"Din septembrie 2006 avem profit in crestere", a spus Isarescu. In 2005, banca centrala a avut o pierdere financiara de 3,062 miliarde de lei, echivalentul a 832 de milioane de euro. Insa, in 2006, BNR va inregistra in contabilitate o pierdere neta a exercitiului financiar de 6,61 miliarde lei, echivalentul a 1,95 miliarde euro.

Pierderea neta a bancii centrale in 2006 a crescut deoarece in aceasta cifra au fost incluse si reevaluarile negative pe anii precedenti, acestea fiind prevederile normelor contabile armonizate europene, potrivit reprezentantilor BNR.

Spre deosebire de alte banci centrale, BNR nu imprumuta bancile autohtone, ci atrage de la acestea bani pentru a controla lichiditatea din piata si pentru a reduce inflatia. In consecinta, operatiunile pe piata locala sunt sursa de pierderi, in loc de profit.

Iar dobanda achitata de BNR in ultimele luni la depozitele atrase pentru o luna a fost de 8,75% pe an. Cele mai mari pierderi inregistrate de BNR in 2006, aproape doua treimi din total, proveneau din cheltuielile bancii cu dobanzile.