Bloomberg: Europa a pierdut un trilion de dolari din cauza crizei energetice

Bloomberg: Europa a pierdut un trilion de dolari din cauza crizei energetice Sursa: Pixabay

Europa a suferit o lovitură de aproximativ un trilion de dolari din cauza creșterii costurilor energetice în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, iar cea mai gravă criză din ultimele decenii, se pare, că este abia la început.

După această iarnă, Europa va trebui să-și refacă rezervele de gaz cu livrări reduse sau inexistente din Rusia, intensificând concurența pentru petrolierele cu acest combustibil. Chiar și în condițiile în care vor fi puse în funcțiune mai multe instalații de import de gaze naturale lichefiate, se preconizează că piața va rămâne blocată până în 2026, când vor fi disponibile capacități de producție suplimentare din SUA până în Qatar.

Această situație nu înseamnă un răgaz în ceea ce privește prețurile ridicate. În timp ce guvernele au reușit să ajute companiile și consumatorii să amortizeze o mare parte din lovitură cu ajutoare de peste 700 de miliarde de dolari, potrivit grupului de reflecție (n.r. - think tank) Bruegel, cu sediul la Bruxelles, starea de urgență ar putea dura ani de zile. În condițiile în care ratele dobânzilor sunt în creștere, iar economiile sunt probabil deja în recesiune, sprijinul care a amortizat lovitura pentru milioane de gospodării și întreprinderi pare din ce în ce mai inaccesibil.

Capacitatea fiscală a autorităților publice este deja încorsetată. Aproximativ jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene au datorii care depășesc limita blocului de 60% din produsul intern brut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întreprinderilor și consumatorilor li s-a cerut să reducă consumul

Suma de aproximativ un trilion de dolari, calculată de Bloomberg pe baza datelor de pe piață, reprezintă o numărătoare generală a energiei mai scumpe pentru consumatori și companii - o parte, dar nu toată, a fost compensată cu pachete de ajutor. Bruegel are o estimare similară care are în vedere cererea și o creștere a prețurilor, care a fost publicată într-un raport al Fondului Monetar Internațional din această lună.

Graba de a umple depozitele din vara trecută, în ciuda prețurilor aproape record, a atenuat deocamdată criza de aprovizionare, dar vremea cu temperaturi scăzute oferă sistemului energetic european primul test real în această iarnă. Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a rețelelor din Germania a avertizat că nu se economisește suficient gaz și că doi din cinci indicatori, inclusiv nivelul consumului, au devenit critici.

Având în vedere că aprovizionarea este redusă, întreprinderilor și consumatorilor li s-a cerut să reducă consumul. UE a reușit să reducă cererea de gaze cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an, dar regiunea se confruntă încă cu un potențial deficit de 27 de miliarde de metri cubi în 2023, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Asta presupune că livrările rusești scad la zero și că importurile chinezești de GNL revin la nivelurile din 2021.