Miliardarii americani care s-au angajat să îşi doneze jumătate din avere pentru acţiuni caritabile vor să mondializeze iniţiativa prin cooptarea "confraţilor" chinezi şi indieni.
Bill Gates şi Warren Buffet, miliardarii care au convins alţi 38 de bogătaşi ai Americii să îşi doneze jumătate din avere în scopuri caritabile, vor lua drumul Indiei şi Chinei pentru a aduce în nou-înfiinţatul club filantropic - The Giving Pledge - şi avuţii asiatici.
Întâlnirile cu o parte din cei 64 de miliardari chinezi vor debuta în luna septmebrie, luna martie a anului viitor fiind rezervată celor 53 de miliardari indieni. "Sperăm ca iniţiativa noastră să prindă contur şi în alte ţări", a declarat Buffet.
Mai mult, Gates şi Buffet, locul doi şi trei pe lista actualizată a miliardarilor lumii întocmită anual de revista "Forbes", vor organiza de acum înainte dineuri dedicate exclusiv recrutării de noi bogătaşi dispuşi să renunţe la o parte din averea lor.
Cei deja înscrişi în ambiţioasa campanie demarată de primii doi miliardari ai Americii se vor reuni anual pentru a pune la punct proiectele caritabile care vor prinde viaţă în viitor.
230 de miliarde de dolari Calculele iniţiale, bazate pe averile estimate de revista americană, arată că cei 40 de miliardari angajaţi deja în amplul proiect filantropic ar pune la dispoziţie în acest scop circa 230 de miliarde de dolari. Suma ar putea fi şi mai mare în condiţiile în care unii dintre miliardarii cooptaţi de Gates şi Buffet s-au arătat dispuşi să doneze mai mult de jumătate din avere.
Dacă însă restul de 260 de miliardari americani ar accepta să se alăture campaniei "The Giving Pledge", suma de care ar dispune proiectul filantropic ar creşte la 600 de miliarde de dolari.
Numai în 2009, potrivit unui raport al Centrului pentru Filantropie din cadrul Universităţii Indiana, americanii au donat o sumă-record de 227 de miliarde de dolari în scopuri caritabile, în pofida recesiunii economice care a afectat Statele Unite.
PROGRAME
Banii vor merge în sănătate, dezvoltare şi educaţie
Pe lista lui Gates şi Buffet figurează miliardari care s-au angajat în scris să doneze cel puţin jumătate din averea lor fie în timpul vieţii, fie după moarte. Printre aceştia figurează regizorul George Lucas, fostul şef al eBay, Jeff Skoll, magnaţii media Ted Turner şi Gerry şi Marguerite Lenfest, proprietarul lanţului hotelier Hilton, Barron Hilton, bancherii George Kaiser, Sanford şi Joan Weill.
Sumele uriaşe rezultate din donaţiile consistente făcute de cei deocamdată 40 de bogătaşi americani vor merge, cel mai probabil, către proiecte din diferite domenii de activitate aflate deja în atenţia Fundaţiei Bill &Melinda Gates, către care vor merge etapizat şi circa 83 la sută din banii investitorului Warren Buffet.
Un loc important îl ocupă programele de sănătate, aproape 800 de milioane de dolari fiind direcţionaţi campaniilor de vaccinare şi imunizare din ţările sărace. Cercetările din domeniul medical au fost şi ele finanţate copios în ultimii ani, circa 500 de milioane de dolari fiind alocate luptei împotriva SIDA, malariei şi a tuberculozei, boli care fac ravagii în ţările din lumea a treia.
Fonduri importante au mers şi spre serviciile de asistenţă financiară acordată familiilor foarte sărace sau persoanelor cu idei de afaceri, dar care duceau lipsă de bani. În colaborare cu Fundaţia Rockefeller, Bill şi Melinda Gates au susţinut financiar micii fermieri africani.
Educaţia este un alt domeniu spre care promotorii campaniei "The Giving Pledge" vor direcţiona sume semnificative. Sute de americani provenind din familii sărace, dar şi tineri aparţinând diverselor minorităţi etnice, studiază la diferite universităţi graţie burselor oferite de fundaţia lui Bill Gates.
În fiecare an, 100 de tineri din diverse colţuri ale lumii ajung să studieze la renumita Universitate Cambridge, din Anglia, printr-un program de burse căruia şeful Microsoft i-a alocat în ultimii zece ani peste 210 milioane de dolari.
ROMÂNIA
Iniţiativa americanilor este lăudată şi de avuţii noştri, dar ei nu s-ar implica într-o măsură atât de mare. Donaţii fac cu toţii, dar punctual, şi nu vor să audă nimic de filantropia către stat
Iniţiativa bogaţilor lumii de a-şi dona 50% din avere până la moarte în scopuri caritabile nu este văzută cu ochi buni de cei mai avuţi dintre români. EVZ a vorbit cu mai multe persoane din "Top 300 Capital", iar concluzia generală este că, deşi banii nu aduc fericirea, tot mai bine ar fi să rămână la ei.
Spre exemplu, omul de afaceri George Copos spune că soţia lui are mai multe fundaţii, unde contribuie foarte des.
"Eu aş fi de acord să dau diferenţa dintre asseturi şi credite", afirmă Copos.
El a adăugat că statul român ar trebui să fie mai atent la oamenii de afaceri, să nu supraimpoziteze sau să introducă tot felul de măsuri, pentru că mulţi vor să-şi mute afacerile în alte ţări.
"Eu aş fi de acord să dau diferenţa dintre asseturi şi credite. Oricum, doamna Copos are mai multe fundaţii, unde contribui foarte des."
GEORGE COPOS, 230-240 MILIOANE DE EURO
"Şi acum m-am implicat, deşi nu mai suntem căsătoriţi, în acţiunea de ajutorare a sinistraţilor. Am mai făcut donaţii pentru sistemul de sănătate, oameni loviţi de calamităţi, copii handicapaţi", susţine el.
Totuşi, omul de afaceri consideră că nu poate renunţa la 50% din avere.
"Nu mi-aş dona o jumătate din avere pentru că lucrând cu aceşti bani şi multiplicându-i generez în următorii 10-15 ani mai mult decât jumătate din avere", a adăugat Elan.
"Nu scrieţi de autostrăzi, că vă descalificaţi profesional. Nimeni nu va da bani vreodată să facem autostrăzi, asta e treaba statului." ELAN SCHWARTZENBERG, 54-55 MILIOANE DE EURO
"Eu am donat în acest an peste 400.000 de euro, numai până acum. Prefer să donez pentru cazuri concrete, bolnavi de cancer sau persoane care au nevoie de bani pentru şcoală sau activităţi sportive", a declarat el.
"În fiecare an fac astfel de sponsorizări, doar în 2008 am totalizat 780.000 euro. În acest an am donat peste 400.000 de euro, numai până acum."
GHEORGHE DOLOFAN, 200 MILIOANE DE EURO
Vasile Turcu spune că s-a săturat de câţi escroci cer milă la poarta casei lui, însă continuă să ajute oamenii săraci.
"America e America, noi suntem români. Nu am încredere că banii ajung la cei care au într-adevăr nevoie. Sunt foarte mulţi escroci.", VASILE TURCU, 130-135 MILIOANE DE EURO
Culiţă Tărâţă afirmă că el a contribuit cu bani la construcţia unor biserici. "Eu nu sunt miliardar ca americanii. Am contribuit însă la construcţia multor biserici, să fie primit în faţa lui Dumnezeu. Nu-mi place să fac din asta un act de bravură" CULIŢĂ TĂRÂŢĂ, 155-160 MILIOANE DE EURO
În declaraţia off the record, oferită hotnews.ro, SOV a spus că "să donez 2% sau 0,5% din averea mea adunată cu trudă şi riscuri pentru săli de sport, şcoli sau bazine de înot aş comite o imprudenţă".
PROIECT
Statul pregăteşte supraimpozitarea averilor
Până la finele acestei luni, guvernul şi-a luat angajamentul faţă de FMI să finalizeze legea prin care vor fi impozitate averile persoanelor fizice. Astfel, cei care au proprietăţi şi alte bunuri de zeci de mii de euro ar urma să plătească noi biruri către stat.
Vasile Turcu crede că statul ar trebui să pună impozit pe averile ilicite sau chiar să le confişte. "Cei care nu pot să-şi demonstreze averea ar trebui să rămână fără ea", spune el. Totodată, Turcu recomandă guvernanţilor să aplice metoda din Italia, prin care cei care şi-au adus în ţară averile din alte părţi au plătit impozite.
"Sunt de acord să se pună impozit de 20-25% celor care vor să-şi aducă banii din alte state în ţară. Sunt convins că aceştia ar fi de acord să dea şi 50% din sume, numai să-i aducă", menţionează Turcu. Autorităţile au spus recent că în România nu se poate aplica amnistia fiscală ca în Italia, întrucât nu sunt mulţi români cu bani în alte state.
În ceea ce priveşte supraimpozitarea averilor, România nu este primul stat european care ar recurge la o astfel de măsură. Suprataxe de acest gen mai există şi în Franţa, Grecia, Olanda, Elveţia, Liechtenstein şi Norvegia. Taxarea bogăţiei a fost o modă în ţările europene, dar în anii ’70. Între timp, multe state au renunţat la ea. (Ciprian Mailat)