Evenimentul Zilei > International > Bitcoin se prăbușește din nou! Exact în ziua când El Salvador îl adoptă ca mijloc legal de plată
Bitcoin se prăbușește din nou! Exact în ziua când El Salvador îl adoptă ca mijloc legal de plată

Bitcoin se prăbușește din nou! Exact în ziua când El Salvador îl adoptă ca mijloc legal de plată

Adoptarea de către El Salvador a monedei Bitcoin ca mijloc legal de plată nu a fost de bun augur. Exact în ziua în care țara din America Centrală a luat această decizie, criptomoneda s-a prăbușit de la 52.000 de dolari, ajungând la un moment dat chiar sub 43.000.

Decizia a provocat în El Salvador probleme tehnice și chiar proteste furioase, Un politician de opoziție a declarat că această prăbușirea a criptomonedei a cauzat pierderea a 3 milioane de dolari în una dintre cele mai sărace țări din America Latină.

Un experiment îndrăzneț care poate aduce mari economii

Lansarea bitcoinului în El Salvador a fost departe de ceea ce președintele Nayib Bukele a sperat atunci când a pus la cale îndrăznețul experiment.

Platforme precum Apple și Huawei nu au oferit portofelul digital susținut de guvern, cunoscut sub numele de Chivo și a fost nevoie ca serverele să iasă offline pentru că nu au mai putut ține pasul cu înregistrările făcute de utilizatori.

Cu toate astea, încă din prima zi, Chivo a început să fie accepotat pe mai multe platforme. inclusiv Starbucks și McDonald’s.

Guvernul de la San Salvador a a oferit cetățenilor câte 30 de dolari în Bitcoin pentru a încuraja adoptarea monedei virtuale. Se spune că Bitcoin ar putea detrermina economii de 400 de milioane de dolari pe an în această țară, bani economisiți prin eliminarea comisioanelor de tranzacție pentru fondurile trimise din străinătate.

Cu toate acestea, utilizând date de la Banca Mondială și guvern, BBC a calculat că economiile se apropie mai degrabă de 170 de milioane de dolari.

„Trebuie să rupem paradigmele trecutului”, a scris pe Twitter președintele Bukele. „El Salvador are dreptul să avanseze spre prima lume”.

Ed Hernandez, un comerciant care deține un magazin de familie la San Salvador, declară că susține această măsură. „În timpul pandemiei, e bine să nu se mai folosească numerar”, a declarat el pentru BBC, adăugând că nu va mai avea probleme cu clienții care plătesc cu bani falsificați.

„Este o piață foarte volatilă”

Alții nu sunt însă de acord că se imăunea o asemenea măsură aventuroasă. Faptul că Bitcoin a avut fluctuații mari încă din prima zi (scăzând la un moment dat chioar cu 20%) a dat apă la moară Opoziției.

„A fost o zi foarte proastă pentru președintele Bukele, guvernul său și experimentul său Bitcoin”, a declarat pentru BBC politicianul de opoziție Johnny Wright Sol.

„Majoritatea știe foarte puțin despre criptomonede. Ceea ce știm este că este o piață foarte volatilă. Astăzi, acest lucru s-a manifestat cu siguranță.”

Wright Sol sysține că Bitcoin nu este o monedă națională adecvată și că proiectul a fost adoptat fără să fie chibzuite bine toate aspectele pe care le implică. „Legea Bitcoin a fost aprobată în parlament fără nicio dezbatere aproape. A durat numai aproximativ cinci ore până când legea a fost adoptată.

„Nu suntem împotriva cripto-monedelor sau Bitcoin haters, dar nu credem că ar trebui să fie obligatoriu ca întreprinderile să fie obligate să accepte Bitcoin ca plată.

„Statul susține aceste plăți și își asumă riscul, dar la sfârșitul zilei, noi, toți contribuabilii, suntem toți statul”.

Și manifestanții care au invadat străzile se tem că adoptarea Bitcoin ar putea provoca instabilitate în una dintre cele mai sărace țări. 1 000 de oameni au contestat decizia în fața instanței supreme a țării, cu focuri de artificii cauciucuri arse.

Dincolo de instabilitatea financiară, unii dintre opozanții acestei măsuri spun că adoptarea Bitcoin poate alimenta tranzacțiile ilicite, noteazăBBC.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: