După decizia Curții Constituționale – care-l obligă pe președintele Klaus Iohannis să semneze decretele de revocare pentru miniștrii remaniați –, actualul context politic favorizează rezistența Guvernului Dăncilă până cel puțin în luna martie.
Aceasta în condițiile în care nici Opoziția nu este capabilă să strângă cele 233 de voturi necesare trecerii deja dezumflatei moțiuni de cenzură, și nici PSD nu reușește să adune același număr de voturi, necesar remanierii în Parlament. Numai că, dacă remanierea nu va întruni votul plenului, ceea ce este foarte posibil, Guvernul Dăncilă nu se prăbușește automat, ci rămâne la Palatul Victoria și poate încerca un viitor vot de validare, ceea ce ar presupune, în fond, câștigarea de timp.
De-a șoarecele și pisica
Procedural, jocul de-a șoa-recele și pisica va reîncepe în momentul în care președintele Klaus Iohannis va semna numirea celor trei miniștri interimari în locul celor de la ALDE – va dura, întrucât șeful statului se află în plină campanie electorală și a anunțat că va face asta doar după publicarea motivației CCR.
În condițiile în care interimatele nu pot dura mai mult de 45 de zile, Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru noul vot de validare. După toate semnele – având în vedere că majoritatea parlamentară a fost spulberată de ieșirea ALDE de la guvernare, iar soluțiile nu sunt nici pe departe la îndemână – este foarte probabil ca Dăncilă să tragă de timp, astfel încât să ajungă în plen exact înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, când toți actorii politici (cu atât mai mult parlamentarii) vor fi prinși în focul luptei pentru Cotroceni.
Repetăm: dacă Guvernul nu capătă votul de validare, Dăncilă&Co rămân la Palatul Victoria și pot pregăti un vot viitor.
Scenariu apocaliptic
Cu toate acestea, problemele se pot acutiza rapid pentru Dăncilă în eventualitatea în care nu ar reuși să acceadă în turul al doilea al prezidențialelor – dacă se va întâmpla asta, grupările adverse îi vor solicita capul, degrabă, așa cum s-a întâmplat întodeauna când șeful partidului celor trei trandafiri a pierdut alegerile, indiferent dacă-l chema Iliescu, Năstase sau Ponta.
În această ordine de idei, este evident că scorul pe care îl va înregistra Dăncilă în primul tur este crucial atât pentru subzistența sa politică, cât și pentru rezistența guvernului PSD. Contestatarii interni ai premierului au nume grele, printre cei care așteaptă momentul unei rebeliuni se numără Paul Stănescu, Gabriela Firea, Dumitru Buzatu și Olguța Vasilescu.
Pe culmile optimismului
La finalul săptămânii trecute, Viorica Dăncilă a apreciat că moțiunea de cenzură nu va trece în Parlament.
„Trebuie ca opoziţia să arate numărul de voturi pe moţiune şi dacă gândim logic, moţiunea de cenzură sau demisia primului ministru sunt instrumentele prin care acest Guvern este dat jos. Chiar dacă merg eu în Parlament cu remanierea şi nu obţin numărul de voturi necesare, Guvernul rămâne în forma actuală, Guvernul nu cade. Eu cred că, dacă opoziţia într-adevăr vrea să dea jos acest Guvern, trebuie să introducă moţiunea de cenzură şi să se asigure că trece, pentru că remanierea nu dărâmă Guvernul. Eu cred că moţiunea nu va trece”, a declarat Dăncilă, la un eveniment organizat de Primăria Capitalei.
Premierul a precizat că va merge în Parlament pentru a obţine un vot de încredere, doar după votul pe moţiunea de cenzură. „O să mergem în Parlament pentru a obţine un vot de încredere. Am lăsat prima dată moţiunea, poate trece moţiunea şi nu mai este nevoie de votul de încredere, nu?”, a mai spus Viorica Dăncilă.