BOALA care te UCIDE pe ASCUNS! Orice POATE fi afectat. DEPRESIA, maladia FĂRĂ FAȚĂ - Galerie FOTO cu IMPACT EMOȚIONAL PUTERNIC

BOALA care te UCIDE pe ASCUNS! Orice POATE fi afectat. DEPRESIA, maladia FĂRĂ FAȚĂ -  Galerie FOTO cu IMPACT EMOȚIONAL PUTERNIC

În lumea întreagă, septembrie este considerată luna prevenirii sinuciderii, gest care are la bază depresia. În ultimele săptâmâni pe retețele de socializare au apărut mii de fotografii cu supraviețuitorii acestei maladii fără chip.

Dar cum arată de fapt depresia? Ce fel ar trebui să se comporte o personă care vrea să își ia viața? Probabil vă imaginați un om care plânge fără oprire întins pe gresia din baie. Din păcate, situația nu este deloc așa. De cele mai multe ori aceste persoane se luptă în fiecare zi pentru o viață normală luptându-se cu această maladie care, pentru cei mai mulți, este o mare necunoscută. 

În această campanie de prevenire s-a implicat și văduva solistului de la Linkin Park, Chester Bennington, artistul care și-a luat viața în urmă cu câteva luni. Talinda Bentley a făcut public un video care îl înfățișează pe partenerul său de viață vesel alături de familie, cu doar 36 de ore înainte să își ia viața. Toate persoanele din galeria foto de mai sus suferă de depresie. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi.

Ce este de fapt depresia?

Ne puteți urmări și pe Google News

Elementul principal al depresiei este dispoziția depresivă, tristă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului. La copii și adolescenți, această stare poate fi mai degrabă de iritabilitate decât de tristețe. Persoana care suferă de depresie se simte tristă, disperată, descurajată, lipsită de putere, “fără chef”.

Se mai poate manifesta și printr-o diminuare marcată a interesului sau plăcerii pentru toate sau aproape toate activitătile. Toate domeniile de activitate pot fi afectate. Unele persoane relatează că nu mai sunt interesate de hobby-uri, de activitătile pe care anterior le considerau plăcute, distractive.  

Se retrag social și neglijează din ce în ce mai mult activitătile obișnuite care anterior erau considerate plăcute. De exemplu: nu mai merg la film, la cumpărături, nu mai citesc, nu se mai joacă cu copiii, nu mai merg la tenis, etc.  

Modificarea greutătii corporale cu mai mult de 5% pe parcursul unei luni este un simptom de obicei ignorat-poate fi o pierdere semnificativă în greutate (deși nu ține nici un fel de dietă) sau o creștere semnificativă în greutate. Apetitul este de regulă scăzut, dar unele persoane pot avea un apetit crescut, uneori cu tendințe spre anumite alimente, cum ar fi dulciurile.

O persoană depresivă afirmă frecvent: “nu-mi mai pasă de nimic acum”, “nu mă mai interesează nimic”. care sunt simptomele depresiei Tulburările de somn își fac loc în mintea depresivului, unde cea mai des întâlnită afecțiune este insomnia. Persoanele se trezesc din somn în cursul nopții și nu mai pot adormi, se trezesc prea devreme dimineața și nu mai pot adormi sau le este greu să adoarmă inițial. Mai rar, dorm mai mult decât de obicei noaptea și le este greu să se trezească dimineața sau dorm mai mult pe timpul zilei decât de obicei. Somnul este considerat neodihnitor, indiferent de durata lui.

Sursa Bored Panda / Depresiv.ro