BOALA LIMBII ALBASTRE. Suspiciuni în 15 localităţi din Timiş. În Suceava, boala se extinde

Medicii veterinari ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş au suspiciuni de apariţie a bolii limbii albastre în 15 localităţi din judeţul Timiş. Probele pozitive serologic recoltate au fost trimise la laboratorul de referinţă al Institutului de Diagnostic pentru Sănătate Animală din Bucureşti.

Potrivit directorului executiv al DSVSA Timiş, Adrian Radu Popa, 26 de animale au decedat şi alte 10 sunt suspecte, însă nu se ştie dacă este vorba despre boala limbii albastre, până nu vor fi primite rezultatele de la Bucureşti, transmite Agerpres. Popa a adăugat că numărul de decese în rândul animalelor este mic în raport numărul de ovine din judeţ: 630.000.

Judeţul Timiş a fost inclus în zonele de protecţie şi supraveghere pentru această boală iar sub coordonarea ANSVSA şi în colaborare cu autorităţile locale, s-a stabilit şi pus în aplicare un program de măsuri de monitorizare şi control pentru febra catarală ovină (boala limbii albastre)

"Boala nu se transmite la om şi nici la animale nerumegătoare; nu se transmite nici de la un animal la altul, chiar şi în aceeaşi turmă, decât dacă există la locul respectiv vectorii bolii, respectiv insectele din genul Culicoides. Carnea şi laptele nu sunt purtătoare de boală, putând fi consumate fără restricţii", a mai precizat Popa.

Boala se extinde în judeţul Suceava

Boala limbii albastre a fost confirmată la o bovină din cuma Drăgoieşti, din judeţul Suceava. La începutul acestei luni, o vacă a murist la Ostra, fiind diagnositcată cu aceeaşi maladie. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a precizat că bovina a fost identificată într-o gospodărie din satul Corlata, suspiciunea fiind confirmată la Laboratorul din Suceava

Potrivit prefectului, în judeţul Suceava a fost stabilită o zonă de control, pe o rază de 20 de kilometri în jurul focarului, şi s-a interzis organizarea de târguri de animale. Aceleaşi măsuri s-au luat şi comuna Ostra, după decesul primului animal.

Primul caz cu boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în data de 22 august, în judeţul Buzău.