BLASFEMIA nu mai e, în sfârșit, FAPTĂ PENALĂ. O țară din TOPUL DEMOCRAȚIEI a dezincriminat-o abia vineri

BLASFEMIA nu mai e, în sfârșit, FAPTĂ PENALĂ. O țară din TOPUL DEMOCRAȚIEI a dezincriminat-o abia vineri

Blasfemia a fost dezincriminată vineri în Danemarca, o țară aflată mereu printre primele din lume în diversele topuri și indexuri ale democrației.

Danemarca, o ţară care pretinde că are un puternic ataşament faţă de libertatea de exprimare, a abrogat, vineri, delictul de blasfemie, o dispoziţie veche de 334 de ani ce sancţiona insultele publice la adresa religiilor, scrie AFP, preluată de Agerpres. Decizia a fost susținută de toate partidele, cu excepția social-democraţilor. 

„Religia nu trebuie să dicteze ce este permis şi ce este interzis să se spună în public”, a declarat Bruno Jerup, deputat al opoziţiei aflată la iniţiativa acestei abrogări, citat de cotidianul Jyllands-Posten. 

Articolul cu privire la blasfemie prevedea o pedeapsă de până la patru luni închisoare. AFP scrie însă că tribunalele au recurs foarte rar la articolul 140 din Codul Penal danez, care incrimina declarațiile publice denigratoare la adresa unei religii. În ultimii 80 de ani, justiţia daneză a declanşat de patru ori urmăriri în baza acestui delict, ultima dată anul acesta în februarie. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Un danez a dat foc unui exemplar de Coran și a postat pe Facebook înregistrarea video. Acesta urma să fie judecat în curând pentru blasfemia sa, dar procesul său nu va mai avea loc în urma dezincriminării, a anunţat Parchetul. 

În 1938, patru persoane au fost condamnate în Danemarca pentru inscripţii antisemite, în 1946 două persoane au primit amenzi pentru celebrarea unui simulacru de botez în timpul unui bal mascat, iar în 1971 doi responsabili de la Radioul public au fost sancţionaţi pentru că au difuzat un cântec ce evoca sexualitatea unei femei şi respingea orice autoritate divină. 

Parchetul din Danemarca a abandonat urmăririle în 12 cazuri, dintre care cel mai cunoscut este cel privind caricaturile cu profetul Mahomed, publicate în Jyllands-Posten în 2005 şi preluate de 17 cotidiene daneze în februarie anul următor. Publicarea acestor desene, în special de săptămânalul de satiră francez Charlie Hebdo, a declanşat violente manifestaţii în mai multe ţări musulmane.

Danemarca s-a aflat pe poziția a cincea în Democracy Index 2016 realizat de Economist Intelligence Unit, cu un scor de 9.20 din 10 puncte posibile.