Blestemul Faraonilor, pregătit să facă noi victime. Descoperire epocală

Blestemul Faraonilor, pregătit să facă noi victime. Descoperire epocală

O descoperire importantă readuce în atenția opiniei publice o enigmă istorică.

Blestemul Faraonilor din Egipt a stârnit mult timp interesul publicului și egiptologilor, iar unul din cei mai cunoscuți experți, dr. Zahi Hawass, și-a reamintit „incidentele” ciudate care au avut loc în timpul sondării mumiei lui Tutankhamon (vezi foto). Cunoscut în întreaga lume sub numele de regele Tut, faraonul dinastiei a XVIII-a este, fără îndoială, cel mai faimos rege al Egiptului antic.

Descoperirea mormântului său - KV62 - de Howard Carter a uimit lumea în 1922, dar la câteva luni de la deschiderea sarcofagului, au murit șase arheologi, precum și Lord Carnarvon - sponsorul expediției. Misterul a ajuns să fie cunoscut sub numele de Blestemul Faraonilor după ce rapoartele din acea vreme susțineau că mormântul era gravat cu un blestem care promitea că „moartea va veni pe aripi rapide pentru cel care tulbură pacea regelui”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp întrebarea dacă blestemul a fost real sau nu, încă îi macină pe unii, fostul ministru al antichităților, dr. Hawass, a dezvăluit recent a fost „victima unor unor incidente” în 2005. El a declarat pentru Daily News Egypt: „Acest lucru a inclus multe anomalii  în timp ce eram implicat în efectuarea scanării CT a mumiei din Tutankhamon. La un moment dat dispozitivul s-a oprit”. Cu toate acestea, dr. Hawass este convins că „nu are legătură” cu așa-numitul blestem.

Blestemul Faraonilor - un efect al virușilor

El a adăugat: „Dacă ați încuiat o mumie într-o cameră timp de 3.000 de ani și apoi ați deschide-o, ar trebui să aveți în vedere că germenii invizibili se vor dezvolta probabil în acest mediu, ceea ce ar putea afecta arheologul modern și ar putea duce la moartea lor. Deci, ceea ce fac acum este, după ce am descoperit un mormânt nou, îl las deschis câteva ore după descoperire pentru a înlocui aerul rău cu aerul proaspăt.”

Astăzi, oamenii de știință cred că așa-numitul blestem se datorează de fapt materialului organic descompus care poate intra în răni deschise și poate răspândi infecția. Arheologii poartă acum măști de protecție atunci când intră în astfel de locuri de odihnă, dar au continuat să apară experiențe ciudate.

Unii au detaliat vise foarte vii, pretinzând că sunt „bântuiți” de mumiile pe care le-au deranjat.

Nefertiti, următoarea mare descoperire

În timpul aceluiași interviu, dr. Hawass a spus că acum a reluat activitatea în partea de vest a Văii Regilor și speră să găsească mormântul reginei Nefertiti. El a subliniat că descoperirea va fi cea mai mare din secolul 21, înainte de a adăuga că a lămurit încă o dilemă istorică.

Analiza ADN arată acum că tatăl lui Tutankhamun este faraonul Akhenaton, despre care se spune că este mumia găsită în mormântul KV55 - peste drum în Valea Regilor - și unii susțin că mama sa a fost Nefertiti, Marea Soție Regală. Dr. Chris Naunton, autorul documentarului dedicat căutării mormintelor pierdute ale Egiptului, a dezvăluit anterior către Express.co.uk de ce Nefertiti s-ar putea ascunde aproape de KV62.

El a spus: „Un sondaj neinvaziv a detectat o anomalie în vecinătatea mormântului, în zona mormântului lui Tutankhamen. Nu era clar dacă aceasta era o parte nedescoperită a mormântului lui Tutankhamen sau un mormânt separat sau altceva sub pământ complet ascuns. Au existat săpături în curs în acea zonă în ultimul an sau doi - presupun că acestea au fost oprite de când a lovit pandemia."

Egipt: dovezi „clare” ale camerei subterane a Marii Piramide

Misterul Egiptului a fost rezolvat așa cum a fost identificată „a patra mare piramidă” „Dacă ar fi trebuit să prezic unde va merge, cred că aceste săpături vor continua și, în cele din urmă, vor putea dovedi sau infirma dacă există ceva acolo. " Dr. Naunton a explicat de ce găsirea Nefertiti ar putea fi posibilă: „Motivul pentru care credem că Nefertiti este acolo este acela că știm că o parte din Valea Regilor a fost un loc în care mormintele erau construite în timpul ei. Dacă este vorba de Nefertiti și putem dovedi acest lucru vor fi știri pe prima pagină din întreaga lume. Dacă se dovedește că este un mormânt intact, similar cu cel al lui Tutankhamun, ar fi știri pe prima pagină în fiecare zi timp de șase luni”.

Cum a funcționat Blestemul Faraonilor

Ceea ce au însă în vedere arheologii este ca Blestemul Faronilor să nu lovească din nou, ca în cazul lui Tutankhamon. Așa cum vă spuneam, imediat după deschiderea sarcofagului, blestemul a început să-și facă efectul. Din cei douăzeci de oameni prezenți în timpul deschiderii oficiale a cavoului, au murit treisprezece. Întâi a murit lordul Carnarvon: o febră ciudată l-a luat dintre vii într-o singură lună. Câinele lui, spre mirarea tuturor, a murit în aceeași zi, fără să fi fost bolnav.

Următoarea jertfă a faraonilor a fost arheologul american Arthur Mace, care a înlăturat ultimul bloc de piatră de pe mormânt. A căzut în comă apoi, și a murit. În legătură cu moartea lordului Carnarvon a sosit și prietenul său George Good, care a efectuat unele cercetări ale mormântului faraonului; chiar a doua zi a fost cuprins de febră, și până seara a murit. Radiologul Archibal Reid, profesorii Winlock și Foukrat, arheologii Davis, Hankness și Derry, soția lui Carnarvon, Almina, secretarul Carter Bethell - sunt doar o parte dintre persoanele care au murit după vizitarea momrmântului faraonului Tutankhamon.