Preşedintele PD-L a cerut astăzi Camerei Deputaţilor reluarea votului asupra cererilor de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea. Votul Camerei Deputaţilor în cazurile celor doi ar putea fi reluat în toamnă sau într-o eventuală sesiune extraordinară, după ce nici în Biroul Permanent din această după-amiază nu a fost cvorum, iar sesiunea parlamentară se încheie mâine, după şedinţa comună.
"Cerem urgent reluarea votului în Camera Deputaţilor pentru ca justiţia să meargă mai departe, pentru ca România să-şi salveze prestigiul de stat de drept, pentru ca România să rămână în continuare în rândul statelor democratice. Ar fi incorect ca România să sufere o sancţiune din partea Comisiei Europene, cum ar fi cea de activare a clauzei de salvgardare pe justiţie din cauza inconştienţei celor 322, din cauza incapacitaţii acestora să înţeleagă că într-un stat de drept nimeni nu e mai presus de lege", a declarat Emil Boc.
"Parlamentul s-a făcut din nou de ruşine"
El a precizat că PD-L speră ca biroul Camerei să decidă reluarea votului în şedinţa următoare din această săptămână, şi nu în toamnă. Emil Boc susţine că lipsa de cvorum din Camera Deputaţilor este cauzată de complicitatea PSD, PNL şi PRM.
"Parlamentul se mai face încă o dată de ruşine, iar coaliţia celor 322 recidivează. În fapt, este vorba de complicitatea PSD, acoperită de PNL şi PRM pentru a bloca accesul justiţiei cu privire la parlamentari. Din nou Parlamentul cu sprijinul celor 322 se transformă dintr-o instituţie reprezentativă a statului român într-o casă de protejare a persoanelor certate cu legea penală. E un gest al Parlamentului care din nou adânceşte neîncrederea oamenilor în actual de justiţie, care din nou adânceşte neîncerederea oamenilor în clasa politică", a continuat liderul PD-L tirul de acuze la adresa celorlalte partide parlamentare.
Boc susţine încă o dată votul uninominal. "Decizia de azi justifică în mod imperativ votul uninominal din toamnă pentru ca românii să-şi
poată alege reprezentanţii care să dea socoteală în faţa lor, şi nu să se ascundă în spatele unei absenţe de la o decizie importantă prin
care justiţia este blocată să meargă mai departe", a mai spus Emil Boc.
Antonescu: Boc minte când pretinde o complicitate PNL-PSD-PRM
"În ceea ce priveşte votul cu privire la începerea urmăririi penale în dosarele Năstase şi Mitrea, am văzut o declaraţie a domnului preşedinte Emil Boc care încă o dată minte cu neruşinare, aşa cum ne-a obişnuit, pretinzând că, în complicitate, PNL, cu PSD, nu mai ştiu cine, PRM-ul au blocat acesul justiţiei, mersul justiţiei şi aşa mai departe", a susţinut liderul grupului parlamentar al deputaţilor liberali, Crin Antonescu.
Deputatul PNL a precizat că din grupul liberal nu au lipsit nemotivat decât doi liberali, dar că de la PDL au lipsit 16 deputaţi. "Reamintesc că PNL a votat pentru începerea urmăririi penale, că din grupul parlamentar liberal de 56 de oameni au fost 13 absenţi între care cinci miniştri, îi cunoaşteţi, cinci oameni plecaţi în delegaţiile oficiale ale Parlamentului în străinătate, Andrei Ghera operat de urgenţă, ieri sau alaltăieri, şi internat în spital şi, deci, numai doi absenţi nemotivaţi la acest vot, la care PDL a avut 16 absenţi. Aşadar, declaraţiile domnului Boc fac parte din vechiul şi cunoscutul arsenal de dezinformări şi demagogie", a apreciat Antonescu.
Întreabat cum îşi explică fatul că la votul legilor organice erau prezenţi 250 de deputaţi, liderul liberalilor de la Cameră a spus că nu ştie, menţionând că probabil unii deputaţi au plecat.
