Boc şi justiţia, ca şoarecele şi pisica

Magistraţii cer, individual, în instanţă, sporul de stres. Guvernul emite o nouă ordonanţă prin care-l suspendă.

Magistraţii bucureşteni au decis, ieri, să atace individual în instanţă ordinul prin care ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a decis să nu le mai fie acordat sporul de suprasolicitare neuropsihică, echivalent cu 50% din salariu. Asta, după ce şi-au ridicat lefurile fără sporul de stres, în ciuda deciziilor repetate ale Curţii de Apel Bucureşti de a suspenda ordinul lui Predoiu.

Câteva ore mai târziu, guvernul Boc a venit cu o replică: o nouă ordonanţă prin care se suspendă plăţile aferente sporului de 50% atât pentru magistraţi, cât şi pentru personalul auxiliar (grefieri, arhivari, aprozi) până la finalul verificărilor derulate de Curtea de Conturi la Ministerul Finanţelor care a refuzat să vireze instanţelor sumele necesare acoperirii acestor sporuri.

Întrebat dacă, prin ordonanţa aprobată de executiv, se suspendă plata sporurilor de stres către magistraţi, ministrul Pogea a spus că Finanţele vor plăti toate cererile ordonatorilor de credite, inclusiv pe cele care au refuz de viză de control financiar sau control financiar preventiv, „dacă Curtea de Conturi spune că aceste plăţi şi acest refuz sunt neîntemeiate”. Greve presărate cu glume proaste la Curtea de Apel

Între timp, atât judecătorii, cât şi personalul auxiliar din toate instanţele din ţară continuă protestele, trei ore zilnic, aşteptând ca preşedintele Traian Băsescu să dea curs cererii ministrului justiţiei şi a preşedintelui Consiliului Superi or al Magistraturii de a media con flictul dintre ei şi executiv.

De altfel, şeful statului a precizat, ieri, că va trebui să medieze acest conflict, întrucât este obligaţia sa constituţională. „Dacă s-a ce rut, sunt obligat de Constituţie să o fac. O să-mi fac datoria”, a arătat Băsescu.

Ieri, protestele judecătorilor au fost însă mai puţin vehemente decât în primele zile. Practic, toate dosarele au primit soluţii. E drept că unii dintre angajaţii instanţelor au profitat de haosul creat în săli pentru a face glume. Mai exact, un grefier al Secţiei Civile a Curţii de Apel Bucureşti a redactat o decizie scriind doar jumătate din fiecare cuvânt.

După ce au pretins că, de acum, aşa vor pleca toate sentinţele din sălile de judecată, grefierii au revenit la sentimente mai bune şi au comunicat prin vocea liderilor sindicali că nu au vrut decât să-i dea o lecţie ministrului Cătălin Predoiu.

„Nu vom trimite un asemenea document nici unui justiţiabil. Este doar un mod în care arătăm că putem lucra aşa cum înţelege domnul Predoiu să ne plătească’’, au explicat grefierii.

10 IULIE 2009. Grefierii i-au arătat lui Predoiu că pot lucra pe jumătate LA FUNDUL SACULUI

Poliţiştii ameninţă cu proteste

Sătui să aducă de acasă consumabile, imprimante şi computere şi să plătească din buzunarul propriu benzina pentru maşinile cu care trebuie să meargă în misiuni, poliţiştii cer executivului finanţarea sistemului şi ameninţă cu proteste.

„De câteva luni nu ni s-au mai decontat nici banii pentru chirii, nici drepturile de echipament. Ca să nu mai vorbim despre faptul că tot mai mulţi agenţi aleg să părăsească sistemul şi am ajuns la un deficit de 8.000 de oameni. Considerăm că guvernul nu trebuie să facă economii în dauna celor care sunt la dispoziţia cetăţenilor zi şi noapte, angrenaţi în acţiuni de combatere a criminalităţii şi de asigurare a ordinii publice”, au explicat sindicaliştii.