Editura Evenimentul si Capital

Biserica Meșterului Manole va deveni muzeu. Regii României își vor dormi somnul de veci într-o catedrală nouă

14-04/14-manastirea-c-arges-465x390
Autor: | | 14 Comentarii | 4881 Vizualizari

Legendara biserică a Mânăstirii Curtea de Argeș va deveni muzeu. Lângă „minunea arhitecturală”, construită de Neagoe Basarab în urmă cu aproape cinci secole, se ridică, semeț, o măreață catedrală. Acolo își vor dormi somnul de veci ultimii doi regi ai României: Carol al II-lea și fiul său, Mihai I.

O vizită la „sfânta monastire pentru pomenire”, precum spun versurile legendarei balade a Meșterului Manole, ne-a prilejuit să vedem stadiul în care se află noul edificiu arhitectural în care își vor dormi somnul de veci regii României. Situată la intrarea în curtea mânăstirii, dinspre oraș, construcția e prevăzută a fi terminată în anul 2016. Un an mai târziu, se împlinesc 500 de ani de când a fost finalizată zidirea Mânăstirii Curtea de Argeș, a cărei construcție a început în anul 1512.

Pelerini și vizitatori de ocazie pot vedea, lângă șantier și pe zidurile din cărămidă ale viitoarei catedrale Arhiepiscopale, zeci de „meșteri mari, calfe și zidari”. Pe o tablă, bătută în cuie pe un arbore situat în fața clădirii în construcție, se poate citi: „Catedrala Arhiepiscopală. Beneficiar: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Termen: 36 de luni”. Tot acolo scrie că a început să fie construită în aprilie 2010, dar autorizația de construcție e din august 2013. La o privire mai atentă, se observă cum au fost modificate, cu altă culoare, numărul autorizației, anul începerii construcției și anul finalizării ei, semn că lucrările nu au mers strună, în ultimii patru ani.

Catedrala cu 12 morminte

Așa cum ne-au povestit localnici și slujitori ai Bisericii, acolo va fi înhumat Regele Mihai I, „atunci când va orândui Domnul”, precum spunea și preotul Adrian Enache, ghidul sfântului lăcaș de pe malul Argeșului. Acesta știe că se construiesc 12 morminte în noua catedrală care va purta hramul Sfintei Filofteia, patroana spirituală a locului, și a Sfinților Mihail și Gavriil. Într-unul din ele urmează a fi depus sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Carol al II-lea, care odihnește, acum, într-o capelă din curtea mânăstirii. Tot acolo, oficialii spuneau că va odihni și Principele Nicolae, fratele lui Carol. Tatăl său, Ferdinand, este înhumat, la loc de cinste, în biserica mânăstirii Curtea de Argeș, alături de mamă, Regina Maria, și de unchiul și mătușa sa, Carol I și Elisabeta. „Sfânta mânăstire a devenit neîncăpătoare pentru locurile de veci, având în vedere că, aici, se află și mormintele întemeietorilor ei”, explică ghidul.

La intrare în „monastire”, în pronaosul bisericii, se află mormintele ctitorilor principali: Neagoe Basarab (decedat în anul 1521), piatra de mormânt a monahiei Platonida - Doamna Despina (decedată în 1554), soția lui Neagoe Basarab, piatra de mormânt a Doamnei Stana (Sofronia - decedată în 1531), fiica lui Neagoe Basarab și soția lui Ștefaniță Vodă al Moldovei. Tot aici se află și piatra de mormânt a voievodului Radu de la Afumați (decedat în 1529), soțul Doamnei Ruxanda, fiica lui Neagoe Basarab, cel care, spun cronicile, în anul 1526 a pus de s-a zugrăvit biserica Mânăstirii Curtea de Argeș.

„Sfânta mânăstire a devenit neîncăpătoare pentru locurile de veci, având în vedere că, aici, se află și mormintele întemeietorilor ei.” ADRIAN ENACHE, preot

În Biserica mânăstirii Curtea de Argeș nu se vor mai ține slujbe, după inaugurarea Catedralei Regilor

Moaștele Sfintei Filofteia, în Capela Regilor și a Episcopilor

În noua catedrală urmează să fie depuse și moaștele Sfintei Filofteia, al cărei spirit îl poate resimți orice credincios care calcă pragul mânăstirii. Trupul sfintei se află în paraclis, clădirea din spatele bisericii voievodale, de unde nu a mai fost mutat din 1949, când a fost adus după un exil forțat, în Al Doilea Război Mondial. „În noua catedrală se vor ține slujbele, iar biserica construită de Neagoe Basarab va deveni muzeu”, ne-a explicat preotul Adrian Enache. Sfânta Filofteia, protectoarea lăcașului de cult, îi va veghea, în noua construcție, și pe Episcopii Argeșului, care vor fi înhumați, alături de membrii Familiei Regale a României, în cele 12 morminte.

ÎPS Calinic, la Mânăstirea Antonești

Nu se știe, încă, dacă ÎPS Calinic, cel care se află, acum, pe scaunul Episcopiei Argeșului și Muscelului, va fi primul ierarh ce va odihni acolo. „Nu știu dacă Domnia Sa va odihni aici”, spunea, enigmatic, și preotul- ghid. După cum a relatat „Evenimentul zilei”, la sfârșitul anului trecut, în 2004, ÎPS Calinic a ridicat o mânăstire pe locul unei vechi așezări monahale, în satul Antonești, satul unic în România, construit de prizonierii sovietici, înainte de sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial. Sfântul lăcaş a fost numit Mânăstirea Antonești, după întemeietorul ei, Mareşalul Ion Antonescu, dar a fost „rebotezat” „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Primarul comunei Corbeni – pe raza căreia se află satul, Virgil- Remo Mateescu, ne-a spus că ÎPS Calinic și-a exprimat dorința de a fi înhumat acolo, atunci când a inaugurat mânăstirea.

După modelul meșterului Manole

Conform proiectului, demarat în anul 2009, noua catedrală va avea, în linii mari, arhitectura Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș. În incintă vor fi prevăzute 12 locuri de înhumare pentru Episcopii Argeșului și pentru membrii Casei Regale a României. Catedrala Arhiepiscopală și Regală care se ridică din inițiativa Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, cu sprijinul Casei Regale a României, va avea hramul Sfânta Muceniță Filoteia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. În acest parteneriat, încheiat între cele două instituții, s-a hotarât ca toate cheltuielile de proiectare sa fie suportate de Casa Regală, iar cele de construcție, de Eparhia Argeșului și Muscelului. Noua construcție va avea 36 de metri lățime în zona fațadei, iar înalțimea maximă a turlei centrale va fi de 21 de metri. Construcția a început în anul 2013 și va fi finalizată în 2016.

Elena Lupescu, înmormântată în „zona interzisă”

LIVE BLOG la Franta - Romania. Varianta soc pentru Halep. Anuntul din aceasta seara

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI