Blocul care şi-a vândut lumina pe 100.000 de euro

Blocul care şi-a vândut lumina pe 100.000 de euro

Un dezvoltator imobiliar a cumpărat acordul locatarilor pentru a ridica, la o distanţă foarte mică de blocul acestora, o clădire de 18 etaje.

100.000 de euro. Atât a plătit un dezvoltator imobiliar din Bucureşti unei asociaţii de proprietari din Floreasca, pentru ca locatarii să accepte, la doi paşi de blocul lor, construcţia unui zgârie-nori de 18 etaje. Blocul 7 de pe Barbu Văcărescu, nr. 44, a rămas fără panoramă, strivit de înălţimea vecinului său din sticlă şi beton, Eurotower, care se ridică la intersecţia bulevardelor Barbu Văcărescu - Lacul Tei, în locul unui fost părculeţ. Pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie a clădirii de 100 de metri a fost adoptat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), emis în 2006, printr-o hotărâre a Consiliului General al Primăriei. Fostul arhitect-şef al Capitalei, Adrian Bold, susţine că a refuzat de mai multe ori să semneze avizul pentru adoptarea PUZ-ului din cauza distanţei foarte mici dintre clădiri. PUZ-ul a fost deblocat după ce consilierul Horaţiu Ţica a introdus pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu o propunere de hotărâre prin care avizul arhitectului-şef era declarat consultativ, nu obligatoriu. Acordul locatarilor, mai tare ca legea  Potrivit Regulamentului de Urbanism şi a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 536/1997, „distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc”. În plus, amplasarea clădirilor de locuinţe trebuie să asigure însorirea minimum o oră-o oră şi jumătate zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor. Există însă şi o excepţie, aceea în care constructorul obţine acordul locatarilor.

Reprezentanţii companiei Cascade Group, care ridică Eurotower, admit că au plătit 100.000 de euro pentru a obţine acordul notarial al asociaţiei de proprietari, lucru greu de demonstrat ca fiind ilegal. Fostul arhitect-şef spune însă că a făcut sesizări la Inspectoratul de Stat în Construcţii, la prefectură şi chiar la poliţie, fără vreun rezultat. Rugaţi să specifice distanţa dintre cele două clădiri, reprezentanţii Cascade Group s-au limitat să declare că edificiul „respectă planurile zonale în vigoare, autorizaţiile şi toate celelalte reguli şi reglementări”.

Ei susţin că între Eurotower şi blocul învecinat va fi amenajată o zonă verde de 1.200 mp. Constructorul invocă şi un studiu de în so rire, potrivit căruia clădirea învecinată „nu e niciodată umbrită”, deoarece Eurotower e situată la nord. Arhitectul bucureştean Florin Craiu spune însă că, indiferent de poziţia clădirii, e puţin probabil acest lucru, având în vedere înălţimea Eurotower. Distanţa mică dintre imobile va afecta totodată intimitatea locatarilor, care-şi vor pune perdele groase ca să nu fie iscodiţi de viitorii chiriaşi ai Eurotower. 50 de milioane de apartament  Deşi afectaţi direct, locatarii din blocul 7 acceptă cu greu să vorbească despre imobilul vecin. „Nu mai am lumină în casă din cauza monstrului”, mărturiseşte nervoasă o locatară de la etajul 7, care refuză însă să dea amănunte. Aceeaşi reacţie are preşedinta blocului: „Ce rost mai are să scrieţi despre asta? Suntem prea mici. Am fost pe la primărie, am depus plângeri, nu s-a întâmplat nimic. E prea târziu acum, clădirea e deja construită”. Vecini mai dezlegaţi la vorbă povestesc despre nopţile de nesomn în care lucrările la Eurotower făceau un zgomot infernal şi regretă dispariţia părculeţului cu tei şi brazi. O singură locatară ne confirmă că „în bloc s-a făcut o listă de iscălituri”, iar fiecare apartament a pri mit câte 50 de milioane de lei vechi pentru a fi de acord cu ridicarea construcţiei. 

Ne puteți urmări și pe Google News
"Am fost pe la primărie, nu s-a întâmplat nimic. E prea târziu acum, clădirea e deja construită." Preşedinta blocului nr. 7 

PEISAJ URBAN Blocurile-sandvici de pe Barbu Văcărescu

Blocul 7 e, practic, strivit între clădirea Eurotower şi o altă construcţie în curs de finalizare, situată în spatele lui. Aurelia Ţuicu, o locatară de la etajul 1, e nevoită să ţină luminile aprinse în casă toată ziua. „Înainte era o clădire mică, de un etaj, dar au dărâmat-o şi au făcut-o pe trei niveluri. Stau de 40 de ani aici, dar caut să mă mut”, mărturiseşte ea. Clădirea cu trei etaje încalcă, la rându-i, distanţa pe care ar trebui să o respecte faţă de următorul imobil - blocul 2, de pe Barbu Văcărescu. Spaţiul dintre cele două imobile e infim, de câţiva metri, iar locatarii de la primele niveluri au rămas fără lumina soarelui.  PRETENŢII   „Clădire verde”, cu biciclete pentru angajaţi În ciuda faptului că au construit în locul unui parc şi au cumpărat lumina unui imobil, reprezentanţii Cascade Group susţin că imobilul Eurotower e prima „clădire verde certificată din Bucureşti”. Va avea consum redus de energie, cu până la 30% faţă de clădirile standard, iar acoperişurile imobilului vor fi acoperite cu vegetaţie, pentru a reduce absorbţia căldurii, determinând un consum redus de aer condiţionat vara şi de căldură iarna. Viitorii angajaţi sunt încurajaţi să folosească mijloacele RATB, dar vor avea la dispoziţie şi biciclete, pentru transportul alternativ.