În topul alocărilor bugetare pentru propriile colegii de parlamentar se află miniştrii Traian Igaş, Anca Boagiu şi Gheorghe Ialomiţianu.
Cu cuţitul ajuns la os, premierului Emil Boc a trecut la fapte. Înainte de moţiunea de cenzură, toate promisiunile financiare pe care le făcuse parlamentarilor coaliţiei de guvernare după votul pe legea pensiilor au fost incluse într-o hotărâre de guvern care a şi fost publicată ieri în Monitorul Oficial.
Înţelegerea făcută cu fiecare parlamentar al coaliţiei PDL-UDMR- UNPR-minorităţi, câte 250.000 de lei de colegiu pentru şcoli şi grădiniţe, a fost chiar depăşită în multe cazuri, ajungându-se şi la alocări de 1.940.000 de lei. Este cazul colegiului noului ministru de interne, Traian Igaş, urmat în topul generozităţii guvernului de cele în care au fost aleşi Anca Boagiu (Transporturi) ori Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe).
Misterioasele căi ale guvernului către Monitorul Oficial
Dincolo de entuziasmul trezit ieri printre parlamentarii puterii, HG 1033 ridică însă şi câteva serioase semne de întrebare. Primul este legat de data actului normativ. Deşi fusese anunţată de purtătorul de cuvânt al guvernului, Ioana Muntean, ca aprobată de executiv pe 20 septembrie, hotărârea apărută ieri în MO este datată 13 octombrie, miercurea trecută. Adoptarea pe 20 septembrie, la pachet cu alocările pentru săli de sport şi canalizare pe Ordonanţa 7, era confirmată la acea vreme pentru EVZ şi de vicepremierul Marko Bela.
La acel moment, surse guvernamentale susţineau că din pixul lui Boc se scurseseră astfel inclusiv cele 127 de milioane negociate cu PSD la legea pensiilor. Cum ambele partide au negat însă ulterior această înţelegere, hotărârea nu s-a mai publicat în MO simultan cu actele normative aprobate pe 20 septembrie, ci a fost întoarsă, potrivit aceloraşi surse, pe masa guvernului.
Un al doilea semn de întrebare ridică, de altfel, şi suma alocată din bugetul Ministerului Educaţiei. Dacă pe 20 septembrie Ioana Muntean anunţa că "aproximativ 50 de milioane de lei vor merge din bugetul Ministerului Educaţiei în bugetul administraţiilor locale pentru finanţarea unor cheltuieli legate de reparaţia unor şcoli", în HG 1033/2010, pe exact acelaşi subiect, apar 80 de milioane plecate de la guvern.
Mai mult, în urma şedinţei de guvern din 13 octombrie, purtătorul de cuvânt nu a mai menţionat nimic referitor la vreo astfel de alocare bugetară. Contactată ieri de EVZ, Muntean nu a dorit să facă nicio clarificare în acest sens.
Topul colegiilor de miniştri finanţate de guvern
Plusul peste cele 250.000 de lei promise de Boc se regăseşte cu precădere în dreptul miniştrilor care sunt şi deputaţi sau senatori. Din calculele făcute de EVZ, primul pe listă este Traian Igaş (Interne), în al cărui colegiu de senator - suprapus peste cel al deputaţilor PDL Lucian Riviş- Tipei, Claudia Boghicevici şi Adrian Niţu - ajung 1.940.000 de lei. Este urmat de Anca Boagiu (Transporturi) - al cărei colegiu le include şi pe cele ale deputaţilor PDL Brânduşa Novac şi Toader Paleologu - cu 1.200.000 de lei. Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe) şi-a tras partea leului între deputaţi: 1.080.000 de lei. Urmează Ion Ariton (Economie), cu 640.000 de lei, vicepremierul Marko Bela cu 630.000 de lei şi Cseke Attila (Sănătate) cu 595.000 de lei pentru propriul electorat.
Ministrului apărării, Gabriel Oprea, i s-au trimis în colegiul din Ilfov 550.000 de lei, lui Laszlo Borbely (Mediu), la Mureş, 525.000 de lei, iar lui Kelemen Hunor (Cultură), în acelaşi judeţ, 480.000 de lei.
În top urmează colegiile Elenei Udrea (Dezvoltare) - 475.000 de lei, al lui Valeriu Tabără (Agricultură) - 450.000 de lei şi al lui Ioan Botiş (Muncă) - 100.000 de lei. Cel mai rău la ultima împărţeală înainte de moţiune a ieşit Valerian Vreme (Comunicaţii), care nu s-a ales cu nimic.
Boc sare gardul şi la PNL-PSD
Guvernul a avut grijă şi de nemulţumiţi. Astfel, pentru două grădiniţe din colegiul deputatului Clement Negruţ (PDL), care a votat contra lui Boc la ultima moţiune, s-au alocat 600.000 de lei. Bine ies şi câţiva aleşi ai opoziţiei. Liberalului Cristian Adomniţei i s-au dat 132.000 de lei pentru colegiul din judeţul Iaşi, în timp ce lui Horia Uioreanu i s-au alocat 350 pentru o singură şcoală, în Corneşti-Cluj. Sume mai mici au ajuns şi la PSD.
80 de milioane de lei ajung, în săptămâna moţiunii de cenzură, în şcolile şi grădiniţele din colegiile parlamentarilor puterii