Premierul Emil Boc a declarat astăzi că acordarea de stimulente se va reglementa prin legea salarizării care este în prezent în discuţie, acestea urmând să fie primite, pe bază de performanţă, şi de alte categorii profesionale, nu doar de cei de la Finanţe. Şeful guvernului a mai spus că în 2011 salariile vor recupera din diminuările din acest an şi s-a declarat optimist că România va ieşi din criză.
"M-am pronunţat clar: şi un profesor, şi un medic ar fi la fel de îndreptăţit să ceară stimulente. Mecanismul pervers de la finanţe se va corecta prin lege iar stimulentele se vor acorda doar pe bază de performanţă. Ceea ce înseamnă surplus de venituri peste plan, acolo se pot acorda aceste stimulente", a spus Emil Boc. Şeful guvernului a explicat, însă, că stimulentele se vor acorda în limita unor sume care se realizează, în limita a ceea ce se poate acorda şi doar dacă acei angajaţi au depăşit programul stabilit pentru perioada respectivă. Boc a mai adăugat că este conştient că masura de a nu se mai plăti stimulentele către angajaţii finanţelor publice va crea mari nemulţumiri dar el ca politician este pregătit să facă faţă acestor nemulţumiri, care s-ar putea propaga şi la nivelul altor categorii de bugetari. "Mecanisme cum sunt acelea al stimulentelor care nu au coerenţă, în senul că nu erau plătite în baza unor principii sănătoase, ci erau lăsate la discreţie, evident că nemulţumeşte lumea. Eu sunt conştient că aceste lucruri produc nemulţumiri dar este singura soluţie raţională pentru a putea duce România la creştere economică. Urmează sănătatea pentru că modul cum se alocă resursele nu este cel mai bun posibil", a avertizat premierul. Boc a adăugat că legile care vor intra în vigoare vor asigura o salarizare echitabilă pentru toată lumea.
"Asta spune legea, eu nu voi încuraja pe nimeni să iasă în afara legii, dar, în acelaşi timp, vă asigur că prin legea care se promovează acum, legea salarizării unitare şi cele aflate la Parlament, se introduce un sistem echitabil de salarizare a tuturor persoanelor plătite din fonduri publice, inclusiv a celor de la Finanţe", a mai spus şeful guvernului. Recuperări salariale la anul Totodată, Emil Boc a susţinut că anul viitor salariile vor recupera o parte importantă din pierderile ca urmare a tăierii cu 25% din 2010, fără a oferi însă şi un procent concret.
"Legea salarizării pe 2011 va consacra o recuperare a sumelor de bani pierdute prin diminuarea cu 25 la sută. Nu vă ofer formula finală, pentru că este în plină negociere, dar cu certitudine salariul minim va creşte şi, pe de altă parte, se va recupera o sumă importantă din ceea ce bugetarii au pierdut. Iar dacă vom avea o creştere economică importantă peste nivelul prognozat, putem discuta şi despre alte drepturi salariale, dar a face promisiuni fără acoperire mi se pare o mare greşeală", a declarat premierul. "Nu avem niciun dubiu că în 2011 va fi creştere economică" De asemenea, Boc a spus, potrivit Agerpres, că în 2011, România va trece pe creştere economică şi va ieşi astfel din criză, iar deficitul va fi mai mic cu mai mult de două procente.
"Anul 2011 va fi anul în care România va trece pe creştere economică. Nu avem niciun dubiu că acest lucru nu se va întâmpla. Toate analizele pe care le au Fondul Monetar, Comisia Europeană arată clar că România, în 2011, va merge pe creştere economică între 1,5 şi 2 la sută. La nivelul bugetului, vom acorda cu prioritate bani pentru infrastructură şi pentru cofinanţarea proiectelor europene, pentru că duc la dezvoltarea ţării, la locuri de muncă, la acordarea de salarii şi pensii decente', a mai spus premierul. Opoziţia, atacată de la Cluj Pe lângă bugetari, Emil Boc a transmis un avertisment şi opoziţiei care este somată să înceteze cu fluturarea măsurilor populiste care, prin aplicare, nu ar face altceva decât ar afunda România într-o criză şi mai profundă. "Cei care azi mai vântură soluţia populismului ca şi cale de ieşire din criză fac extrem de mult rău României. Dacă vom aborda politici populiste de genul celor promovate de opoziţie România se va afunda în criză. Noi ne-am asumat aceste decizii grele din punct de vedere politic pentru noi, dar sănătoase pe termen lung pentru România. Sunt convins că orice lucru fără acoperire ar face rău României şi românilor, iar acordarea de bani în acest moment s-ar întoarce împotriva noastră", a mai adăugat şeful Guvernului. Proteste pentru stimulente Miercuri, angajaţi ai Ministerului de Finanţe au întrerupt lucrul, nemulţumiţi că nu şi-au primit stimulentele. La o zi de la declanşarea protestului spontan, ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a dat asigurări că oamenii vor primi stimulentele pe luna august chiar săptămâna viitoare, cu o singură condiţie: să se întoarcă la muncă. Revolta angajaţilor Ministerului Finanţelor a durat două zile, dar a reuşit să pună pe jar zeci de mii de bugetari. Ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat aseară, la emisiunea "Naşul" de la B1, că directorii care stabilesc persoanele şi nivelul stimulentelor acordate fiecăruia îşi vor pierde locul de muncă dacă propunerile nu vor fi fundamentate. Astăzi,şi la ministerul Muncii au loc negocieri cu sindicatele pe tema legii salarizării.