Boc, în atenţia Comisiei Europene

Coaliţia "Opriţi Codurile" a sesizat azi Comisia Europeană în legătură cu ordonanţa prin care actele normative pot fi modificate sau aborgate înainte de intrarea în vigoare, iar studiile de impact sunt eliminate. Reprezentanţii societăţii civile i-au trimis o scrisoare preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, prin care atrag atenţia asupra pericolului pe care îl prezintă această ordonanţă şi solicită Parlamentului de la Bucureşti să boicoteze Guvernul.

"Opriţi Codurile!" face apel la Parlament să blocheze ordonanţa şi să părăsească sala în momentul în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe cele două Coduri Juridice."Vrem ca Guvernul să meargă în faţa unei săli goale, iar Parlamentul să fie cel care îşi asumă funcţia de organ legislativ suprem al ţării", a spus şi reprezentantul Transparency International, Victor Alistar.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso este informat cu privire la situaţia creată în urma acestei ordonanţe, dar şi cu privire la codurile juridice pentru care Executivul îşi va angaja răspunderea şi pentru care nu mai este obligat să prezinte studii de impact.

Cu petiţia la Bruxelles

"Am adresat o plângere la Bruxelles, pentru a ne răspunde în ce măsură lipsa studiilor de impact pentru Coduri va afecta Raportul pe Justiţie", a afirmat directorul CRJ Georgiana Iorgulescu.

Obligaţa ca Executivul să prezinte studii de impact a fost introdusă la solicitarea expresă a Comisiei Europene. Consiliul Legislativ avertizase Cabinetul Boc asupra neregulilor din controversata ordonanţă şi arăta că în niciun stat european nu există o parctică legislativă care să permită modificarea sau abrogarea unor acte normative înainte ca ele să intre în vigoare.

Ordonanţa a fost emisă sub pretextul că între data adoptării unor legi şi momentul intrării lor în vigoare pot interveni schimbări sociale care necesită o amendare a legii. Guvernanţii, prin vocea secretarului de stat din Ministerul Justiţiei, Alina Bica, susţineau că s-au referit doar la Codurile juridice care urmează să fie aprobate prin asumarea răspunderii Guvernului, însă vor intra în vigoare abia în 2011. Totuşi, ordonanţa Boc nu precizează niciunde că prevederile respective vor fi aplicate doar în astfel de situaţii, lăsând locul unor abuzuri.