Bijuteriile de bibliotecă

Românii încep să renunţe la bibelourile din sticlă de pe televizor, pe care le înlocuiesc cu alte kitsch-uri, precum ananaşii poleiţi cu aur şi decoraţi cu corali.

De ani buni peştele de televizor, amoraşii care fac pipi sau căţeii cu priviri galeşe nu mai sunt în trendul de coraţiunilor de apartamente. Tinerii care au moştenit biblioteci pline cu bibelouri le-au exilat în cutii, iar acum redescoperă ce frumos „dă” un obiect decorativ preţios, într-un colţ al mobilierului minimalist achiziţionat după ultimul trend.

Aduse de peste mări şi ţări, în premieră absolută, la un târg de mobilier deschis la Timişoara în acest weekend, se prezintă bijuterii pentru amenajările interioare. Aur, corali roşii sau roz de Hawaii, ametiste şi peridot sunt puse laolaltă, dar nu în coliere, inele sau brăţări, ci sub forma unor obiecte de decor ambiental.

Înlocuitoare de obiecte decorative

Primele modele care au ajuns la Timişoara întruchipează ananaşi sau palmieri cu tulpini aurite prinse în bucăţi de lavă vulcanică, hawaiiană.

„Lumea este saturată de chinezisme cu plastic. Aceste obiecte decorative s-au inventat pentru a lua locul cadourilor tradiţionale, credem noi. Deja toată lumea s-a săturat să primească dar de casă nouă o vază sau un tablou, ori să ducă în dar la evenimente speciale bijuterii. Tot bijuterii le oferim şi noi, dar altfel”, explică Adrian Haiduc, cel care a importat direct din Hawaii noile obiecte decorative care lansează, din Timişoara, o nouă modă.

Cu un model conceput de designeri obişnuiţi să combine metalul preţios cu piatra semipreţioasă şi roşul coralului natural, „bijuteriile de interior” stau la fel de bine pe măsuţa de cafea, în bibliotecă, pe o nişă a patului, pe pervaz ori pe un soclu, înalt, realizat tocmai pentru ele.

Costul unei astfel de bijuterii nu e cu nimic mai prejos decât un set colier - inel - brăţară - cercei tradiţional: de la 70 la 200 de dolari bucata. În scurt timp timişorenii vor putea cumpăra şi ananşi decoraţi cu corali şi rubine.

Târg scump

Târgul de mobilă şi amenajări deschis până duminică la Timişoara, în spaţiul CRAFT, aduce în prim plan numai exotisme. Peste 30 de firme din ţară şi din Ungaria şi-au expus produsele, de la diverse piese de mobilier, fotolii din piele, până la coşuri decorative, pitici de grădină sau grilaje din fier forjat.

Mobilier confecţionat din lemn de eucalipt, arbore de cauciuc, împle titură de zambilă de apă sau chiar frunze de bananier, aşa se pre zintă oferta din standuri. Piesele din lemn exotic sunt apreciate în mod special de tineri.

Totuşi, acestea intră la categoria lux. Un set de gră dină împletit din tulpine de zambilă de apă ajunge până la 2.300 de lei. Mobila din arbore de cauciuc este apriciată pentru rezistenţă, în timp ce eucaliptul ori împletiturile din frunze de babanier pentru aspect estetic.

GĂSELNIŢĂ

Ananaşii care aduc noroc

Fructele poleite cu aur, decorate cu corali şi pietre semipreţioase (foto) sunt la mare căutare. Aceste fructe simbolizează prosperitatea, iar în Hawaii, ţara lor natală, sunt consideraţi adu cători de noroc, susţine promotorul lor în România, Adrian Haiduc. „Marea găselniţă pe care o aduc aceste obiecte e că le permit designerilor ambientali să jongleze cu nuanţa. Faptul că îmbină aurul cu verdele luminos al peridotului, coralul pur şi ametistul violet crează în jurul obiectului – bijuterie o luminozitate aparte care se integrează în orice context şi pe orice fundal. Merge perfect cu crem, cu vişiniu, cu negrul abanosului. Cadrează practic cu orice culoare”, conchide Haiduc.