Anul trecut, a fost incendiată o suprafaţă de 1.165,83 de hectare de teren agricol. Garda de Mediu a aplicat 11 amenzi şi 8 avertismente.
Cele mai multe amenzi au fost aplicate în judeţul Călăraşi – 3. În Ialomiţa au fost aplicate 2 amenzi, iar în Teleorman, Tulcea, Harghita, Botoşani şi Iaşi câte o amendă, potrivit datelor furnizate evz.ro de reprezentanţii Gărzii de Mediu.
Legislaţia în vigoare prevede amenzi pentru cei care incendiază mirişti sau terenuri agricole, de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.
„Cuantumul amenzilor aplicate de Garda Naţională de Mediu în anul 2009 pentru incendierea miriştilor a fost de 262.000 lei”, se arată în răspunsul transmis evz.ro de reprezentanţii Gărzii de Mediu.
Raportat pe judeţe, situaţia se prezintă astfel:
- Călăraşi – 100.000 lei
- Ialomiţa – 9.000 lei
- Teleorman – 50.000 lei
- Tulcea – 25.000 lei
- Harghita – 3.000 lei
- Botoşani – 50.000 lei
- Iaşi – 25.000
Două amenzi în trei luni
În primele trei luni ale acestui an, inspectorii Gărzii de mediu au aplicat doar două sancţiuni, în Brăila şi, respectiv, Mureş, în valoare totală de 9.000 de lei. Cea mai mare amendă, în sumă de 6.000 de lei, a fost aplicată în Brăila. De asemenea, inspectorii au dat şi un avertisment.
Dacă terenurile agricole sunt incendiate în perioada rece a anului, respectiv în primele trei luni ale anului, arderea resturilor vegetale se face în focare punctuale, ceea ce nu afectează suprafeţe cultivate, susţin reprezentanţii Gărzii de Mediu.
Ariile protejate, în pericol
Însă, incendierea miriştilor şi a pârloagelor poate degenera în incendii care să afecteze suprafeţe întinse de pădure sau zone forestiere şi chiar zone protejate. Aceste areale sunt foarte greu de supravegheat, consideră secretarul general al comisiei pentru agricultură, deputatul Marian Avram.
Chiar dacă legea permite incendierea terenurilor doar în anumite condiţii, iar agricultorii care nu respectă normele de protecţie a mediului pot pierde subvenţiile, oamenii profită de sfârşitul de săptămână şi de întunericul nopţii pentru a practica „obiceiuri vechi, înrădăcinate”, după cum spune Avram.
„Toate aceste lucruri ţin foarte mult de mentalitate. Nu conştientizăm ce se întâmplă cu poluarea la nivel mondial. Este mai ieftin să incendiezi, decât să coseşti un teren. Se profită şi de nopţile de sâmbătă şi duminică, pentru a eluda legile”, Marian Avram, secretarul general al comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor