Evenimentul Zilei > Actualitate > Bilanț coronavirus, 20 octombrie: Situația a scăpat de sub control. Peste 17.000 de infectări și 423 de decese
Bilanț coronavirus, 20 octombrie: Situația a scăpat de sub control. Peste 17.000 de infectări și 423 de decese

Bilanț coronavirus, 20 octombrie: Situația a scăpat de sub control. Peste 17.000 de infectări și 423 de decese

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul României au fost înregistrate 17.158 cazuri noi de infectare cu coronavirus (COVID-19), potrivit datelor înregistrate la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) până la ora 10.00, miercuri, 20 octombrie. În ceea ce privește numărul morților, autoritățile au raportat în ultimele 24 de ore, 423 de noi cazuri de deces, dintre care 9 anterioare.

Situația epidemiologică din România a scăpat de sub control. Spitalele au intrat în colaps – la morgă nu mai sunt locuri, sicriele sunt eliberate pe bandă rulantă, nu sunt suficiente medicamente pentru bolnavii de COVID-19 și nici echipamente suficiente pentru oxigen. Bolnavii agonizează și mii de familii sunt îndoliate.

Bilanț COVID-19: Câte decese s-au înregistrat în ultimele 24 de ore

Până la momentul prezent, vorbim despre 40.000 de victime ale virusului, adică despre un sfert de milion de români care au pierdut un membru de familie în lupta cu COVID-19. Bilanțul ultimelor 24 de ore arată 17.158 cazuri noi de infectare cu SARS-COV-2 și un număr de 423 de noi cazuri de deces, dintre care 9 anterioare.

Marți, 19 octombrie, a fost cea mai neagră zi de la debutul pandemiei de coronavirus – 574 cazuri de deces, dintre care 528 la persoane nevaccinate. În urma numărului de victime raportate, președintele Klaus Iohannis a anunțat impunerea de noi restricții ce vizează deplasarea și interacțiunea socială a oamenilor, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

38 localități din Ilfov au incidențe de peste 10 la mie

Datele prezentate de miercuri de Direcția de Sănătate Publică cu privire la rata de infectare în județul Ilfov arată că 38 dintre cele 40 de localități au incidențe de peste 10 la mia de locuitori, în timp ce 7 dintre acestea depășesc rata de 20 de cazuri de infectare la mia de locuitori.

Incidențele de peste 20 la mie au fost raportate în: Bragadiru (20,29), Chiajna (23,08), Corbeanca (21,21), Domnești (21,41), Otopeni (20,48), Popești-Leordeni (20,41) și Tunari (24,18).

Cele mai mici incidențe se înregistrează în: Dascălu (9,52) și Nuci (8,85).

E dramă națională. Ce restricții anunță Klaus Iohannis

La o zi după ce România a înregistrat un număr sumbru de decese, președintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, 20 octombrie, la Palatul Cotroceni, mai marii din Sănătate, responsabili cu gestionarea pandemiei de coronavirus. Șeful statului a anunțat că urmează impunerea unor noi măsuri restrictive în țară.

„Este alarmantă lipsa de acţiuni concrete din partea autorităţilor şi cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum. Am decis să convoc mâine (n.r. miercuri, 20 octombrie) o şedinţă cu toţi responsabilii guvernamentali implicaţi în gestionarea pandemiei, pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, a anunțat Klaus Iohannis, marți.

Oamenii nu se vaccinează. OMS vine în țară

Deși mai multe state din Uniunea Europeană au sărit în ajutorul țării noastre, pandemia de coronavirus evoluează extrem de agresiv. În acest context, OMS a anunțat că se va implica în situația din România pentru ajuta la rezolvarea crizei sanitare și la accelerarea campaniei de vaccinare.

„Încercăm să vedem ce putem face ca să ajutam România. E devastatoare situația. Primul pas o sa fie o încercare de a vaccina pe toți cei care vor să se vaccineze. O să facem tot ce putem. Acum încercăm să găsim medicamente ca să le putem trimite în România”,a declarat Dr. Dorit Nitzan, director de urgență la Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.