Tot mai mulţi politicieni intră în blogosferă din dorinţa de a mai avea un instrument de comunicare cu electoratul sau pentru a plăti poliţe adversarilor politici. Un astfel de blog este cel al social-democratului Vasile Dâncu, unul dintre cei mai activi internauţi-politicieni. După analiza rezultatelor alegerilor locale, o serie de fricţiuni din interiorul PSD au dus la demisia din funcţiile de conducere a grupului de Cluj din care făcea parte şi Dâncu.
Astfel, mare parte din materialele postate pe blogul “Vasile Dâncu&friends” are ca subiect nemulţumirile faţă de deciziile conducerii de la centru şi un schimb dur de replici cu preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.
Chiar şi după ce "demisia grupului de la Cluj" a devenit un fost subiect, în ultima postare de pe blog, Vasile Dâncu mai plăteşte o poliţă “Bunicuţei” şi dezvăluie motivul pentru care Iliescu a intrat în blogosferă, şi anume, rebranduirea. "Şi Ion Iliescu considera blogosfera o "mahala" apoi repede s-a răzgândit, intuind faptul că poate fi folosită pentru rebranduirea sa.
Dar, iniţial, Iliescu a reacţionat corect, conform gândirii sale de activist: este periculos
blogul pentru că este incontrolabil, nu poate fi cenzurat, nu este o baie de mulţime electronică, cu barieră făcuta de SPP”, comentează Dâncu.
Primii paşi în blogosferă ai lui Ion Iliescu au fost făcuţi cu teama că blogurile "sunt doar pentru oamenii care nu au ocupaţie", dar acum regretă aprecierile făcute.
Lansarea sa a fost marcată de 34.915 vizitatori, iar numărul mesajelor primite a depăşit 300. De atunci, traficul a scăzut vertiginos, dar vârstnicul politician a rămas conştiincios. Postează aproape în fiecare zi, comentând realitatea zilnică, şi răspunde prompt comentariilor postate la materialele sale.
Năstase are blog cu acord intelectual
Acesta este blogul lui Adrian Năstase, „ministru - prim-ministru – blogger”, unde cititorii lui „sunt mai inteligenţi decât scriitorii altora”. Acest mesaj de început indică din start un conţinut serios-infatuat, dar care nu se rezumă la lumea politică din care face parte. El îi ţine la curent
Când a intrat pentru prima oară pe blogul său, Adrian Năstase a vorbit despre el la persoana a doua. "Bine-ai venit pe blogul dumitale. Mare atenţie să nu cazi jos de fericire. Te anunţăm că eşti unul dintre fericiţii (dar şi nefericiţii, în acelaşi timp) celebri "blogdamnaţi la Internet". Ai fost selectat pe sprânceană, împreună cu alte câteva măreţe voci, să ne cânţi din tastatură", şi-a deschis Năstase uşa în blogosferă.
"În urma unei ample activităţi de siluire prin şantaj sentimental, avem intenţia mârşavă de a atrage spre blogging cât mai multe şi cele mai talentate burice de degete, care ştiu să scrie un cuvânt coerent, fără să se împleticească în semne de punctuaţie, sh-uri şi tz-uri, dar - mai mult - chiar să-l scrie", atrage atenţia Năstase asupra alterării limbii române. Tocmai de aceea, el invită pe blogul său oameni "care ar fi capabili să ridice proverbiala ştachetă".
Timpul lui Geoană nu ţine cu blogul
Blog are şi Mircea Geoană, dar nu prea se ţine de treabă. După aproape două luni în care liderul PSD nu a mai intrat în blogosferă, ieri, Mircea Geoană, inspirat de inundaţiile din Moldova, a scris despre modul în care premierul deţine "controlul" ploilor şi a viiturii.
În acest context, liderul PSD l-a luat peste picior pe Călin Popescu Tăriceanu: "el, premierul, ştie ce spune, în fond e premierul ploii, pentru cei care îşi amintesc motivul pentru care a renunţat în 2005 la demisia anunţată: pentru a se face dig în calea vâltorii", plătindu-şi în acesta fel o poliţă.
Pe 7 iunie, în penultima postare înainte de pauza cea lungă, liderul PSD îşi pusese cenuşă în cap: "ştiu că nu am mai scris de ceva vreme pe blog şi nu am mai răspuns întrebărilor voastre, numai că timpul pare că nu e de partea online-ului. Mai mult decât atât, nu am vrut să vă scriu despre campanie sau despre încrâncenari politice".
Şi alţi social-democraţi şi-au făcut bloguri, dar nu sunt activi şi nici vocali. Printre aceştia se regăsesc: Adrian Păunescu, Adrian Severin, Ecaterina Andronescu, Ilie Sârbu, Ioan Mircea Paşcu.
Udrea, bloger-iţa PDL-ului
În noiembrie 2007, Elena Udrea a intrat în blogosferă anunţând că: "Port cu mine tot ce e al meu". Din poziţia înaltă de lider al liberal-
Scrie despre politică, despre ea, fiecare articol fiind comentat “la greu”. La ultima postare, în care politiciana dezminte anumite informaţii apărute în media centrală, numărul cometariilor este de peste 1.200, un adevărat record! Din păcate, deşi există un moderator-administrator, calitatea comentariilor lasă de dorit. Printre replicile fanilor Elenei Udrea se strecoară, adesea, bancuri cu tentă xenofobă.
În ceea ce priveşte subiectele abordate, după ce Udrea le-a reproşat membrilor CNA că nu reacţionează atunci când televiziunile o prezintă doar în costum de baie, a comparat apariţiile sale din presă cu dispariţia Elodiei. Pe blogul personal ea scrie că: "Dacă astăzi vrei să apari în presă, fie scrisă, fie audio-vizuală, ai două variante: declari că ştii unde este Elodia sau vorbeşti despre Elena Udrea." Supărată pe acest tip de popularitate, Elena Udrea anunţă că este decisă să dea drept la replică pe site-ul personal tuturor materialelor care apar în presă.
Orban, blog de campanie
"La sfârşitul fiecărei zile, socoteşte nu ceea ce au făcut alţii pentru tine, ci ceea ce tu ai făcut pentru alţii", este motto-ul de pe blogul lui Ludovic Orban. Actualul minsitru al Transporturilor a folosit acest spaţiu virtual doar două luni, în primăvară, pentru a-şi promova promisiunile din campania electorală.
La fel a procedat şi Cristian Adomniţei în perioada în care şi-a făcut campanie electorală pentru Primăria Iaşi. În ultima sa postare, de pe 15 iunie, minsitrul Educaţiei a scris, cu amărăciune, că "Iaşul a decis răul cel mai mic: continuitatea… Vom continua, probabil, să avem drumuri proaste, gropi, locuri de muncă prost plătite, câini fără stăpâni umbland liberi pe străzi, magagigacalorie de plătit de către ieşeni... Felicit echipa câştigătoare, chiar dacă decontul va fi plătit scump de ieşeni timp de patru ani".
Cel mai activ bloger liberal este Andrei Chiliman, care şi-a făcut "blog de primar bucureştean" pentru a povesti despre activitatea lui ca edil al Sectorului 1 şi despre cea a celorlalţi primari. Primele materiale le-a dedicat parcului Bordei.
Şi eurodeputata liberală Renate Weber încearcă să ţină pasul cu postările, însă acesta arată mai mult a site dedicat Parlamentului European.
Guşă: "Asta-i viaţa"
Preşedintele PIN, Cozmin Guşă, a ieşit din blogosferă după aproape două luni dezamăgit fiind de rezultatele alegerilor de la Primăria
"Ne-am săturat cât ne-au furat! Se pare că nu… Greu de evaluat consecinţele rezultatelor votului de la alegerile locale. Ar fi multe de spus dar, pentru că nu am cum să nu fiu subiectiv, o las pe altă dată. Asta-i viaţa!", a afirmat el pe 2 iunie, imediat după publicarea rezultatelor alegerilor de la Capitală.
A urmat o tăcere lungă, până pe 28 iulie, când a transmis prin intermediul internetului decizia de a renunţa la a mai candida pentru un nou mandat de parlamentar. În postul "Parlamentul şi pistolul" Guşă anunţă că "va fi cel mai slab parlament de după 1989" şi asta din cauza votului uninominal.
(11:15)