Bitcoin, în pericol! Greii lumii atacă la 12 ani de la apariţia monedei virtuale

Bitcoin, în pericol! Greii lumii atacă la 12 ani de la apariţia monedei virtuale

Marea Britanie analizează oportunitatea lansării unei monede digitale oficiale Britcoin, iniţiativă care ar putea avea efecte importante asupra succesului de case bucură în prezent celebra monedă virtuală Bitcoin, lansată în 2009.

Bitcoin, în pericol! Greii lumii atacă la 12 ani de la apariţia monedei virtuale. Ministrul britanic de Finanţe Rishi Sunak a cerut luni Băncii Angliei să analizeze oportunitatea lansării unei monede digitale susţinută de banca centrală, numită Britcoin.

Conform Reuters, scopul declarat este de a contracara problemele implicate de criptomonede precum bitcoin. Sursa citată arată că o versiune digitală a lirei sterline ar permite companiilor şi populaţiei să deţină conturi direct la banca centrală. Asta ar perturba rolul băncilor în sistemul financiar.

Bitcoin, în pericol!

„Lansăm un nou grup de lucru între Trezorerie şi Banca Angliei, pentru a coordona lucrările exploratorii asupra unei posibile monede digitale a băncii centrale”, a declarat Sunak într-o conferinţă dedicată sectorului financiar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, el a scris Britcoin pe Twitter, ca răspuns la anunţul Ministerului de Finanţe cu privire la grupul de lucru. Nu este singura veste proastă pentru cei care lucrează într-un fel sau altul cu Bitcoin.

Se pare că şi alte bănci centrale analizează dacă este oportun să creeze versiuni digitale ale propriilor monede. Şi scopul acestora are în prim-plan accesul la fondurile băncii centrale, pe care doar băncile comerciale le pot folosi în prezent.

Efectele imediate? Accelerarea plăţilor interne şi externe, dar şi reducerea riscurilor la adresa stabilităţii financiare. În acest moment, China este un lider fără concurenţă în lansarea unei monede digitale.

Banca Centrală Europeană (BCE) a transmis săptămâna trecută că studiază o formă electronică de numerar pentru a completa bancnotele şi monedele. Totuşi, s-a subliniat că orice lansare este încă la câţiva ani distanţă.

Reprezentanţii Băncii Angliei au declarat că o versiune digitală a lirei sterline nu va înlocui nici numerarul fizic, nici conturile bancare existente.

Greii lumii atacă la 12 ani de la apariţia monedei virtuale

„Guvernul şi Banca Angliei nu au luat încă o decizie cu privire la introducerea unei monede digitale în Marea Britanie şi se vor angaja în consultări pe scară largă cu părţile interesate cu privire la beneficiile, riscurile şi practicile de a face acest lucru”, a comunicat banca centrală a Marii Britanii.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, afirmase anterior că Bitcoin nu reuşeşte să acţioneze ca un activ stabil, de valoare, sau ca o modalitate eficientă de a face tranzacţii, fiind pariu riscant pentru investitori din cauză că nu este adecvată.

Reprezentanţii Facebook au încercat să-şi creeze propria monedă digitală, dar băncile centrale au avut o reacţie negativă. În prezent, criptomonedele au atras un interes din ce în ce mai mare din partea instituţiilor financiare majore.

Nu este de mirare că Bitcoin a atins pe 14 aprilie un maxim record de aproape 65.000 de dolari, crescând de zece ori în decursul unui an.

Sunak a anunţat şi alte măsuri menite să menţină competitivitatea după Brexit a Londrei, care rivalizează cu New York-ul pentru a fi cel mai mare centru financiar din lume.

După ce Marea Britanie a ieşit din UE, la 31 decembrie, sectorul financiar britanic s-a confruntat cu restricţii privind deservirea clienţilor UE. Astfel, Sunak a propus eliminarea restricţiilor moştenite de la UE, inclusiv cu privire la cine poate tranzacţiona acţiuni la Londra.

În acest mod, Marea Britanie va putea să atragă mai multe tranzacţii „întunecate” sau anonime ale marilor investitori, după ce Amsterdamul a devansat Londra ca principal centru de tranzacţionare a acţiunilor din Europa, în ianuarie. transmite Reuters.