"Eu am ţinut evidenţa şi am făcut eforturi pentru mobilizarea grupului parlamentar liberal. Am evidenţa până la ultimul om. E o chestiune care s-a desfăşurat public. Apelul nominal s-a făcut implicit. Astea sunt rezultatele foarte clare", a spus Crin Antonescu. Întrebat dacă votul va fi reluat în sesiunea următoare, deputatul PNL a spus că nu ştie nici acest lucru, adăugând că Biroul Permanent va decide.
Vot anulat în cazurile "Năstase" şi "Mitrea" Camera Deputaţilor a votat în cazurile Năstase şi Mitrea, însă votul a fost declarat nul întrucât deputaţii nu au întrunit cvorumul necesar validării. Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit în jurul orei 13:00 pentru a începe votul secret cu bile în cazul cererilor de începere a urmăririi penale în cazul deputaţilor PSD Miron Mitrea şi Adrian Năstase.
Pentru adoptarea unei decizii, însă, propunerea trebuia să fie votată de două treimi din numărul total al deputaţilor, ceea ce înseamnă votul a 219 de deputaţi, însă, doar 208 şi-au exprimat votul.
Mitrea: "Mie nu îmi pică bine"
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Miron Mitrea, a declarat că aşteaptă un vot pozitiv al Parlamentului pentru continuarea procesului de urmărire penală, întrucât s-a săturat de situaţie şi doreşte să o rezolve.
"Mie nu îmi pică bine. Mie îmi pica bine să se rezolve astăzi. Îmi pare rău că nu s-a întâmplat. Mă mir că nu s-a rezolvat, părea că lucrurile sunt în regulă, din punctul meu de vedere", a mai declarat acesta după declararea votului de astăzi ca fiind nul.
De cealaltă parte, fostul premier, Adrian Năstase, a părăsit plenul Camerei fără să facă declaraţii cu privire la rezultatul votului de astăzi.
Atitudini diferite
Camera Deputaţilor a dezbătut ieri solicitările Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de a aviza urmărirea penală în cazul PSDiştilor Miron Mitrea şi Adrian Năstase.
În cazul lui Mitrea, Comisia s-a abţinut să facă vreo recomandare plenului, în timp ce, în cazul lui Năstase, s-a pronunţat împotriva urmăririi penale.
„Singura soluţie, deşi nu cred că lucrurile vor decurge normal în perioada care va urma, este ca votul dumneavoastră să fie «pentru», să ajung în faţa justiţiei, să închei acest abuz al DNA“, a fost solicitarea pe care Mitrea le-a făcut-o colegilor săi.
La dezbaterile asupra cazului „Mitrea“, PRM, PDL şi PNL au anunţat că vor vota favorabil începerii urmăririi penale, iar PSD, împotrivă.
La rândul său, Adrian Năstase a insistat pe ideea că dosarul „Zambaccian“ este special construit din ura preşedintelui Traian Băsescu faţă de el, în scopul hărţuirii sale politice. „Aici nu este vorba despre justiţie, ci despre agenţi prezidenţiali, care fabrică dosare pentru discreditarea adversarilor politici“, a pretins Năstase.
„Nu puteţi să decideţi trimiterea dosarului meu direct în instanţă. Îl veţi trimite înapoi la cei care se ocupă de regia acestor dosare politice“, a continuat el.
Spre deosebire de dosarul „Mitrea“, PRM a anunţat că votează împotriva începerii urmă ririi penale. PSD este „împotrivă“, PDL şi PNL „pentru“, cu toate că deputaţii liberali din Comisia juridică îi luaseră apărarea lui Năstase. (Romulus Georgescu)
Citiţi şi: SENATUL EVZ: Candidaţi contra lor şi veţi câştiga! Năstase şi Mitrea, salvaţi prin „transparenţă“ Adrian Năstase, file de dosar Buncărele lui Năstase Albirea lui Năstase, parodie juridică
VOM REVENI CU AMĂNUNTE.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:40