Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a acuzat recent România că pune în „pericol de moarte” proiectul UE. Oficialul european a spus că Polonia, Ungaria, România și Guvernul Italiei vor să slăbească sau distrugă Uniunea, în contextul negocierilor extrem de dure care se poartă la Bruxelles pentru exercițiul financiar 2021-2027.
România cotizează anual la bugetul Uniunii Europene cu sume colosale. În 2016, România a contribuit cu 1,37 de miliarde de euro la bugetul UE, plus alte 33 de milioane de euro, neincluse în cifra anterioară, ce au reprezentat o corectare pentru anii 2014 și 2015. În același an, cotizația totală a statelor membre a fost de 118 miliarde de euro.
Politicienii români nu au folosit o voce comună pentru a riposta la acuzațiile făcute de comisarul european, în timp ce Ungaria a acuzat conducerea Uniunii că ia bani de la europeni pentru a fi folosiți la proiectele pro-imigrare.
Ministrul ungar al Finanțelor a cerut Comisiei Europene, în actuala formulă, să stopeze negocierile pentru bugetul UE și să aștepte alegerile care au loc anul viitor. „Este de-a dreptul inacceptabil proiectul de buget, elaborat de Comisia Europeană, care are direcţii pro-imigrare şi ar lua bani de la locuitorii Europei, în timp ce ar aloca fonduri mai substanţiale decât anterior imigranţilor şi în scopul acceptării acestora. Este o propunere eronată, care generează dezbateri contraproductive”, a declarat ministrul Finanțelor, Mihály Varga.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus că acuzațiile comisarului nu au nicio bază. „Ne exprimăm regretul că un membru al executivului european cu atâta experienţă, precum domnul Günther Oettinger, face declaraţii fără o acoperire bazată pe realitate. Îi reamintim domnului Oettinger că nu este normal ca un comisar european să acuze state membre ale UE fără o documentare prealabilă serioasă. Afirmaţiile publice făcute de domnul comisar Oettinger promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive şi echilibrate pe care ar trebui să o aibă un comisar european în raport cu un stat membru cu drepturi depline. Dincolo de opiniile lipsite de o perspectivă de ansamblu, istorică, ale unui funcţionar european, România rămâne ataşată valorilor şi dezvoltării organizaţiei în care este membru cu drepturi depline şi egale", a afirmat Meleşcanu.