Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat, în ședința de Guvern de astăzi, că vor fi desființate o serie de acte considerate inutile și că activitatea medicilor de familie va fi debirocratizată.
„Debirocratizăm activitatea medicilor de familie, desfiinţăm o serie de acte, pe care le considerăm inutile, şi studiem posibilitatea ca, în ceea ce priveşte eliberarea concediilor medicale, aceasta să se facă electronic, pentru a scădea birocraţia şi în acest domeniu”, a declarat Bodog, la începutul şedinţei de Guvern.
El a precizat că a depus, astăzi, la Guvern, propunerile pentru debirocratizarea actului medical. „Împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, cu consultarea tuturor actorilor implicaţi, am depus în cursul zilei de astăzi la cabinetul secretarului general al Guvernului propunerile cu calendare şi cu termene foarte clare în ceea ce priveşte debirocratizarea actului medical”, a subliniat Bodog.
El a adăugat că „în ceea ce priveşte recunoaşterea concediilor medicale acordate în străinătate, pentru părinţii care îşi îngrijesc copiii, am propus creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde vârsta depăşeşte 16 ani, ei vor intra pe zona de asistenţă specială de tip handicap, cu precizarea că diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor două entităţi - Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări -, în aşa fel încât, dacă există probleme de preluare a unor diagnostice, acestea să poată fi corectate foarte uşor”.
Bodog a mai spus că toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenţă decizională şi de consultare cu toţi cei implicaţi.
Pe 27 iulie, premierul Mihai Tudose i-a solicitat ministrului Bodog ca în două săptămâni să pregătească „un proiect închegat” pentru reducerea birocraţiei în domeniul sănătăţii.
„E în public un caz, care în fapt nu face altceva decât să atragă atenţia asupra birocraţiei care a ajuns la cote extreme (...) şi în cadrul Ministerului Sănătăţii (...) şi mai ales că cei care se lovesc de această birocraţie sunt oameni bolnavi. 400.000 de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist. (...) Nu sunt sportivi de performanţă cei aflaţi în situaţia aceasta. Şi vă rog frumos cât de curând - hai să spunem două săptămâni - şi un proiect pe care să ni-l prezentaţi, închegat, de reducere a birocraţiei în acest sens. Nu se poate ca cineva care este la tratament în străinătate să fie nevoit să vină în ţară ca să demonstreze dincolo că e bolnav”, i-a transmis atunci Tudose lui Bodog.
În spaţiul public, la momentul respectiv a fost prezentat cazul prezentatoarei TV, Magda Vasiliu Stoian, al cărei fiu urmează un tratament în străinătate şi care s-a confruntat cu birocraţia din sistemul medical românesc.