Bilanţ negru în China | VIDEO

Guvernul de la Beijing a decretat trei zile de doliu naţional după cutremurul devastator de la începutul săptămânii trecute, care a făcut peste 71.000 de morţi, dispăruţi sau persoane îngropate sub dărâmături.

Proporţiile dezastrului produs de cutremurul care a zguduit China acum o săptămână devin tot mai vizibile. În zona de vest a regiunii afectate, mai săracă şi puţin industrializată, construcţiile s-au năruit precum castelele din cărţi de joc, în vreme ce regiunea de sud-est a Chinei, motorul economic al ţării, a trecut mult mai bine testul teribilei mişcări telurice. Diferenţele evidente ridică întrebări despre modul în care firmele de construcţii au respectat standardele de securitate, însă discuţiile pe această temă sunt deocamdată tabu în presa chineză.

La o săptămână după devastatorul cutremur a cărui magnitudine a fost recalculată la 8,0 pe scara Richter, bilanţul deceselor confirmate a ajuns 32.477, relevă AFP. Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional (de azi până miercuri) în memoria victimelor. Astăzi, au fost ţinute trei minute de reculegere, iar sirenele au răsunat în toată ţara. Panică printre supravieţuitori În acest timp, supravieţuitorii, care şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă, nu trăiesc doar cu grija zilei de mâine. Panica a pus din nou stăpânire pe oameni, după ce, ieri dimineaţă, o nouă replică a seismului, de 6,1 pe scara Richter, a zguduit zona de frontieră dintre provinciile Sichuan şi Gansu. Mişcarea telurică, produsă la zece kilometri adâncime, a lăsat în urmă cel puţin trei morţi şi peste 50 de răniţi.

Salvatorii au reuşit să scoată de sub dărâmături, sâmbătă, cel puţin 63 de persoane, care au supravieţuit timp de cinci zile sub ziduri prăbuşite. 56 dintre aceştia au fost salvaţi la Yingxiu, în districtul Wenchuan, zona epicentrului cutremurului de luni. Operaţiunile de salvare capătă în anumite cazuri şi un caracter neobişnuit. O femeie poliţist de 29 de ani, care abia a născut, a contribuit la aceste operaţiuni alăptând opt bebeluşi salvaţi dintre dărâmături sau ai unor mame care au intrat în şoc după seism.   Mii de oameni fug din calea pericolelor Mii de sinistraţi din Beichuan, oraş grav afectat de seismul din 12 mai, au părăsit, sâmbătă, localitatea în urma avertismentelor autorităţilor, potrivit cărora barajul din zonă ar putea ceda. Oamenii au strâns în saci lucrurile pe care au reuşit să le recupereze şi au pornit spre versanţi. Disperaţi, unii şi-au cărat şi bunuri ceva mai voluminoase, un bărbat ducându-şi chiar frigiderul în spinare. Poliţia a interzis accesul în zonă. „Am bătut drum lung şi nu ştiu unde este tatăl meu. Să mă lase să ajung până aici şi să nu mă lase să intru - asta e cruzime“, a spus Chen Shiquan, un bărbat care a venit din provincia Qinghai. 3 ZILE DE DOLIU Carte de condoleanţe la Bucureşti   În zilele de 19, 20 şi 21 mai, decretate ieri de conducerea de la Beijing zile de doliu naţional, în memoria celor peste 30.000 de oameni care şi-au pierdut viaţa în urma seismului produs lunea trecută în provincia Sichuan, la Ambasada Chinei la Bucureşti va fi deschisă o carte de condoleanţe. Mesajele de simpatie şi condoleanţe pot fi adresate poporului chinez în cele trei zile menţionate, între orele 9.00-12.00 şi 14.00-16.00, la sediul Ambasadei Chinei la Bucureşti, din Şoseaua Nordului, nr. 2, sector 1.

Peste 200 de angajaţi umanitari, îngropaţi de un torent de noroi

Angajaţii umanitari lucrau în sud-vestul Chinei, informează China Nouă, citată de Reuters.             Potrivit sursei citate, nu există pentru moment detalii referitoare la acest incident. Este neclar dacă vreuna dintre persoanele îngropate de torent a fost scoasă în viaţă.             Informaţiile despre torent au fost dezvăluite la exact o săptămână de la producerea cutremurului de 7,9 grade în provincia Sichuan, în urma căruia s-au înregistrat sute de replici.

Pierderile economice de aproape zece miliarde de dolari numai în Sichuan

Pierderile economice directe în urma cutremurului de săptămâna trecută se ridică la aproximativ 9,6 miliarde de dolari numai în provincia Sichuan, informează Reuters.             Potrivit unui comunicat care urmează să fie dat publicităţii de adjunctul ministrului Industriei şi Tehnologiei informaţiei, Xi Guohua, aproximativ 14.207 de companii din Sichuan au fost afectate de seism.

Bazat pe o serie de estimări ale PIB-ului de anul trecut, pierderile directe reprezintă aproximativ 0,27 la sută din Produsul Intern Brut al Chinei şi 6,38 la sută din cel al provinciei Sichuan.

Echipe medicale străine

China va autoriza intrarea pe teritoriul său a unor echipe medicale străine pentru a participa la acţiunile de ajutor din provincia Sichuan, anunţă AFP.

"Având în vedere nevoile actuale în operaţiunile de ajutor, Crucea Roşie din China va autoriza sosirea anumitor echipe medicale străine pentru a participa la ajutor", a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Qin Gang, într-un comunicat publicat pe site-ul internet al ministerului.

Mai mult, guvernul chinez a lansat şi o cerere de ajutor pentru trimiterea urgentă de corturi pentru a adăposti cele circa 5 milioane de persoane care au pierdut tot în catastrofă.

"Seismul din Sichuan a distrus un număr mare de locuinţe în regiune în plin sezon de ploi şi avem nevoie urgentă de corturi", a afirmat Qin Gang.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:00

Citiţi şi "Marele cutremur chinezesc"!