Evenimentul Zilei > Social > Blocarea primei benzi pe culoarea verde intermitent a semaforului, un pericol public. Ce soluții există pentru coșmarul șoferilor
Blocarea primei benzi pe culoarea verde intermitent a semaforului, un pericol public. Ce soluții există pentru coșmarul șoferilor

Blocarea primei benzi pe culoarea verde intermitent a semaforului, un pericol public. Ce soluții există pentru coșmarul șoferilor

Putem sau nu să mergem înainte de pe prima bandă, dacă semaforul este verde intermitent la dreapta? Aplicarea haotică, din teren, a unei legi clare în teorie, poate genera chiar accidente.

Pentru unii şoferi pare o întrebare simplă, pentru alţii însă e o mare bătaie de cap, potrivit Observatornews. Legea este clară, însă cu toate acestea, în intersecţii claxoanele forțează propriul cod rutier.

Blocarea primei benzi de circulaţie pe culoarea verde intermitent dă frisoane multor şoferi

O situaţie des întâlnită în trafic. „Şi acum, ne oprim. Că noi mergem înainte. Deci legea ne permite. Cu toate că avem semnalul luminos, deja avem claxon în spate”. Deşi şoferii nu sunt obligaţi întotdeauna să vireze la dreapta de pe prima bandă, șoferii din spate claxonează fiindcă sunt nevoiţi să stea la semafor câteva secunde în plus.

Necunoaşterea regulamentului este prima şi a legilor care fixează şi delimitează foarte clar circulaţia pe drumurile publice este a doua. A doua chestiune este legată de acel impact vizual. Culoarea verde pentru toată lumea înseamnă că pot să intru. Este vorba şi de civilizaţie, respect în trafic, chestiuni legate de comportament, explică instructorul auto Aurel Moraru.

Conform legii, suntem obligaţi să virăm la dreapta doar dacă există marcaje pe asfalt sau indicatoare în acest sens. Indiferent dacă şoferul din faţă s-a încadrat sau nu corect, cei care claxonează din spate riscă însă sancţiuni.

Pot fi sancţionaţi pentru că claxonarea abuzivă sau claxonarea nejustificată se sancţionează conform legislaţiei rutiere cu amendă de la 4 la 5 puncte. Ar însemna 580 de lei amenda minima, precizează Claudiu Costea, purtător de cuvânt Brigada Rutieră:  În lipsa indicatoarelor, toate benzile de circulaţie pot fi folosite pentru a merge înainte.

Aplicarea paradoxală a legii poate genera accidente

În București, această aplicare paradoxală a legii este destul de frecventă, De exemplu, la intersecţia dintre strada Oltului cu Valea Argeşului din sectorul 6 al Capitalei, şoferii trebuie să fie extrem de vigilenți la semafor. De la o distanţă mai mare de 4 metri, semaforul nu este vizibil din cauza stâlpului de iluminat din faţa lui. În 2020, pe strada Valea Argeşului au avut loc 4 accidente rutiere. Iar în ciudata intersecţie un singur accident, în care doi oameni au fost răniţi uşor. Însă lucrurile pot degenera

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: