Evenimentul Zilei > Actualitate > Bilanț tragic în pandemie. Jumătate din pacienții COVID transferați în străinătate au murit
Bilanț tragic în pandemie. Jumătate din pacienții COVID transferați în străinătate au murit

Bilanț tragic în pandemie. Jumătate din pacienții COVID transferați în străinătate au murit

Situația pacienților COVID transferați la unități medicale din afara țării este dramatică, conform datelor oficiale, existente la nivelul autorităților române.

Aproape jumătate dintre bolnavii de COVID care au fost trimiți la spitale din străinătate pentru tratament, în plin val patru, au decedat. Informația a fost confirmată de Departamentul pentru Situații de Urgență.

Potrivit datelor oficiale, în valul patru au fost transferați la spitale din străinătate un număr de 84 de pacienţi COVID aflați într-o stare dificilă. Dintre aceștia, cei mai mulți, mai bine de jumătate, au fost internați în Ungaria, în unități specializate. Este vorba despre 47 de pacienți COVID.

Alți 18 pacienți au fost transferați în Germania, alți 9 în Polonia, în Italia 4 şi câte doi în Austria, Danemarca şi Cehia.

Din cei 84 de pacienți transferați în străinătate, aproape jumătate, un număr de 41, au decedat, după cum a confirmat DSU.

„Vă facem cunoscut că, până în prezent, 41 de pacienţi cu COVID-19 transferaţi în unităţi spitaliceşti din afara României au decedat”, a mai transmis DSU, într-un răspuns oficial către news.ro.

Autoritățile române au transferat pacienții în străinătate

În valul patru al pandemiei de coronavirus, autoritățile din România au decis să transfere în străinătate pacienții în stare gravă. Măsura a fost aplicată începând cu 14 octombrie, iar prima țară cu care s-a încheiat un acord în acest sens a fost Ungaria.

La momentul respectiv, de zile întregi, în spitalele românești nu mai exista nici un pat liber în unitățile ATI. Aceasta, în vreme ce numărul pacienţilor care aveau nevoie de îngrijire la Terapie Intensivă era în creştere. În 19 octombrie, au fost raportate 18.863 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi un număr de 574 de decese. De asemenea, 1.805 pacienţi erau internaţi la ATI.

Autorităţile naţionale au decis să suporte de la bugetul de stat toate cheltuielile privind transferul în străinătate, dar şi repatrierea – indiferent dacă este vorba de pacienţi vindecaţi, sau de pacienţi care au decedat.

Bilanțul morților de COVID la nivel european

Trebuie spus că la nivel european, COVID-19 a făcut peste 1,5 milioane de victime, de la începutul pandemiei. În acest context, mai multe ţări restabilesc restricţii cu scopul de a limita răspândirea virusului.

Aproximativ 1.500.105 de morţi din cauza COVID au fost înregistrate în mod oficial în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Din această regiune fac parte 52 de ţări şi teritorii, de la Oceanul Atlantic şi până în Azeerbaidjan şi Rusia.

Numărul deceselor este în creştere de la jumătatea lui iulie şi a atins o medie zilnică de 4.210 în ultimele şapte zile, care a ajuns epicentrul pandemiei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.