BLOCAJ DIPLOMATIC: România se aşează între UE şi Moldova

Bucureştiul susţine suspendarea discuţiilor privind cooperarea UE-Moldova, după ce Chişinăul ne-a respins ambasadorul propus.

România va susţine luni, la reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană (UE), suspendarea discuţiilor pentru Acordul de asociere dintre UE şi Republica Moldova, au declarat pentru EVZ surse diplomatice. Demersul, care ar bloca negocierile pentru strângerea legăturilor dintre UE şi Moldova, are legătură directă cu decizia de ieri a Chişinăului de a respinge propunerea de ambasador înaintată pe 8 aprilie de România.

Sursele citate au precizat că, potrivit procedurilor diplomatice, refuzul de a accepta o propunere de ambasador trebuie să vină în urma unor consultări prealabile şi nu sub formă de refuz scris. „Practic, prin exprimarea refuzului acordului în scris printr-o notă verbală, semnalul transmis de Chişinău este faptul că doresc blocarea relaţiilor bilaterale cu România şi că taie canalelele de comunicare normale dintre două state.

În acest moment, oricât de pru dentă ar fi reacţia României, Chişinăul a trecut dincolo de limite”, au mai precizat pentru EVZ sursele. Blocarea negocierilor pentru Acordul de asociere cu Moldova ar reprezenta o lovitură pentru Chişinău, care şi-a manifestat în mai multe rânduri intenţia de a trece chiar anul acesta la un nivel de cooperare mai avansată cu UE. Şah cu ambasadorul

Republica Moldova a cerut ieri României să propună o nouă persoană în locul lui Mihnea Constantinescu pentru postul de ambasador la Chişinău, ultimul act al unor represalii diplomatice deschise de autorităţile moldovene împotriva Bucureştiului. Constantinescu fusese propus oficial pe 8 aprilie, după ce fostul ambasador, Filip Teodorescu, a fost expulzat de preşedintele Vladimir Voronin, care a acuzat România de implicare în revoltele antiguvernamentale postelectorale de la Chişinău. Diaconescu, nemulţumit de abordarea UE privind Moldova

Noua contră diplomatică pusă de Moldova vine după ce ministrul de externe Cristian Diaconescu a criticat, joi, la Londra, politica UE faţă de Republica Moldova, cerând o atitudine mai dură faţă de abuzurile autorităţilor comuniste, vizibile în timpul reprimării protestelor din 7 aprilie de la Chişinău. „Nu cred că există vreun motiv să discutăm altceva înainte de a ne clarifica direcţia în care merge o ţară ce se învecinează cu UE. Trei tineri au fost omorâţi în arestul poliţiei.

Acesta este subiectul principal deocamdată”, a declarat Diaconescu, potrivit „Financial Times”. „În opinia noastră, e impo sibil să spunem acum «OK, lucrurile merg ca de obicei, nimic nu s-a întâmplat, totul este prudent, totul este calm»”, a adăugat ministrul român de externe. Comentariile, precizează „Financial Times”, sunt „un episod rar în care Bruxelles- ul e criticat public de un stat mem bru, fapt care evidenţiază importanţa Moldovei pentru România”. UE, preocupată de acţiunile Moldovei faţă de România

În paralel, tot joi, într-o declaraţie pentru Consiliul OSCE, UE s-a declarat preocupată de „acţiunile unilaterale ale autorităţilor de la Chişinău faţă de România” şi a cerut autorităţilor din Moldova „să-şi normalizeze relaţiile cu România”. Raportul misiunii OSCE la Chişinău, prezentat de Philip Remler, şeful misiunii, a abordat de asemenea relaţiile România - Moldova şi a apreciat drept „regretabilă” deteriorarea acestora, în special ţinând cont de „lipsa dovezilor pentru susţinerea acuzaţiilor aduse României (de Vladimir Voronin - n.r.)”.

Un sprijin pentru Bucureşti a venit şi ieri, de la secretarul general al NATO, Jap de Hoop Scheffer, care a apreciat că „reacţia României (faţă de evenimentele de la Chişinău - n.r.), prin preşedinte şi guvern, a fost una echilibrată”.  MULŢUMIRI PENTRU MEDVEDEV Rusia înainte de toate Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a discutat ieri, la Chişinău, cu Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, care a venit în Moldova pentru a încerca să încurajeze regimul comunist şi opoziţia să reia dialogul după alegerile parlamentare. Înainte de întrevederea cu Solana, Voronin a avut o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin, precizează Mediafax.

Voronin „a apreciat susţinerea morală şi politică acordată părţii moldovene de Federaţia Rusă şi, personal, de preşedintele Dmitri Medvedev”. Vizita lui Solana urmează după cea a preşedintelui Consiliului UE, premierul ceh Mirek Topolanek, care a recomandat Moldovei crearea unei comisii de anchetă internaţională pentru a analiza evenimentele de la Chişinău.

POLITICOS. Voronin nu a uitat sprijinul venit de la Moscova Foto: Reuters