Ce se întâmplă cu autostrada A3-Transilvania. CNAIR a acordat contractul unui afacerist acuzat de multiple fapte penale

Ce se întâmplă cu autostrada A3-Transilvania. CNAIR a acordat contractul unui afacerist acuzat de multiple fapte penale Sursa foto Arhiva EVZ

CNAIR a acordat un contract de aproximativ 160 de milioane de euro pentru autostrada A3-Transilvania firmei Precon, condusă de un afacerist cu mari probleme cu legea. Lucrările au început acum 20 de ani, dar nu au fost finalizate nici în ziua de azi.

CNAIR a acordat un contract de aproximativ 160 de milioane de euro pentru autostrada A3-Transilvania firmei Precon. Au trecut aproximativ 20 de ani de la începerea lucrărilor inițiale, dar nu s-au terminat din cauza conflicterlor de interese ale firmelor care au câștigat contractele de execuție ale lotului Chiribiș – Biharia.

Pe data de 8 iunie, CNAIR a anunțat că Asocierea Precon – Citadina a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru finalizarea lucrărilor pe lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii A3 Transilvania. Asocierea Precon – Citadina a reușit să pună mâna pe contractul estimat inițial de autorități la valoarea de 877.77 de milioane de lei, după ce a făcut o ofertă de 785,21 milioane de lei (fără TVA), mult mai mică decât suma de 845.46 milioane de lei, licitată de compania internațională Strabag sau cea de 814.127 milioane de lei a liderului local Erbașu SA.

Pe 12.06.2020, Trameco, Drum Asfalt, Drumuri Bihor, firme componente ale grupului Selina, deținut de omul de afaceri bihorean Beniamin Rus au semnat cu CNAIR contractul pentru cei 28,55 km din Autostrada Transilvania urmând să fie proiectați în 6 luni și executați într-un an și jumătate cu 326 milioane de lei plus TVA. Trei ani mai târziu, grupul Selina a reușit să câștige licitația.

Ne puteți urmări și pe Google News

La scurt timp, Trameco, Drum Asfalt, Drumuri Bihor au cerut suma de 130 de milioane lei în plus, ridicând astfel valoarea contractului la 456 milioane de lei. Până în 2022, firmele au construit doar 0,5% din autostradă, ceea ce i-a făcut pe reprezentanții CNAIR să rezilieze contractul cu grupul Selina. Grupul de firme deținut de Beniamin Rus a fost obligat să achite și o penalizare de aproape 1 milion de euro.

Compania controlată de afaceristul Beniamin Rus

Cu toate astea, Beniamin Rus a reușit să pună, din nou, mâna pe contract prin firma Precon. În acte, compania care a fost desemnată să finalizeze lucrările pe lotul Chiribiș – Biharia este deținută de omul de afaceri Ioan Eugen Hudriciu, dar este controlată de afaceristul Beniamin Rus.

Beniamin Rus, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Oradea, Alexandru Kiss, și alți câțiva complici au realizat un mecanism financiar complex, în care a fost implicate societățile Selina şi Trameco, precum și o firmă din SUA prin intermediul cărora, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro.

„Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise mai sus, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus Beniamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro”, se arată într-un comunicat al DNA, potrivit RTV.