Cum l-au ajuns BLESTEMELE ţiganilor din Glod pe BORAT

Cum l-au ajuns BLESTEMELE ţiganilor din Glod pe BORAT

Locuitorii din satul Glod deveneau faimoşi după ce în 2005 jucaseră, la ei acasă, în filmul Borat, alături de actorul englez Sacha Baron Cohen

Însă, după succesul peliculei "Borat! - Învăţături din America pentru ca toata naţia Kazahstanului să profite", actorii din Glod, de etnie romă, s-au revoltat. Ei susţineau că au fost păcăliţi de producătorii filmului, care i-au plătit prea puţin. Fiecare actor de ocazie primise doar câte un milion şi jumătate în lei vechi. Şi ăia la negru.

Singurul care nu avea nicio revendicare era patronul cârciumii unde "Mustăciosul" a fost client în timpul filmărilor. "A venit la mine că eu am cea mai bună cârciumă din sat. Nu a stat mult ca puţea buda. A fost cald, peste 30 de grade, de aia", povestea mândru cârciumarul din Glod.

Ca să-şi scoată pârleala, ţiganii aveau, în 2006, tarif fix pentru ziariştii care îi vizitau pentru a afla amănunte despre cum fuseseră traşi pe sfoară de producătorii lui Borat. O poză cu ei costa 500 de mii de lei, iar un interviu un milion.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un subiect fierbinte pentru comunitate era împărţirea banilor care ar fi fost trimişi de producători şi de actorul din rolul lui Borat. Unii ştiau de 300 de milioane de lei, alţii de cinci mii de dolari, iar cei mai bine informaţi de 20 de mii de dolari. Moneda în care veniseră banii era un mister pentru toată ţigănimea. Un puradel mai răsărit susţinea varianta că banii au fost trimişi pentru a fi investiţi în calculatoare pentru scoala din sat. Lucru de neacceptat pentru toţi ceilalţi

Mulţi îl bănuiau pe  "Consilieru” că a furat banii veniţi din America. Sătenii revendicau de la acesta 300 de milioane de lei, dar "Consilieru” nu avea nici de o bere.

Mult mai pragmatici, Nicolae Tudorache si Spiridon Ciorebea, participanţi la filmări, i-au dat în judecată pe producătorii filmului "Borat", chiar la ei acasă, în America.

Plângerea, ziceau ei, fusese depusă la un tribunal din New York de către avocatul Edward D. Fagan, care a obţinuse, în alte procese similare, miliarde de dolari din despăgubiri. Acesta a declarat presei ca "filmul nu a folosit un sat fictiv, nici actori. A folosit un sat real, localnici reali şi a afectat imaginea acestora". Că să li se repare imaginea Nicolae şi Spiridon cereau 30 de milioane de dolari şi interzicerea difuzării filmului până cand din acesta nu sunt tăiate secvenţele în care apar şi ei.

Specialiştii în drept susţinau că justiţiabilii aveau toate şansele să câştige daca varianta ţiganilor este cea adevarată, adică producatorii nu au încheiat nici un contract cu cei doi actori amatori.Producătorii s-au spălat repede pe mâini demonstrând că donaseră şcolii echipamente electronice de 5000 de dolari.

Însă înainte de a apela la justiţia americană, au plătit-o pe ghicitoarea satului să-i facă, cu ajutorul magiei negre, vrăji "Mustăcioşului", cum îl porecliseră pe actorul Sacha Baron Cohen.

Rezultatul nu s-a lăsat mult aşteptat. Actorul Sacha Baron Cohen a fost bătut pe o stradă din New York de un trecător caruia a încercat să-i facă o farsă. "The Sun" relataa că “Borat” ar fi abordat un new-yorkez şi l-a întrebat daca îi poate cumpăra hainele pentru că îi plac foarte mult şi ar vrea să facă sex cu ele. Cel agăţat s-a revoltat şi i-a dat câţiva pumni.

La curent cu evenimentul, ţiganii din Glod susţineau că artistul a fost atins de bluestem şi o să aibă şi alte probleme.