Preşedintele PDL a declarat că unii lideri de partide se văd premieri, dar că democrat-liberalii au prima şansă să formeze Guvernul, pentru că, probabil, niciun partid nu va avea majoritate în Parlament, aşa că şeful statului e liber să desemneze un candidat la postul de premier. Emil Boc a precizat, în discursul rostit la şedinţa Ligii Aleşilor Locali ai PDL, că există lideri de partid care se văd premieri, "uitând că există o Constituţie".
El şi-a argumentat afirmaţia, susţinând că, potrivit Legii fundamentale, preşedintele ar trebui să desemneze un candidat la funcţia de premier din rândul partidulului care a obţinut 50% plus unu din voturi. Boc a arătat că, dacă niciun partid nu va obţine un asemenea scor, preşedintele are libertatea să desemneze un candidat pentru funcţia de premier din rândul partidului capabil să formeze o majoritate pentru susţinerea programului de guvernare.
"Românii ne-au investit cu o uriaşă încredere. Trebuie să confirmăm această încredere în toamna acestui an, trebuie să câştigăm alegerile generale", a declarat Boc. Totodată, liderul PDL a precizat că se poate observa o tendinţă ascendentă a PDL şi o alta, dar descrescătoare, a PSD.
PDL militează pentru descentralizare
Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a prezentat, în şedinţa Ligii Aleşilor Locali, o rezoluţie în care se arată că democrat-liberalii nu doresc "nici baroni centrali şi nici baroni locali" şi îşi propun ca formaţiunea să fie "partidul comunităţilor locale".
"PDL vrea ca toate comunităţile locale din România, indiferent de mărime, să îşi organizeze viaţa după cerinţele şi interesele locuitorilor lor. Pentru asta, comunităţile trebuie să aibă şi puterea de decizie şi resursa financiară", se precizează în Rezoluţia prezentată în şedinţa Ligii Aleşilor Locali ai PDL, şi care a fost votată, anterior, de Colegiul Director al partidului.
Documentul specifică faptul că "elementul cheie al revoluţiei în administraţia românească îl reprezintă descentralizarea, adică transferul competenţelor administrative şi financiare privind furnizarea unor servicii publice de la nivelul administraţiei publice centrale la cel al administraţiei publice locale", iar acest proces trebuie aplicat "repede, corect şi cu efecte vizibile în funcţionarea administraţiei româneşti".
"Ori de câte ori este posibil, oamenii trebuie lăsaţi să se autoguverneze. În materie de guvernare, individul are prioritate în faţa comunităţii locale, iar comunitatea locală în faţa statului", mai precizează documentul.
PDL propune prin rezoluţie descentralizarea adminstrativă în domeniul învăţământului preuniversitar de stat, astfel încât competenţele privind organizarea şi funcţionarea reţelelor şcolare şi numirea sau eliberarea din funcţie a directorilor să revină la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, iar participarea reprezentanţilor colectivităţii locale la procesul de decizie în unităţile de învăţământ să fie pe un nivel egal cu reprezentarea cadrelor didactice.
În domeniul sănătăţii, PDL propune să fie transferate către autorităţile locale competenţele privind managementul spitalelor comunale, orăşeneşti, municipale şi respectiv judeţene, iar în domeniul ordinii publice, să fie consolidat rolul autorităţilor locale prin înfiinţarea poliţiei locale cu competenţe inclusiv în domeniul circulaţiei pe drumurile publice din interiorul localităţilor.
PDL mai propune transferarea sistemelor de iluminat public în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, conform Legii nr. 230/2006, a serviciului de iluminat public, iar serviciile deconcentrate să păstreze doar atribuţiile care privesc controlul, inspecţia şi monitorizarea domeniului în care activează.
În privinţa descentralizării financiare, PDL propune acordarea, pentru autorităţile locale, a dreptului de modificare a nivelului impozitelor şi taxelor locale, în funcţie de necesităţile locale şi gradul de suportabilitate al populaţiei, dar şi calcularea valorii impozabile a clădirilor şi terenurilor din intravilanul localităţilor, prin raportarea la valoarea de piaţă a acestora.
În domeniul descentralizării funcţiei publice, PDL propune adoptarea proiectului legii sistemului unitar de salarizare a funcţionarilor publici, elaborarea unui act normativ similar pentru personalul contractual şi acordarea dreptului autorităţilor locale de a majora salariile până la nivelul celor din administraţia publică centrală.
Aceste iniţiative au fost motivate prin faptul că, în opinia PDL, Guvernul Tăriceanu a compromis procesul de descentralizare, prin repolitizarea funcţiei publice, preluarea integrală şi abuzivă la bugetul de stat a impozitului pe tranzacţiile imobiliare de la bugetele locale, modificarea nejustificată a legii serviciului de salubrizare, sprijinirea amendamentelor PSD la proiectul legii bugetului de stat pe 2008.
Stolojan: "Deschidem partidul către oameni noi"
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan le-a transmis membrilor Ligii Aleşilor Locali că democrat-liberalii vor trebui să deschidă partidul către oameni noi, care vor să intre în politică şi care şi-au demonstrat competenţa la nivel naţional sau local.
"Va trebui să facem acest lucru. Am încredere în dorinţa de deschidere a PDL şi în dorinţa de a învinge în toamnă", a susţinut prim-vicepreşedintele PDL. Stolojan a mai spus că, alături de Adriean Videanu, Valeriu Stoica, Gheorghe Pogea şi Ene Dinga, elaborează programul de guvernare al PDL. El a susţinut că documentul este în curs de finalizare şi trebuie să dea "răspunsuri concrete" la problemele reale ale României.
El a arătat că măsurile pe termen scurt luate în calcul de PDL vizează domeniile infrastructurii şi agriculturii, precum şi ajutorarea categoriilor cu venituri mici.
"Nu populismul ne caracterizează", a susţinut Stolojan, completând că oamenii care au venituri mici vor fi loviţi "masiv" de creşterea preţurilor la alimente, astfel că este nevoie de măsuri concrete în sprijinul acestora.
(12:45)