Biserica scufundată din Apuseni

Biserica scufundată din Apuseni

Un loc unde turismul de masă încă nu a făcut ravagii, comuna Beliș, județul Cluj, atrage turiștii cu o poveste, dar și cu peisajele montane mirifice.

Un loc unde natura face regulile și unde oamenii încă nu au uitat să se bucure de lucrurile simple, comuna Beliș, din județul Cluj, este puțin cunoscută pentru unii turiști. De departe cea mai mare atracție a zonei este biserica scufundată de aici, unul dintre cele opt locașuri de cult din România care zac pe fund de lac. Construită în 1913, lângă castelul magnatului Ioan Urmanczy, biserica din piatră din Beliș era inițial de rit romanocatolic. După Războiul de Independență, în 1918, Ioan Urmanczy a încercat să pună stăpânire pe pământul și pe locuitorii din comună, însă românii s-au dovedit a fi mai puternici. În urma luptelor, castelul a fost distrus, biserica fiind și ea afectată. După șapte ani de părăsire, localnicii au reparat-o și au sfințit-o, dându-i hramul Celor 40 de Mucenici.

FOTO: Drumul spre Beliș se transformă iarna într-un peisaj de poveste

Ne puteți urmări și pe Google News

Locașul a rezistat așa până acum aproximativ 40 de ani, când, odată cu construcția lacului de acumulare Fântânele, au fost mutate împreună cu casele localnicilor doar inventarul și elementele din lemn. Structura din piatră a fost inundată și, astăzi, este cel mai important punct de atracție al zonei.

Cei mai încântați de acest colț de munți sunt iubitorii de scufundări, un gen de activitate turistică mai puțin întâlnită în țara noastră. Pe fundul lacului de acumulare Fântânele din comuna Beliș zac ruinele bisericii din piatră care pot fi văzute de la suprafață doar pe timpul verii, în sezonul rece, fundația fiind la peste 30 metri adâncime.

FOTO: În sat, peisajul și construcțiile tradiționale se îmbină cu arhitectura modernă

Scufundările pot fi făcute de către curioșii și iubitorii de scuba-diving în perioada aprilieoctombrie. Nu este obligatoriu să aveți echipament dacă doriți să încercați a - ceastă dis tracție, deoare ce a cesta poate fi închiriat. Sau puteți cumpăra un pachet turistic care include 4 zile de cazare cu demipensiune la pensiunea Mariana, 2 margarete, care costă 110 euro, la care se adaugă 50 euro pentru închirierea echipamentului.

Turiști din toată lumea

Zona montană liniștită, cu un aer curat deosebit, satele cu case cu acoperișuri țuguiate care „alungă” zăpada pe timp de iarnă atrag în Beliș atât turiști din toată România, cât și din străinătate. „În Beliș vin anual peste 10.000 de turiști, dar credem că sunt puțini”, estimează primarul comunei, Viorel Crainic. Potrivit acestuia, în comună au porțile deschise pentru turiști în jur de 20 de pensiuni omologate, iar aproximativ jumătate dintre construcții sunt case de vacanță. Totuși, faptul că noi pensiuni sunt în construcție înseamnă că localnicii mizează pe dezvoltarea turismului în zonă.

Atracțiile zonei

Biserica scufundată nu este singura atracție din zonă. Turiștii care aleg săși petreacă vacanța în comuna Beliș pot vizita una dintre cele mai frumoase cascade din România, Valul Miresei, despre care legenda spune că a apărut după ce o mireasă a căzut de pe stânci și nuntașii au plâns-o cu șiroaie de lacrimi... Cascada este înconjurată de peisaje care îți taie respirația cu peșteri în forme ciudate. Veți fi plăcut surprinși să descoperiți aici trasee montane accesibile și trasee pentru bicicliști. Când ajungeți la Beliș, nu ratați nici Cheile Someșului Cald, pe un traseu montan spectaculos, nici zona carstică și nici Peștera de la Scărișoara care ascunde cel mai mare ghețar subteran din țară. În plus, este în construcție o pârtie de schi la Mărișel care îi va atrage și pe iubitorii sporturilor de iarnă.

Cât costă cazarea

Prețurile pentru cazare în satele comunei Beliș variază între 50 lei și 600 lei camera dublă. Tarifele pensiunilor sunt mai mici în timpul săptămânii și pot ajunge chiar duble în weekend. Pentru a poposi în comuna Beliș din Munții Apuseni, trebuie să ajungeți mai întâi la Cluj-Napoca, iar de acolo, să mergeți pe DE60 Cluj-Napoca – Oradea până în Huedin, unde faceți stânga. În total, de la Cluj-Napoca până în Beliș sunt aproximativ 80 km, iar drumul este bun.