Editura Evenimentul si Capital

Bilanțul MAI: peste 90.000 de infracțiuni, constatate în 2013. Peste 260 de grupări de Crimă Organizată-anihilate. Plus: cresc lefurile polițiștilor

14-04/basescu-la-bilant-mai-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 302 Vizualizari

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a prezentat marţi, 8 aprilie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Raportul de evaluare privind activitatea desfăşurată de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2013. Din context reiese că polițiștii și jandarmii au constatat, anul trecut, peste 90.000 de infracțiuni. Apoi, au fost anihilate cu 260 mai multe grupări de crimă organizată.

La activitatea desfășurată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au participat, în calitate de invitaţi, preşedintele României, Traian Băsescu, prim-ministrul Guvernului României, Victor Ponta, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, Liviu Nicolae Dragnea, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Mihail Niţu, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alina Mihaela Bica, precum şi procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kövesi.

Reducerea economiei subterane

„Obiectivele Ministerului Afacerilor Interne în anul 2013, stabilite prin Planul Strategic Instituţional şi Planul Anual Legislativ, au fost complementare cu cele ale Programului de Guvernare 2013-2016 şi ale Strategiei Naţionale de Ordine Publică 2010-2013. Aceste obiective au urmărit continuarea eforturilor circumscrise creşterii performanţelor şi capacităţii de acţiune a ministerului, în vederea asigurării unui climat de normalitate civică şi a unui nivel ridicat de siguranţă a cetăţeanului”, a declarat ministrul Gabriel Oprea, la începutul expunerii.

Oficialul MAI a mai arătat că, anul trecut, s-au înregistrat rezultate pozitive, ca urmare a scăderii semnificative a infracţiunilor din sfera criminalităţii organizate şi a celor de mare violenţă, concomitent cu reducerea economiei subterane.

Toate acestea s-au concretizat în creșterea nivelului de siguranţă a cetăţeanului şi generarea de venituri suplimentare la bugetul de stat.

Ordine Puublică: peste 1,6 milioane de acțiuni

În scopul asigurării climatului de ordine publică, Poliţia Română a desfăşurat peste 1,6 milioane de acţiuni de combatere a fenomenului infracţional, fiind constatate peste 90.000 infracţiuni, din care aproximativ 80% în flagrant.

Pentru reducerea infracţionalităţii stradale, Jandarmeria Română a desfăşurat peste 360.000 de acţiuni de menţinere a ordinii publice, executând cu 4% mai multe misiuni decât în anul 2012. Totodată, au fost executate peste 28.000 acţiuni în comun cu alte structuri de menţinere a ordinii publice, iar structurile Jandarmeriei Montane au salvat 1.785 persoane aflate în pericol.

Ca urmare a măsurilor întreprinse, pentru prima dată în ultimii 7 ani, faptele asociate criminalităţii stradale cunosc o scădere semnificativă, în medie, cu aproape 20%. Ponderi relevante, în scădere, s-au înregistrat în cazul faptelor de tâlhărie – 27% şi a celor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice – 16%.

În anul 2013 criminalitatea în mediul rural a scăzut, per ansamblu, cu aproximativ 5%, iar infracţiunile contra persoanei cu 14%. Infracţiunile de furt, deşi sunt în scădere cu 10%, rămân, în continuare, principala problemă în mediul rural, reprezentând 33% din totalul infracţiunilor sesizate.

Accidentele au scăzut, în ciuda drumurilor proaste

Pe domeniul siguranţei rutiere, numărul persoanelor decedate în accidente de circulaţie a scăzut sub 2.000 de persoane. Aceasta în condiţiile unei infrastructuri subdimensionate şi insuficient modernizate, dar şi a dublării numărului conducătorilor auto și autovehiculelor. Practic s-au înregistrat scăderi la toţi indicatorii, în special la cei vizând numărul de accidente grave de circulaţie (cu 9%) și al persoanelor grav rănite (cu 8%).

Evaziunea fiscală:12.000 de cauze penale

Activităţile întreprinse pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, s-au concretizat prin dispunerea începerii urmăririi penale în peste 12.000 de cauze penale, instituirea de măsuri preventive împotriva a peste 2.100 persoane, instituirea măsurilor de indisponibilizare asupra unor bunuri în valoare de peste 260 milioane lei (peste 57 milioane euro), precum şi instituirea de măsuri asigurătorii asupra unor bunuri a căror valoare depăşeşte 570 milioane lei.

La nivelul Portului Constanţa, au fost instrumentate 30 de cauze complexe, privind fapte de evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de droguri de mare risc, săvârşite de membrii unor grupuri infracţionale organizate.

Pe linia combaterii contrabandei cu produse din tutun, au fost identificate 15 depozite clandestine, 2 instalații ilegale de fabricat ţigări și s-au descoperit peste 11,4 milioane pachete de ţigări.

Criminalitatea organizată: peste 260 de grupări anihilate

În ceea ce privește criminalitatea organizată, au fost destructurate cu aproximativ 5% mai multe grupuri infracţionale organizate (peste 260), formate din peste 2.400 de persoane trimise în judecată, din care pentru mai mult de jumătate dintre acestea au fost dispuse măsuri preventive.

În ceea ce privește criminalitatea informatică, au fost destructurate cu 14% mai multe grupuri infracţionale organizate, fiind trimise în judecată cu 35% mai multe persoane.

82 de grupuri infracţionale organizate, cu preocupări infracţionale în sfera traficului şi consumului ilicit de droguri, au fost destructurate, cu 618 persoane trimise în judecată, dintre care jumătate în stare de arest.

Au fost destructurate cu 17% mai multe grupuri infracţionale specializate în traficul de persoane, iar pentru jumătate din persoanele trimise în judecată a fost instituită măsura arestării preventive. Totodată, au fost repatriaţi 121 cetăţeni români, victime ale traficului de persoane.

100.000 de azilanți

În domeniul migraţiei şi azilului, aproximativ 100.000 persoane cu cetăţenie străină au beneficiat de permise de şedere legală pe teritoriul ţării şi 896 persoane au primit statut de refugiat sau o altă formă de protecţie internaţională, fiind depistaţi cu şedere ilegală peste 2.300 cetăţeni străini.

Corupția în rândul polițiștilor, în scădere

În ceea ce privește prevenirea și combaterea corupției, în peste 91% din cazuri lucrătorii ministerului testaţi de lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie au dat dovadă de integritate.

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI