Shinzo Abe se află în mijlocul unui scandal declanșat de nimeni alta decât soția sa. Akie Abe este o femeie care se comportă complet atipic
Blestemul românesc îl ajunge din nou pe Shinzo Abe
După ce a fost aproape ignorat în România pe care a vizitat-o într-o perioadă în care țara noastră rămăsese fără premier peste noapte, Shinzo Abe continuă să fie urmărit de ghinion.
Zilele acestea, Abe se află în mijlocul unui scandal declanșat de nimeni alta decât soția sa. Akie Abe, o femeie care se comportă complet atipic pentru conservatoarea societate japoneză, se află în lumina reflectoarelor după reizbucnirea, în ultimele zile, a unui scandal de favoritism în legătură cu vânzarea unui teren. Viitorul politic al lui Shinzo Abe poate fi amenințat din această cauză.
Akie Abe este cunoscută prin independenţa sa de spirit şi asiduitatea pe care o manifestă pe reţele de socializare. În vârstă de 55 de ani, fiica unui magnat în industria produselor de cofetărie, ea urma să devină director de onoare la o scoală ce urma să fie contruită pe un teren achiziționat, după spusele opoziției, prin trafic de influență.
Premierul a declarat ulterior că soţia sa a acceptat postul ”fără tragere de inimă” şi a ”demisionat” între timp.
O sinucidere și demisii în lanț
Scandalul a provocat deja demisia unui înalt responsabil din Ministerul de Finanţe, în timp ce un alt funcţionar a fost găsit mort în prima decadă a lunii martie în ceea ce pare a fi o sinucidere, conform media, iar familia acestuia a cerut explicaţii autorităţilor.
Scandalul a luat amploare la începutul lui martie, când presa a dezvăluit că documente oficiale referitoare la această tranzacţie au fost modificate cu scopul de a face să dispară numele Abe.
Shinzo Abe şi ministrul său de finanţe, Taro Aso, au prezentat la inceputul acestei luni scuze ''sincere'' cu privire la documentele pe care ministrul a recunoscut că le-a falsificat înainte de a le prezenta parlamentului, dar criticile nu au încetat.
'Modificarea documentelor oficiale reprezintă un act care subminează fundamentele democraţiei', consideră cotidianul Asahi, aflat la originea dezvăluirilor care au declanşat scandalul legat de vânzarea unui teren aparţinând statului la un preţ subevaluat. Terenul în cauză a fost cedat unui administrator de şcoli naţionalist, despre care se ştie că este apropiat de premier şi soţia sa, Akie Abe.
Aceasta nu este prima oară când Akie Abe ajunge în prim-planul scenei, spre deosebire de predecesoarele sale, care evită cu orice preț lumina reflectoarelor.
Fostă elevă a unei şcoli catolice, ea a lucrat în cadrul gigantului japonez în domeniul publicitar Dentsu, după care a devenit gospodină, în 1987, când s-a căsătorit cu Shinzo Abe, cu opt ani mai în vârstă ca ea.
Akie Abe, în prim plan și în România
Acum două luni, pe când se afla în România, soţia premierului Japoniei, Akie Abe, s-a declarat "enorm de impresionată", de cultivarea, în țara noastră, a unei străvechi tradiţii nipone precum ceremonia ceaiului şi a promis ca odată ajunsă la Tokio să dezvăluie acest fapt tinerilor japonezi.
"Ca o japoneză sunt enorm de impresionată să văd aceste fete îmbrăcate în chimono şi care au învăţat să celebreze ceremonia ceaiului aici, atât de departe, geografic vorbind, de ţara mea. Din păcate, în zilele noastre, în Japonia nu sunt atât de multe persoane tinere care să înveţe încă Ceremonia ceaiului, dar când mă întorc o să spun peste tot, că în România, o ţară atât de îndepărtată, oamenii învaţă cultura noastră de care trebuie să fim şi noi mândri", a spus Akie Abe, la Muzeul Naţional de Artă al României.
Doamna Abe manifestă, după cum se vede, un interes constant pentru educarea tinerelor generații.
Omniprezentă de la Yasukuni la Pearl Harboor
Multiplicându-şi luările de cuvânt şi apariţiile publice, ea este totodată foarte prezentă pe reţele de socializare, unde nu a încetinit ritmul postărilor, în pofida scandalului.
Pasionată de cultură sud-coreeană şi dansatoare de flamenco, ea a mărturisit în 2008 că nu poate avea copii - o mărturisire extrem de rară în Japonia. Akie Abe a fost mult timp percepută drept un atu, îmblânzind imaginea de ”adept al aripii dure” naţionalist a premierului, descendent al unei îndelungate dinastii conservatoare.
Însă unii comentatori consideră că ea ar putea de-acum să-i facă rău premierului şi o numesc "Abenorisk", o trimitere la «abenomics», care desemnează politica economică a lui Shinzo Abe, a cărui alegere la şefia Partidului Liberal Democrat (PLD) în septembrie este pusă în pericol de scandal.
Un sondaj, publicat recent de televiziunea publică NHK, confirmă impactul scandalului asupra popularităţii guvernului, cu opinii favorabile la cel mai scăzut nivel de la alegerile legislative din octombrie 2017 (44%, în scădere cu două puncte faţă de luna trecută).
Însă mai multe dintre apariţiile sale oficiale, mai politice, au fost controversate, de exemplu atunci când s-a dus la sanctuarul patriotic Yasukuni, perceput de Beijing şi Seul drept simbolul trecutului militarist al Japoniei.
Într-un alt gest notabil, Akie Abe a vizitat, în 2016, Pearl Harbor, baza americană bombardată de aviaţia japoneză în al Doilea Război Mondial, cu câteva luni înainte ca soţul său să viziteze baza împreună cu fostul preşedinte Barack Obama.
În contextul în care Shinzo Abe are de-a face cu o opoziţie politică relativ slabă, soţia sa, care a deschis în 2012 un bar tradiţional japonez (izakaya), s-a prezentat drept ”tabăra opoziţiei în familie”.
”Uneori îmi regret trecutul, însă mă voi concentra asupra prezentului, fără să mă îngrijorez sau să mă tem de ceea ce s-ar putea întâmpla”, declara săptămâna trecută Akie Abe în presa niponă.