator al acestui proiect. Ştiind că o să-mi închei mandatul, m-am concentrat pe proiectele pe care le mai aveam de terminat, şi am abandonat total eforturile de conciliere cu acea parte de spital pe care am neglijat-o. Am fost acuzat că am susţinut prea mult aceste secţii noi şi de aici anumite consideraţii ale primarului referitoare la fluxurile medicale. Această parte de spital s-a făcut tot mai auzită în ultimul timp în aparatul de lucru al Primarului General şi aceste lucruri cred că s-au constituit în fondul deciziei de demitere a mea.

„Noul manager va trebui să continue proiectele”

Surpriza, in calendar! Ce se intampla cu Pastele catolic si cel ortodox, la anul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI